Dr. Cerić: SANU je u panici zbog razotkrivanja srpskih laži o Bosni i Bošnjacima

11
6

b_140921054Sarajevo – Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, najavio je za portal Radiosarajevo.ba kako će se još više angažirati u bh. politici.

U intervjuu koji je dao za Radiosarajevo komentirao je aktuelnu političku situaciju u BiH, odgovarao na pitanja o Sutorini i pokušaju da se bosanski jezik zamijeni bošnjačkim, situaciju sa migrantima…podsjećajući na kandidaturu koju je na prošlim izborima imao za člana Predsjedništva BiH, naš sagovornik nam je otkrio kako ima planova i ponuda, a onda je dodao:

„Kažu da je slavni Abraham Lincoln tek u osmom pokušaju bio izabran za predsjednika Amerike.“

Razgovarala: Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate trenutnu političku situaciju u BiH?

Cerić: Trenutna situacija je konfuzna. No, kao da smo se na nju navikli. Čini mi se da je politička konfuzija pravilo našeg života u Bosni pa nas to više i ne iritira kao što bi iritirala nekog drugog. Kao što bi politička konfuzija pokrenula neke druge narode ili građane da im se objasne nejasne političke stvari. Ali, i za ovu intezivnu političku konfuziju ima razlog, a to je da kad god je neko i pokušao da konfuziju otkloni, da stvari u politici objasni, on ne samo da nije ništa objasnio, već je postojeću konfuziju učinio još gorom. Zato se ovdje u politici primjenjuje pravilo: “Šuti i trpi, jer može biti gore”. Zbog toga se ovdje svako povlači u sebe i muči svoju muku. Svako brine svoju brigu kako zna i umije. Niko ne očekuje da ga neko primijeti i podijeli s njim njegovu muku i olakša mu njegovu brigu.

No, nisu svi u istom položaju. Nisu svi u istoj situaciji. Ima ih koji nemaju muke. Mnogo ih ima. I koji imaju s kim podijeliti svoje brige. Njima ništa ne fali. Oni sve imaju. I više nego što im treba. Njima odgovara ova politička konfuzija, jer u mutnom se najbolje i najviše ulovi. To hoću da kažem. Postoje “Mi” gore i “Mi” dolje. Iako je “Mi” dolje ima više, “Mi” gore su jači. Zato se “Mi” gore zalažu za prilagođavanje postojećoj “konfuznoj” situaciji. Dok “Mi” dolje želi promjene, ali nema moći, jer svu svoju moć su “Mi” dolje dali ovima što su “Mi” gore, očekujući da će im se nešto od toga vratiti. Ali im se ne vraća. Ili im se vraća na kašikicu od koje se teško može živjeti. Ali se mora trpiti. Kako je tako je. Ne daj, Bože, gore.

Mada neki kažu da ne može biti gore nego što jest. Teško je biti sudija u ovoj raspravi između “Mi” gore i “Mi” dolje. Oba “Mi” su kriva za postojeće konfuzno stanje. “Mi” gore su krivi zato što su se popeli isuviše visoko pa ne vide šta se stvarno događa dolje. A “Mi” dolje su krivi što su ih podigli tako visoko da im se sada ne silazi dolje tako nisko, do onih koji su im podmetnuli svoja leđa da se popnu tako visoko. Gore.

Radiosarajevo.ba: Nedavno ste uputili pismo Draganu Čoviću vezano za Sutorinu. Da li ima odgovora i/ili reakcija?

Cerić: Nema odgovora. Niti ima reakcije. Ima samo najavljena akcija Dragana Čovića u Beču o potpisivanju sporazuma sa Crnom Gorom o granicama, bolje reći to je sporazum o otpisivanju Sutorine na štetu državne imovine Bosne i Hercegovine a u korist Crne Gore. Tu Čovićevu akciju u Beču ja bih ovako prokomentirsao: Sutorina uskoro na Bečkoj konferenciji kao nekad cijela Bosna na Berlinskom kongresu. Naime, kao što je poznato prije 137 godina u Berlinu je održan Berlinski kongres od 13. jula do 13. jula, 1878, na kojem su sedam evropskih sila na čelu sa Otto von Bismarkom raspravljale o Istočnom pitanju i riješile ga kako su ga riješili. Srbiji i Crnoj Gori je potvrđena nezavisnost, dok je Austro-Ugarska Monarhija dobila mandat za Bosnu i Hercegovinu. Kasnije, ili tačnije 1908. godine, Monarhija je aneksirala Bosnu i tako je definitivno odvaja od Porte u Istanbula.

