Dr. Fehratović: Udar na akademika Jahića je udar na temelje bosnistike

1
26

12038907_10206565115260069_7275911474923962235_oSarajevo, Sandžak – Povodom medijskih napada na akademika Dževada Jahića, autora Rječnika bosanskog jezika u kojem je tretiranje pojedinih izraza izazvalo negodovanje, dr. Jahja Fehratović, dekan Departmana filoloških nauka Internacionalnig Univerziteta u Novome Pazaru na svom facebook profilu je uputio pismo podrške akademiku Jahiću.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani Akademiče, uvaženi Profesore i dragi Prijatelju prof. dr. Dževade Jahiću (Azizov)!
Znaju dobro da udarajući na Vas udaraju na temelje bosnistike. Ne na Dževada Jahića Bošnjaka, romanopisca, pjesnika, planinara, lovca… već na Dževada Jahića akademika BANU, na Dževada Jahića priznatog lingvistu u svjetskim slavističkim krugovima, na Dževada Jahića višegodišnjeg predavača srpskohrvatskog i bosanskoga jezika na Moskovskome državnome univerzitetu, na Dževada Jahića jedinog prijeratnog profesora srpskohrvatskoga i bosanskoga jezika na Filozofskome fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Dževada Jahića višegodišnjeg profesora na Odsjeku za bosanski jezik i bošnjačku književnost Internacionalnog univerziteta u Novome Pazaru čiji je doprinos u utemeljenju bosnistike u Sandžaku i Srbiji nemjerljiv, na Dževada Jahića utemeljivača naučne discipline Historija bosanskoga jezika, na Dževada Jahića autora najznačanijeg dijela Gramatike bosanskoga jezika, na Dževada Jahića autora “Trilogije o bosanskome jeziku”, na Dževada Jahića autora šest prestižnih i temeljnih knjiga iz bosnistike, na Dževada Jahića autora višetomnog enciklopedijskog Rječnika bosanskoga jezika, na Dževada Jahića utemljivača prve katedre bosnistike izvan govornoga područja bosanskoga jezika (Trakijski univerzitet, Edirne, Turska), na Dževada Jahića autora nekoliko stotina naučnih radova, tekstova i rasprava o bosanskome jeziku, na Dževada Jahića koji je proizveo više vrsnih stručnjaka koji nastavljaju njegovu neizmjerno važnu misiju proučavanja historije, definiranja standarda i strategijskog planiranja razvoja bosanskoga jezika i općenito bosnistike u budućnosti, na Dževada Jahića koji za sebe može kazati da je ispunio svoju obavezu prema nauci i svome narodu, na Dževada Jahića čije će ime biti upamćeno sve do Kijametskoga dana do kada će biti Bošnjaka, bosnisitke i bosanskoga jezika, na Dževada Jahića Azizovog čije su lirske proze već zauzele mjesto u kanonu bošnjačke književnosti, na Dževada Jahića autora romana Ustraga, na Dževada Jahića mislećeg bošnjačkoga intelektualca.

Poštovani Akademiče, uvaženi Profesore i dragi Prijatelju prof. dr. Dževade Jahiću znam da u ovom trenutku nema potrebe da bilo ko stane u odbranu Vas i Vašeg djela, jer ne postoji lingvističkoga argumenta koji može osporiti harfa iz grandioznoga opusa koji ostavljate naučnoj javnosti i svome narodu u naslijeđe; a medijska hajka nastala u onoj kuhinji koju spomenuste obesmišljena je samim tim što ste je raskrinkali.

Zato imam potrebu da Vam se javno zahvalim na tome što sam imao prilike biti Vaš student, na tome što sam imao priliku biti Vaš saradnik i asistent na prvoj katedri bosnistike izvan bosanskoga govornoga područja na Trakijskome univerzitetu u Jedrenama, na tome što sam imao priliku družiti se godinama sa Vama i razmjenjivati naučna i književna iskustva, na svemu što sam od Vas direktno i indirektno naučio, na tome što imam tu sreću i zadovoljstvo smatrati Vas iskrenim prijateljem i dostom, na tome što živim u vremenu bošnjačkih velikana kojima nedvojbeno pripada i akademik prof. dr. Dževad Jahić i književnik Dževad Jahić Azizov.

Mahsuz selami od Vašeg studenta Jahje Fehratovića

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dr. Fehratović: Udar na akademika Jahića je udar na temelje bosnistike


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Eto ja Rade Zoranovic bivsi vojnik Armije BiH i nosilac ordena Zlatni Ljiljan svecano izjavljujem da sam Bosnjak Bosanac Pravoslavac i da govorim Bosanskim jezikom..
    Buducnost Sandzaka kao i cijele Bosne i Hercegovine je u slozi nas Bosnjaka Bosanaca triju vjera

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.