Dr. Fehratović u Skupštini o konverziji aerodroma u Sjenici i izgradnji autoputa kroz Sandžak

0

Narodni poslanik u Skupštini R. Srbije dr. Jahja Fehratović, govorio o putnoj infrasturkuri u Sandžaku, te potrebi izgradnje autoputa i aerodroma. 

Dr. Fehratović je od ministarke građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović tražio informaciju da li će nakon realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora autoputa E-761, dionice Pojate-Preljina, krenuti gradnja autoputa kroz Sandžak.

– Koristim priliku da pitam, jer prema ovoj agendi, slijedeći put za koji ćemo donositi zakone je zapravo dionica Požega-Boljare a to je autoput za koji smo autoput mi najviše zainteresirani, odnosno da li je to slijedeći najvažniji prioritet kojim će se baviti Vlada i Ministarstvo ali i kada ustvari možemo očekivati realizaciju, ozbirom da će taj autoput će nama iz Sandžaka itekako koristiti.

Osvrnuo se zatim i na otvaranje aerodroma u Kraljevu gdje je istakao da bi trebao sličnu sudbinu da doživi i aerodrom u Sjenici.

– Kada ćemo imati projekat realizacije konverzije nekadašnjeg vojnog aerodroma „Dubinje”, kod Sjenice, u jedan civilni aerodrom. Taj aerodrom bi bio od velikog značaja koji živimo na tom području. Poslanici koji dolaze iz tog kraja ali i cjelokupnom stanovništvu Sandžaka, taj aerodrom bi bio od velikog značaja kazao je dr. Fehratović.

Dodao, da bi aerodrom u Sjenici trebao biti u skici i u planu za realizaciju da svim drugim aerodromima.

Ministarka Mihajlović kazala je da vlada Srbije aktivno radi na iznalažnju načina finansiranja izgradnje trase autoputa Požega-Boljare.

– Mi već kontinuirano pregovaramo i razgovaramo o daljoj izdradnji od Požege ka Boljarima, i mislimo da do kraja godine eventualno početkom slijedeće godine, imat ćemo jasnu definisanu strukturu cijene budući da je to teža dionica nego Preljina-Požega. Nakon toga ćemo razgovarati i o načinima finansiranja jer procjene kažu da ta dionica ne može biti ispod 1.8 milijardi eura što je zaista mnogo. Budući da počinjemo sa realizacijom aerodroma i autoputeva sa izgradnjom, u narednih godinu do godinu ipo, imamo prostora da razmišljamo kako ćemo dalje da razmišljamo kako ćemo finansirati i realizirati tako teške projekte.

Dodaje da je za aktivaciju aerodroma u Sjenici neopohodna inicijativa lokalne samouprave.

– Vlada R. Srbije je prije nekoliko godina formirala preduzeće “Aerodromi Srbije” koje ima sjedište u Nišu i shodno tome oni su operateri za novonastale aerodrome. Zasigurno će biti tu još aerodroma, ali sve zavisi od lokalne samouprave koja treba uputiti zahtjev kako Vladi tako i ovom preduzeću, kako bi razmišljali i našli način da ulažemo u taj aerodrom u Sjenici.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.