Delegaciju Porte, tj. osmanske carevine, na Berlinskom kongresu predvodio je Aleksandar Karatheodori Paša (1833–1906), porijeklom Grk iz poznate i moćne grčke porodice Fanariot iz Istanbola, koja je imala veliki utjecaj na Porti. Karatheodori Paši je pomagao Mehmet Ali Paša. Nije poznato zašto je Sultan u zadnji čas pred odlazak delegacije za Berlin umjesto bivšeg premijera Sadik Paše imenovao baš Aleksandra Karatheodori Pašu za šefa ottomanske delegacije na Berlinskom kongresu. Karatheodori Paši vjerovatno nije ni znao gdje se nalazi Bosna, ali je očito znao šta treba da radi – da preda Bosnu Austro-Ugarskoj. Niko nije pitao Bosance šta misle o svojoj zemlji, niti je iko htio čuti njihov zahtjev za nezavisnost. Niko od Bosanaca nije bio u Berlinu na Berlinskom kongresu. Bosnu je zastupa Grk i zato ju je lahko predao drugima, koji nisu Bosanci. Srbiju su zastupali Srbi. Crnu Goru Crnogorci.

Historija se ponavlja. Naročito ovdje kod nas kad je riječ o davanju ili izdavanju Bosne. Ovoga puta Bosna se ne daje, odnosno ne izdaje u Berlinu, već u Beču, gdje će biti održana Konferencija o Zapadnom Balkanu. Nije pred Otto von Bismarkom već pred Hajncom Fišerom (Heinz Fischer), predsjednikom Austrije. Naime, Dragan Čoviće je najavio da će potpisati sporazum o granicama sa Crnom Gorom baš u Beču u prisustvu predsjednika Austrije Fišera, kao što je i Karatheodori Paša u prisustvu Oto von Bismarka potpisao u Berlinu sporazum o austrougarskom mandatu za Bosnu. Potom je uslijedila aneksija Bosne. Slično će biti i sa Sutorinom. Dragan Čović će, kako je najavio, potpisati sporazum o otpisivanju Sutorine u Beču. Potom će uslijediti aneksija od strane Crne Gore, poslije koje slijede druge aneksije bosanske teritorije i s zapada i s istoka. Jer, kad susjedi vide da je Bosancima svejedno što im se oduzima teritorija, svi će pohrliti da uzmu što više mogu od Bosne (i Hercegovine). To je zakon džungle, koji se nameće samo Bosni. Uzmi što ti se pruža dok nije nestalo. Otmi što ti se daje da otmeš dok još ima.

Naravno, nije Dragan Čović isto što i Karatheodori Paša. Čović nije kriv što ga je zapalo da ima gotovu istu ulogu u Beču, koju je imao Karatheodori Paša u Berlinu prije 137 godina. To je vjerovatno puka slučajnost. Dragan Čović je, međutim, kriv zato što pristaje da njegov potpis ostane kao trag jedne od velikih izdaja teritorijalnog integriteta i suvereniteta bosanske države. Koliko je Dragan Čović svjestan toga ne znam, ali znam da je ostalo malo vremena da shvati da je otpisivanje Sutorine Bosni a pripisvanje Crnoj Gori veleizdaja.
Naše je bilo da mu to kažemo, a njegovo da uradi po svojoj savjesti. Njegovo je da izbjegne veleizdaju. Ako ne izbjegne, onda neka snosi konsekvence svoje veleizdaje. Naša borba za Sutorinu kao princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta bosanske države neće stati. Bez obzira na ishod Bečke Koneferencije.

Na pitanju Sutorine mjeri se moralni patriotizam i savjest svakog Bosanca, posebno političara i parlamentarca. Ali i svakog građanina države Bosne i Hercegovine, koji ima svijest i savjest o sebi, svom domu, svojoj domovini, svojoj naciji i svojoj državi.

Radiosarajevo.ba: Ne mogu da Vas ne pitam – možemo li očekivati Vaš veći anganžman u bh. politici. Ako da, na koji način?

Cerić: Na svaki mogući način. Koji ima smisla. A ima smisla da radim sve što mislim da je korisno za moj narod i državu. Dakle, sve su mi opcije otvorene za moj javni angažman. Ja sam tu da budem u složbi svog naroda, svoje vjere, svoje nacije, svoje države i cijelog čovječanstva. Trenutno sam na putu za Seul, Južna Koreja, gdje ću prisustvovati i govoriti na Svjetskom samitu o miru. Imam mnogo svojih planova a i ponuda drugih. No, definitivno ostajem ovdje u svom gradu i u svojoj državi. Ima mnogo posla. Sretan sam i zadovoljan. Kažu da je slavni Abraham Lincoln tek u osmom pokušaju bio izabran za predsjednika Amerike.

