Dr. Fehratović u Skupštini – Zaustavimo kriminal u Sandžaku!

0
6

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije dr. Jahja Fehratović pohvalio je u svom obraćanju aktivnosti Vlade Srbije koje sprovodi u smjeru poboljšanja putne infrastrukture u Sandžaku. Podsjetio i na presedan, kada je vlast u Novom Pazaru odbila da potpiše saglasnost za izgradnju 23 ulice iako su sredstva bila obezbijeđena.

“Veoma smo obradovani što je budžetom predviđena rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin, jednog od najugorženijih državnih puteva u Srbiji, puta smrti, na kome je tragično izgubilo živote više osoba. Putna infrastruktura u ovom dijelu države je katastrofalna, i napori koje poduzima Vlada da se posljedice toga umanje jesu za pohvalu. Pogotovu ukoliko imamo u vidu i skoro započete radove na pešterskom području, izgradnju dionica od Raškoviće do Tuzinje koju investira država na zamolbu akademika Zukorlića. Taj putni pravac, kao i svi ostali putevi u Sandžaku, trebao je biti odavno urađen da smo imali odgovorne predstavnike i loklane vlasti. Jer u istom paketu odobrena je cjelokupna izgradnja još 23 ulice u Novome Pazaru, za koje su građani godinama unazad pisali zahtjeve lokalnim vlastima o neophodnosti njihovog sređivanja, sami finansirali projektnu dokumentaciju i uporno čekali, neki i preko deset godina, da određene interesne grupe počnu raditi svoj posao. Međutim, uz to da je država obezbijedila investitora, pronašla izvođače i podizvođače radova, grad nije dao saglasnost za realizaciju tih projekata. Ovo je vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu da jedna lokalna samouprava odbija direktne investicije, pogotovu u putnu infrastrukturu.”

Dr. Fehratović kazao i da su ranije tvrdnje predstavnika SPP-a pokazale tačnim kada se radi o akciji uzimanja novca od građana a koju su sprovodili predstavnici SDP i SDA u sandžačkim gradovima, a pretežno na Pešteru. Dodao, da su se u javnosti počele pojavljivati priznanice sa pečatima lokalnih samouprava koje su jasan dokaz reketiranja građana.

“Pozadina toga jeste što se time narušava sistem pljačke građana uzimanjem novca od njih za izgradnju puteva, a što lokalne vlasti Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina već decenijama rade u Sandžaku. Kada je to spomenuto ovdje u Skupštini, premijer i ministri nisu mogli vjerovati, međutim sada su se pojavile i priznanice na kojima su pečati jedinica lokalnih samouprava i njihovih organa kojim se potvrđuje da je od građana uziman novac za izgradnju puteva, i tu se radi o višemilionskim ciframa. I izgrađnja pešterskog puta bila bi zaustavljena da je isti pod ingerencijama loklanih vlasti, na sreću on potpada pod brigu države i lokalni šerifi nisu mogli zaustaviti radove. Ovo je organizirani kriminal čije su žrtve napaćeni i ojađeni stanovnici Novog Pazara, Tutina, Sjenice i drugih gradova. U tom kriminalu učestvovuju i Ljajićevi i Ugljaninovi kadrovi i njihove lokalne vlasti, e zato se ovih dana pokušavaju velikonacionalnim temama, spinovanjima i neistinama vaditi i skrenuti pažnju sa sebe i svog kriminala. I to se mora zaustaviti.”

Dr. Fehratović ponovo upozorio da veliki broj kladionica i kockarnica nelegalno rade u blizini obrazovnih institucija čime dodatno uništavaju omladinu u Sandžaku. Kao primjer naveo da u samome centru Novog Pazara u lokalu bRasima Ljajića, posluje jedna velika kockarnica.

“Kada su u pitanju kladionice i kockarnice, to je jedna od najvećih pošasti koja je u ekspanziji u našem društvu. Pogotovu što su vlasnici tih objekata osioni, zaštićeni pojedinim dijelovima loklanih tužilaštava i sudova, pa ne poštivaju zakonsko propisana odstojanja od obrazovnih institucija, kao ni vjerskih objekata. Mi smo predvodili građane u pokušaju zaustavljanja ove bahtosti i prikupili peticiju od preko 10.000 potpisa koju smo predali nadležnim ministarstvima. Ovdje se moram posebno zahvaliti ministru Šarčeviću koji je lično primio peticiju građana Novog Pazara i iskazao spremnost da onoliko koliko je u njegovoj nadležnosti pomogne. Međutim, problem je u tome što poreska uprava u čijoj je nadležnosti do sada bio nadzor legalnosti rada kladionica i kockarnica nije na terenu dovoljno radila, a isto tako i, kao što rekoh, sprega politike i pojedinih dijelova policije, tužilaštva i sudova. Tako da danas imamo još veći broj kladionica i kockarnica koje nelegalno i suprotno zakonu rade u blizini obrazovnih institucija i dodatno uništavaju našu omladinu. Posebna ohrabrenja takvom ponošanju daju poltičari, koji na direktan ili indirektan način i sami učestvuju u promoviranju istog i ohrabruju te ljude. Kako drukčije da komentiramo činjenicu da u samome centru Novog Pazara u lokalu brata poptredsjednika Vlade Rasima Ljajića, posluje jedna velika kockarnica i kladionica, na čijem je izlogu prilikom otvaranja stajao natpis Cosa Nostra! Ili da gradonačelnik Novog Pazara otvara sportsko igralište Mocart i time pormovira ovu kockarnicu.”

Zaključuje da je pozadina napada koji Ugljanin i Ljajić jeste pokušaj prikrivanja kriminala koje sprovode.

“Na koncu, zbog ovih i drugih organiziranih kriminalnih i krimogenih poslova Ugljanin i Ljajić našli su zajednički imenitelj, zajedničku riječ koja se sadrži u lažnim i orkestiranim napadima na akademika Zukorlića, Stranku pravde i pomirenja i Islamsku zajednicu. Time hoće da prikriju svoje kriminale koji polahko dolaze na naplatu. I otuda ona jučerašnja navala nebuloza pripadnika stranke koja je pocijepala islamsku zajednicu u Srbiji, i zajednička želja i Ugljanina i Ljajića da nastave sa tom idejom. Ja znam da narod u Sandžaku to neće dozvoliti. Neki su to već pokušavali i propali, a ako nastave samo će razbiti zube.”

Na ovo izlaganje reagovali su narodni poslanici SDPS-a Rasim Ljajića koji su pokušali da odbrane svog šefa tako što će promijeniti temu, krenuvši u napad na akademika Zukorlića, vjeru i obrazovanje.

Nije izostala ni reakcija dr. Fehratovića koji je im je poručio da neće odustati od borbe protiv kriminala u Sandžaku, te da je je poslanicima SDPS-a preče da prvo očiste svoje dvorište i iz stranke uklone one koji su uhvaćeni tokom izvršenja kriminalnih radnji.

izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.