Dr. Fehratović o korupciji u Sandžaku: To je zlo kojem moramo stati na kraj

3

Narodni poslanik Stranke Pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović pozvao državne organe na obračun sa kriminalom u Sandžaku. On je govoreći o radu Agenciju za borbu protiv korupcije poručio da svako ko je zloupotrijebio sredstva i prisvojio novac građana mora krivično odgovarati.

– Podsjećam na aferu vezanu za izgradnju stadiona FK Novi Pazar. O tome se jako puno pričalo i istraživalo, to je riječ o više milionskoj pronevjeri sredstava. Neki od sudionika su doživjeli sudske epiloge, ali oni koji su za to bili najodgovorniji za to još uvijek nisu. Veoma bi bilo važno da se Agencija pozabavi prvim izvještajem nakon dugo godina državne revizorske institucije za Sjenicu gdje je sada već utvrđeno da je preko 262 miliona dinara u prethodnom periodu nenamjenski potrošenih para. Također, kako je moguće da je bivši predsjednik Sjenice Hazbo Mujović iz SDA, potpisao ugovor o poklanjanju 800 hektara državne površine. Tome se Agencija nije u dovoljnoj mjeri bavila. Afera filtera u Novom Pazaru gdje je velika koruptivna radnja i to posredstvom velikih državnih funkcionera i visokih dužnosnika vlasti kao i ono što se i dan danas spominje, jeste vezano za lokalitet historijskog spomenika Pazarište i ugostiteljskih objekata gdje se spominju velike malverzacije. Nadamo se da je ono što je započeto samo tek naznaka svega onoga što će se u narednom periodu, kada je u pitanju borba protiv korupcije događati, a posebno u ovim krajevima gdje godinama zbog različitih ustupaka bili tolerisani kada je u pitanju korupcija i da ćemo konačno dočekati da se istrijebi zlo koje uništava sve.

Zamjenik direktora Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damjanović nadovezao se na izlaganje Narodnog Poslanika dr. Fehratovića zahvalivši se prije svega što vjeruju u Agenciju da će odraditi valjano posao.

– Skrenuo bih pažnju na to da Agencija nema istražna odjeljenja. Mi smo jedan preventivni organ koji se bavi korupcijom u skladu sa svojim nadležnostima koje imamo. Mi možemo i dalje iako postoji bilo šta, a da se odnosi na ljude koji su javni funkcioneri R. Srbije ili državni službenici na položaju, sve prestavke su dobrodošle i mi ćemo ih razmotriti. Kada vidimo da nije nešto za nas mi to proslijedimo nadležnom državnom organu. Jednostavno, mi nemamo ovlašćenja i mogućnosti. DRI ima svoja ovlašćenja i oni prilikom pristupanja i kada donesu svoje odluke oni daju ili preporuke kojima može nešto da se riješi ili postupak koji je u njihovoj nadležnosti.

Svi primjeri se odnose na funkcionere, izabrane predstavnike, kako na lokalnom tako i na državnom nivou nadovezao se dr. Fehratović.

– Recimo da se Agencija bavila gradonačelnikom Novog Pazara koji je godinama lokalnoj televiziji čiji je on vlasnik uplaćivao na mjesečnom nivou veliki broj finanskijskih sredstava, tada se ni drugi funkcioneri ne bi bavili činjenjem tih stvari, poručio je dr. Fehratović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

3 KOMENTARI

  1. Sta ste radili vi dosad? Dopustali ste Prenci da vam on citira hadise na konferencijama za stampu ispred ove bagre i da naplati za tri-cetiri posla 350 hiljada eura. Pa koliko miliona su ovi krupniji uzeli. Koliko miliona su uzeli ovi sto prave zgrade i ortaci Rasima Ljajica , narkodiler Cado i ostali…

    3

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.