Radiosarajevo.ba: Pokušaj da se uruši bosanski jezik i zamijeni “bošnjačkom” varijantom, komentirate kako…?

Cerić: Nikako! Zato što uopće nije više važno šta SANU u Beogradu misli o Bosni, o Bošnjacima, o bosnskom jeziku, o bosanskoj sevdalinki, o bosanskom konju, o bosanskom životu… Nije to više institucija, koja zaslužuje respekt. SANU je izgubio smisao i za nauku i za umjetnost. Pa samim tim i ta ocjena o bosanskom jeziku je čista blamaža, koja nas upučuje na zaključak da su srpska nauka i umjetnost u velikoj političkoj i moralnoj krizi.

Sve vrste diktata, dekreta, deklaracija, rezolucija i drugih nacionalističkih i šovinističkih proglasa izgubili su smisao zato što nema više onih koji ih primaju i bespogovorno slušaju. Pitam vas, koga SANU poučava o bosanskom jeziku? Bošnjake nikako. Jer Bošnjacima proglasi SANU ne znače ništa. Srbima također proglas o bosanskom jeziku ništa ne znači, jer ih se to ne tiče. A i oni kojih se kao tiče, ne znaju šta to zapravo znači. Međutim, ima jedna stvar koja je dobra, a to je da ovakvi nasrtaji SANU i drugih iz Beograda na Bosnu, Bošnjake i bosanski jezik i kulturu budi kod Bošnjaka nacionalni, državnički i kulturni ponios. Jer, ni jedna nacija nije definirana iz same sebe. Sve nacije su definirane u odnosu na druge nacije. One koje pokazuju prema njoj neprijateljske namjere.
Bošnjacima se sada upravo događa to da prema njima jedna nacija pokazuje netrpeljivost, negira ih kroz negaciju njihovog jezika. Nije ovdje riječ o imenu bosanskog jezika. Ovdje je riječ o negaciji kao frustraciji onoga koji se osjeća ugroženim zato što mu se otkrivaju laži i prevare na kojima je on gradio svoj vlastiti nacionalni i kulturni identitet. Upravo tako, srpska nauka i umjetnost, koju je decenijama kreirala SANU, bazirana je na mnogim lažima i prevarama, posebnio u odnosu na bosansku historiju, nauku, kulturu i umjetnost. Toj praksi dolazi kraj i zato je SANU u panici. Svaka nova istina o Bosni i Bošnjacima je razotkrivanje stare srpske laži o Bosni i Bošnjacima. Jer, istina se ne ustanovljava diktatima i dekretima, kao što je to bila dosada praksa od strane Beograda. Istina je samo po sebi istina i ne trpi nikakvu represiju. Laž ne postoji sama po sebi. Laž se mora ustanoviti i i mora se održavati represijom. Ali čim nestane represije, nestane i laži. Da bi se ponovo uspostavila, laž potrebuje novu represiju. Bošnjaci su definitivno odlučili da ne prihvatja više represiju, koja ih negira. The game is over!

Radiosarajevo.ba: Stravične su slike izbjeglica koje pristižu na Balkan posljednjih dana. Kako komentirate ovu tešku situaciju?

Cerić: Hvala vam za ovo pitanje. Dozvolite mi da vam odgovorima na ovaj način. Ko su imigranti s istoka? Ljudi? Ili su oni samo Arapi, Sirijci, Iračani, Libijci, Afganistanci… samo muslimani. Opasni muslimani sa dječicom u naručju i sa kesicama u rukama. Opasni su gdje god da su: u svojoj zemlji, ili na svom imigraciskom putu prema Europi.

U svojoj zemlji su opasni zato što su ustali protiv orjentalnih despota. Dok su na svom imigraciskom putu opasni zato što su radikalni. Ili bi mogli biti radikalni. I zato ih se Europa plaši. I zato ih se Bosna plaši. Jer, Bosna je isto tako Europa. Bar kad se tiče odnosa prema imigrantima s istoka Bosna je na euroskom nivou. Isto tako ima strah od muslimana s istoka. Koji su po definiciji nepoželjni. Jer, mogli bi biti radikalni. Ovu definiciju muslimana u Europi mi Bošnjaci muslimani u Bosni dobro pamtimo. Europa zna da Bošnjaci nismo radikalni! Ali, za svaki slučaj Bošnjake treba držati pod budnim okom njihovih čuvara zato što bi mogli postati radikalni. Oni koji su u Bosni stvarno radikalni nisu opasni, jer se za njih zna da su radikalni, ali muslimani koji nisu radikalni, kao što su Bošnjaci, su opasni zato što bi mogli postati radikalni.

