Dr. Fehratović pozvao na realizaciju obećanih projekata – Gdje nema dobre infrastrukture, nema ni investitora

0
9

 

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović u obraćanju u Skupštini Srbije kazao da je suština svih mogućih promišljanja rečena jučer u diskusiji rečenicom “ko će da dođe tamo gdje nema dobrih puteva, gdje nema infrastrukture” misleći na investitore i ekonomskog razvoj jednog kraja. On je pozvao državu da realizira planirane projekte na području Sandžaka, ističući da su građani na ivici strpljenja jer gdje nema dobre infrastrukture, nema ni investitora.

„Zato mi iz SPP-a insistiramo na infrastrukturnim projektima i zato smo iskazivali zebnju i strahove da sve ono što je i ovdje predloženo u budžetu koji zaista jeste razvojan, da li će uopće biti realizirano, posebno kada se tiče onih dijelova infrastrukturnih projekata koji se odnose na naš kraj tj. onaj zajam od Republike Turske za rehabilitaciju puta 2A državnoga reda Novi Pazar-Tutin, jer smo svjedoci zaista da tamo gdje nema dobre infrastrukture, nema ni investitora, nema ni fabrika i to je podložno područje za izazivanje svih mogućih netrpeljivosti, nesporazuma, za stvaranje ambijenta ekonomske zavisnosti građanstva i na kraju za odliv stanovništva. Zato nam je vrlo važno da sve ono što stoji u ovom budžetu bude na koncu i realizirano i da građani konačno u ovom procesu decentralizacije Srbije počnu osjećati ove sve benefite od ozdravljenja naše privrede i dobrog raspolaganja sredstvima, jer u protivnom čeka se godinama, dođe se do otvaranja puteva i tih otvaranja radova na putevima nam je zaista već dosta. Ja ću podsjetiti da smo imali možda 6 ili 7 puta otvaranje radova na zaobilaznici oko Novog Pazara još iz vremena Koštunice, pa Tadića, pa ovoga, pa onoga i sve se to završavalo na otvaranju radova, međutim nikada se konkretno taj projekat nije završio. Mi smo ubijeđeni i vjerujemo da ova Vlada i ovaj budžet imaju drukčiji odnos i da će se ustvari krenuti sa onim što je započeto, da se neće stati samo na onom potpornom zidu od nekoliko desetina metara kada je u pitanju ovaj put Novi Pazar-Tutin ali i kada je u pitanju gasovod, i kada su u pitanju svi infrastrukturni projekti bez koga nema ni privrednog razvoja.

Istakao i važnost izdavanja subvencija za poljoprivredu koje se godinama dodjeljuju poljoprivrednim
proizvođačima.

„Mislimo da je to jako dobro, da to stimuliše razvoj stočnog fonda i posebno za visoravni poput Pešterske visoravni, znače puno poljoprivrednicima i to je nešto što u svakom slučaju, u svakom obliku treba podržati i iznova osmišljati nove vrste ovakvih projekata jer smo uvjereni da se samo ovakvim projektima moe oživjeti naša poljoprivreda, posebno ova na visokim planinskim, nadmorskim visinama i u tom pogledu još jednom podsjećam na naš program, da bi se trebalo razmisliti o tome da se ove visinke zone oslobode većeg dijela poreza kako bi ta sela opstala i kako bismo imali mogućnosti da na svaki mogući način oživljavamo njihov razvoj jer bez te poljoprivrede, bez razvoja seoskih sredina, mi ne možemo očekivati niti uspjeh u ovoj borbi protiv bijele kuge, niti da se na bilo koji način oživljavaju naše sredine posebno one koje su bez infrastrukturnih projekata, posebno one koje čekaju na infrastrukturne projekte decenijama i koje su već na ivici strpljenja kada je u pitanju realizacija nekih krupnih projekat. Mi smo obradovani svim ovim najavama, narod iščekuje i bilo bi vrlo važno u prioritete staviti realizaciju tih projekata.“

izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.