Dr. Fehratović u Skupštini Srbije – Država da podrži projekte Bošnjaka u dijaspori

1
14

Narodni poslanik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović kazao da je iz budžeta Srbije za 2018. godinu za saradnju sa dijasporom izdvojeno izdvojeno 165.010.000. dinara i da se tim novcem finansiraju samo projekti Srba u dijaspori. On je pozvao Vladu Srbije da promijeni takvu praksu i počne podržavati i projekte drugih naroda, u prvom redu Bošnjaka koji su jako brojni u dijaspori.

“Kao pripadnik manjinskog naroda, Bošnjaka, čiji veliki broj sunarodnika državljana Republike Srbije živi u zemljama Evrope, Amerike, Australije, pa i Azije a naročito kao neko ko je obišao veliki broj zajednica tih državljana Republike Srbije, sa žaljenjem konstantiram da do sada ni jedno njihovo udurženje, ni jedna njihova organizacija, ni jedna njihova akcija ili projekt nisu podržani od strane Uprave za saradnju sa dijasporom. U samome opisu ovog projketa se posebno naglašava saradnja sa srpskom dijasporom to je  diskriminatorski prema državljanima Srbije pripadnicima manjinskih naroda u rasijanju. Jer takav odnos nerijetko otuđuje državljane Srbije pripadnike manjinskih naroda od njihovih predstavništava u inostranstvu. Ovo bi se moralo mijenjati. Saradnju sa dijasporom smatramo izuzetno bitnom, i to dijasporom svih državljana Srbije bez obzira na nacionlanu i vjersku pripadnost. Pretpostavljamo da je ovo samo posljedica nesmotrenosti, i nadamo se da će to biti korigirano. Predlažemo da dio ovih budžetskih sredstava od 165.000.000 dinara bude usmjeren i na projekte državljana Srbije pripadnika manjinskih naroda u dijaspori, jer bi to imalo višestruku korist kako za njih i osjećaj da njihova država brine i onima tako i za samu državu Srbiju.” kazao je dr. Fehratović.

Dodao i da bi znatno veća stavka u budžetu biti Fond za manjine koji trenutno iznosi 21.800.000 miliona dinara.

“U Srbiji živi veliki broj nacionalnih zajednica, koji kroz svoje savjete i vijeća pokušavaju ostvariti nacionalna i koletivna prava. Ukoliko podijelimo ovaj budžet na sve postojeće nacionalne savjete, kojih je u registru 21, onda su ta davanja jako jako mala, odnosno iznose nešto više od milion dinara po nacionalnoj zajednici, što je priznaćete nedovoljno za normalno funkcioniranje i djelovanje ovih veoma važnih sistema. Mišljenja smo da bi se taj dio budžetskih davanja trebao znatno uvećati kako bi pripadnici manjinskih naroda mogli kvalitetnije raditi na očuvanju vlastitog identiteta. Iako ima problema u radu pojedinih savjeta, pa konkretno i savjeta nacionalne zajednice iz koje ja dolazim Bošnjačkog nacionlanog vijeća čiji sam i vijećnik, smatramo da su ova sredstva, uzevši u obzir djelokrug ovlasti i obim poslova kojima bi se savjeti trebali baviti neznatna.” navodi Fehratović.

Kazao i da su poslanici Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka zahvalni smo zbog uvršćivanja u prijedlog budžeta nekih projekata koji će, nadamo se olakšati život, svim građanima Sandžaka i Srbije.

“U prvom redu mislimo na predviđenje troškove za kapitalne projekte; II fazu izgradnje razvojnog gasovoda Aleksandrovac-Brus-Raška-Novi Pazar-Tutin od 20.000.000 eura, prijeko potrebnog ovoj regiji o čemu se već nekoliko puta govorilo u ovoj Skupštini. Zatim, uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje otpadom Banjica, odnosno transferne stanice u Novoj Varoši, u kojoj će s akumulirasti otpad iz Sjenice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši od 5.000.000 eura. Također, na ovaj problem smo više puta ukazivali, naročito na ogroman problem odlaganja otpada u Sjenici, Prijepolju i Priboju, i katostrofalnim posljedicam odlaganja otpada pored rijeka i vazdušnih banja. Nadamo se da će izgradnja ove stanice ublažiti ovaj problem. Nadamo se da će i dio budžeta za poljoprivredna davanja imati više sluha za sela velike nadmorske visine, u vidu olakšica i subvencija za njihove stanovnike. Ovo su dobri, neophodni i važni projekti, vjerujemo da će sličnih u narednom periodu biti još više, te da će ovaj nerazvijeniji dio države imati veću pristupačnost budžetskim sredstvima, kao i brigu Vlade.” istakao je Fehratović.

Na kraju kazao da će u danu za glasanje podržati prijedlog budžeta za 2018. godinu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ti koji se potpisuješ kao musliman zelim da ti porucim da previse govoris neodmereno i cini mi se zlonamerno. Jasno mi je da se iza tog nika krije neko ko nije iz redova bosnjacke nacije i koji je opterecen nacionalizmom.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.