Ali, Bosna ne može reći da nema džamija, kao što kaže Slovačka pa da joj to bude razlog da ne primi imigrante muslimane s istoka. Jer, u Bosni ima mnogo džamija, ima mnogo i crkava, ima i sinagoga. Ima u Bosni mjesta gdje nema ni džamija, ni crkava, ni sinagoga. Da svako izabere što mu je volja. U Bosni ima sve što ljudima treba. I zato Bosna ne bi trebala da se plaši. Kao što se plaši Slovačka da primi muslimane zato što kod nje nema muslimana, nema džamija. Ali, očito u tome i jeste problem za Bosnu što u njoj ima mnogo muslimana i džamija. Veći je to problem nego za Slovačku što nema – muslimana.

Bosna je, dakle, na velikom ispitu savjesti zbog imigranata s istoka. Koji su uglavnom muslimani sa djecom u naručju i kesicama u rukama. Bosna je na ispitu baš zato štu u njoj ima muslimana, i džamija. Koji imaju pravo i obavezu da pruže ruku pomoći svome bratu po vjeri s istim razlogom s kojim mu drugi uskračuju ruku pomoći zbog njegove vjere.

Nema niko pravo nanositi bol i patnju na našu savjest. A to nam se upravo čini. Kaže nam se vi u Bosni ne smijete pomoći svojoj braći muslimanima s istoka zato što ste muslimani, kao i oni među kojima možda ima radikalnih elemenata. Zbog tih koji su “možda” radikalni vi u Bosni ne smijete pomagati ni onima koji “možda” nisu radikalni. Ni njihovoj djeci, ni njihovim ženama – ne smijete im pružati ruku, jer je opasno da msuliman osjeti ruku pomoći od muslimana. To bi moglo biti radikalno.
To je zaista sramno i porazno. To je nepodnošljivo da nam se tako servira najveća imigratska kriza stoljeća u kojoj su muslimani najveća žrtva. Zbog koje mi muslimani u Bosni ne možemo imati mirnu savjest. Imigranti s istoka su Arapi, Sirijci, Iračani, Libijci, Afganistanci… muslimani! Ali oni su ljudi! Jesu li? Pitam, jesu li oni ljudi. Jesu!

Bosno moja, budi drugačija od njih! Nemoj se bojati! Nemoj da te plaše zlobnici! Od tvoje vjere! I od tvoje braće! Budi hrabra, Bosno moja! Nemoj se stiditi što imaš džamije, crkve i sinagoga! Budi ponosna na svoje gostoprimstvo u prošlosti! Budi dobra u sadašnjasti za lijep primjer u budućnosti.

(Radiosarajevo.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dr. Cerić: SANU je u panici zbog razotkrivanja srpskih laži o Bosni i Bošnjacima


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

 1. Brate Ceriću meni se ne dopadaju ovi provokativni odgovori,deca pa ne znaju,ali zato mi koji znamo a ne činimo pravedno,više ćemo bit krivi na Božjem Sudu!Preživela sam kliničku smrt i bila u Božje Carstvo i znam,ono što se naučit na zemlji ne može,diplome nam ne znače ništa,samo Ljubav jaka prema Bogu Ocu,jest u komunikaciji mora se istina kazati, ali ne da to bude ogovaranje,tog se moramo čuvati,JER KAKVIM SUDOM SUDIMO,TAKVIM ĆE NAM BIT SUDJENO!BOG OTAC JE JEDINI SUDIJA!VJERUJTE MINAJTEŽI POSAO NA ZEMLJI JE BIT SUDIJA,TAČAN I PRAVEDAN MORA BIT INAČE ĆE DUŠU IZGUBIT!A VI DJECO MOLIM OPROSTITE,ALI BUDITE OPREZNI U KOMENTARIMA,JER IPAK STARIJEG TREBA POŠTOVATI I NE TRAŽITI MANE NO VRLINE,VIDITE TRUN U OKU BRATA SVOG A NE VIDITE GREDU U OKU SVOM!PRAŠTAJTE, VOLITE SE,MOLITE SE I BUDIMO PLOT LJUBAVI ŽIVI!!BOG JE LJUBAV!

  0

  1
 2. Dr.Ceriću Srbi su narod sa Neba! Postojimo 40000 milenijuma godina,sva Azija,Mala Azija,Iran,Irak,Sirija,Nibija,Afrika sve su Srbi,a što se vjere tiče pa to je Božja Volja i Dopustenje,bitno je da imamo vjeru u Jedinoga Boga Oca i da nema idolopoklonstva i ,mnogobožstva i paganstva,bar je nekako narod upućen da služi Bogu Ocu,a ne da životinjski žive!

  0

  1
 3. Dr.Ceriću Islam počiva na pet stubova,pa nađite mi jednog da svaki dan se klanja celom na zemlju pet puta prema Istoku Bogu Ocu,nije ime i prezime znak da je neko islamista,imam ja Kuran a i ovi mladi što hoće da se mole kako je ispravno,ja sam dvojici pokazala pravu metaniju pod orahe moje su stajali i rekli mi zadivljeno Ti si pravi musliman! Dali mi na poklon neke skripte i meni odmah jasne,ali neznaju izraze pa ih pogrešno možda tumače i zato je bolje da se fino okupimo i razmene znanja,jer je teško ljudima u neznanju živjeti!

  0

  0
 4. Dr. Ceriću,pročitah iz Sarajeva dr. Cerić da je protiv Njegoša i da se izbaci iz udžbenika u Crnoj Gori, molim te čitaj moje odgovore na Vostok,ja sam pjesnik,od malena, dobila sam Zmajevu nagradu za književnost od nepune devet god. Najmladji pjesnik u Prištini a u onoj Skupštini sam ja sedla i svi me poštovali kao sekretara školskog komiteta,komunizam je dobra ideja,ali neznalice su tu ideju skrivili,ako ste komunista,to ne znači da ste ateista,baš na suprot tome,apsolutna jednakost i tolerancija i savršena bratska ljubav,završila sam političku školu u Beogradu.Već sam vam pisala da sam ja izabrala očuha muslimana i od njega imam dva brata,volim muslimane,jer su to moja braća, čak pišem zašto da Amerika hoće da pobije moju braću Islamske Države,da koristi prirodne resurse i morate da shvatite da nam je svima Jedan Bog Otac i braća smo u Bogu Ocu!Amin.Turci su Tirci Tirsssi, Srpski ratnici, poznajem savršeno istoriju,uvijek su vas okretali protiv svoje braće Srba katolici,ali to je prošlost,mislimo na budućnost i na vječni život ,e vjeruj brate,ni dvadeset godina neće bit do Strašnog Suda Božjeg, zato recimo oprosti brate,oprosti Bože,volimo se i molimo se čista srca,jer čisto srce Boga će vidjeti! Amin.Sve prolazi,samo Ljubav je večna i jedino ona nam ostaje!!!!!

  1

  0
 5. “Nije poznato zašto je Sultan u zadnji čas pred odlazak delegacije za Berlin umjesto bivšeg premijera Sadik Paše imenovao baš Aleksandra Karatheodori Pašu za šefa ottomanske delegacije na Berlinskom kongresu.”

  Poznato je dr. Cericu.

  Kako bi neutralisali otpor Bosnjaka, Austrougari podmicuju sultana Abdu-l-Hamida II. On se prodajom Bosne obavezao da ce razoruzati Bosnjake i svo tesko naoruzanje povuci u Carigrad. Time su Bosnjaci i finalno prodati dusmanima za 2,5 miliona zlatnih funti od strane carigradske Porte! Bosnjaci Novopazarskog sandzaka prodati su Austrougarskoj 21. aprila 1879. godine. Osmanlije su iz Bosne potom povukle 77 topova sa posadama i municijom te rasformirali 41 bataljon pjesadije. Od toga je trideset bilo bosanskih, sest turskih i pet albanskih.Vecina vjernika i casne uleme nasla se u veoma tegobnoj poziciji izdatih, napustenih i razoruzanih. I pored ocite turske veleizdaje vjere vecinski dio bosanske uleme lojalne halifi-izdajniku pravdao je sultana. No, samog halifu Abdu-l-Hamida II (1876.-1909.) nije bilo briga sta ce se desiti sa preko milion muslimana koje je ostavio na milost i nemilost krvolocima iz Beca, Budima, Zagreba, Beograda i Cetinja. Njemu je najvaznije bilo da su sehare sa zlatom Habzburga u Carigradu!

  0

  1
   • Nemoj me u 2015u matere ti. Radije u 2017u ili 2018u kada ce nam sve biti naj naj. Tako nam je premijer obecao. 😉 🙂

    0

    0
 6. Komsija moj, sto je stalno po Sarajevu, tamo ima kucu i zna prilike, veli da se niko kao ovaj nije nafatirao para, izgleda da mu jos nije bol

  0

  1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.