Dr. Cerić pozvao Grabar-Kitarović da se izvini Bosni, Bošnjacima i IZ u Hrvatskoj

36
18

whatsapp-image-2016-12-01-at-17-30-43Sarajevo, Hrvatska – Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, reisu-l-ulema u Bošnjaka (1993-2012) dr. Mustafa Cerić uputio je pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović povodom stava koji je iznijela o BiH kao najvećoj prijetnji u regiji.

Komšijsko pismo

Gospođi Kolindi Grabar-Kitarović

Predsjednici Republike Hrvatske

Poštovana komšinice,

Nismo se upoznali, a trebali smo jer smo komšije.

Nisam se ni iznenadio ni razočarao zbog Vaših izjava. Mi smo se na to navikli. Ja sam se samo okuražio da nije civilizacijski, da ne kažem kulturno, da Vi javno smatrate da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja zato što nije u  potpunosti emancipirana. Otkrili ste nam da Vi u Bosni i Hercegovini vidite sve centrifugalne sile osim jedne, a to je Vaša centrifugalna  politička sila, koju mi bjelodano vidimo, a  koju  Vi, otkad ste na čelu Hrvatske, provodite kroz Dragana Čovića, koji sve jasnije razgrađuje državu Bosnu i Hercegovinu tako što oživljavava Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. Također, Vi  blagonaklono gledate na Čovićevo paktiranje (udruženi anti-državno-bosanski poduhvat) sa Miloradom Dodikom u razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine.  Čović to radi sa  Dodikom kojeg Vi, kao prozivate, da je on najveća opasnost za Bosnu i Hercegovinu. Vi ili smatrate da politika Dragana Čovica i HDZ-a u Bosni i Hercegovini doprinosi jačanju bosanske države, ili Vi razbijačku politiku Dragana Čovića ne doživljavate kao ozbiljnu prijetnju za cjelovitu, jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. Biće da se ovdje radi o trećoj mogućnosti, a to je da ste Vi osobno itekako uključeni u sve ono što radi Dragan Čović u ime HDZ-a, ali kad pričate o Bosni i opasnostima za Bosnu Vi vješto prikrivate da je upravo Hrvatska saučesnik ili organizator politike koju u Bosni i Hercegovini realizira Dragan Čović. Politički je nekorektno i vrlo licemjerno da Vi decidno ukazujete na opasne neprijatelje za Bosnu i Hercegovinu, a pri tom vješto skrivate Vašu ulogu u svemu tome, odnosno ulogu Republike Hrvatske, posebno HDZ-a, kojeg u Bosni i Hercegovini  predsatvlja Dragan Čović. Vi optužujete Bošnjake–muslimane i pokazujete prst na radikalni islam, kao opasnost za opstanak Bosne i Hercegovine. Treba li da Vas podsjetim da ni u Srebrenici ni u Ahmićima nije bilo radikalnog islama, ali je bio genocid. Također, treba li da Vas podsjetim da mi, Dobri Bošnjaci, nemamo drugu obećanu zemlju kao što su imali Jevreji kada ih je Europa protjerala. Mi imamo samo jednu obećanu zemlju, a to je ova naša Bosna i njena Hercegovina.  Nije nam teško nositi stigmu heretika, koju smo naslijedili od naših predaka. Svjesni smo da je to naša sudbina, na koju smo ponosni, jer vjerujemo da smo samo kao takvi najbolji ukras Balkana i Europe.

Sve to što ste Vi, gospođo Kolinda Grabar-Kitarović,  rekli o Bosni mogao bi isto ponoviti i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić da sakrije grijeh Srbije u razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine, optužujući islam, Hrvatsku i Međunarodnu zajednicu da su uzrok nestabilnosti i nefunkcionalnosti bosanske države.  Nikolić je u neku ruku korektniji od Vas zato što papagajski ponavlja riječi Slobodana Miloševića da se ”tri strane” ili tri naroda trebaju dogovoriti o budućnosti države Bosne i Hercegovine, ali istodobno po uhodanom receptu, kao i  Milošević, sve je radio i sve radi da razbije državu Bosnu i Hercegovinu, podržavajući sada Dodika kao što je Milošević podržavao Karadžića i Mladića u genocidnom planu razbijanja države Bosne i Hercegovine.  Bojim se da je Dragan Čović postao isuviše samostalan i jak, kao i  Dodik u manjem bosanskom entitetu, da ga Vi sada teško možete zaustaviti. To je nešto što je hrvatska politika porodila devedesetih godina i nikada se do kraja nije ogradila od razbijanja države Bosne i Hercegovine kroz uspostavu paradžavne tvorevine, zvane Hrvatska Republika Herceg Bosna. Vrijeme je, zbog toga, da Vas pitamo, a Vaša bi komšinska dužnost bila da nam jasno odgovorite: Da li Vi, kao predsjednica Hrvatske, stojite iza najnovije reikarnaciju politike iz devedesetih godina, politike koja je uspostavila paradržavu u suverenoj i međunardno priznatoj državi Bosni i Herecegovini, takozvanu  Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. Ne može biti da Vam nije poznato da je u Haggu osnivačima “HR HB” izrečeno preko 100 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina nad Bošnjacima. Da li Vi podržavate politku Boban-Karadžić, odnosno današnju politiku Čović–Dodik u razbijanju države Bosne i Hercegovine. Svi smo mi u Bosni i Hercegovini za jednakopravnost svih. Ne može se politička borba za navodnu jednakopravnost poistovjetiti sa planovima za razbijanje Bosne i Hercegovine. Ako Hrvatska, na čelu s Vama smatra da bi razbijanjem države Bosne i Hercegovini, Hrvatska  i hrvatski narod u cjelini bio sretan i zadovoljan, onda se savjesni i odgovorni Hrvati moraju upitati ko ih to predstavlja.  Nema sreće za jednoga na račun drugoga, niti ima mira jednome na račun nemira drugoga.

U Bosni i Hercegovini ima 7-15%  Hrvata koji su kao narod konstitutivn. Katolička crkva je od početka bila na pravoj i jedino mogućoj strani, a to da je Bosna i Hercegovina suverena i jedinstvena država, koja treba da osigura jednakopravnost svim njenim stanovnicima bez obzira na vjeru i naciju.  To je principjelan i hvale vrijedan stav, kojeg je podržavao kako bivši Papa tako i sadašnji Papa. Bosna i Hercegovina je zbog toga zahvalna Katoličkoj crkvi, kao što je zahvalna svima koji poštuju njenu slobodu i samostalnost.   Svjedočim da sam se u vrijeme obnašanja dužnosti reisu-l-uleme u Bošnjaka svestrano borio, zajedno sa kardinalom Puljićem, protiv bilo koje vrste radikalizacije, posebno vjerske. Volio bih da Bošnjaci u Hrvatskoj nisu prihvatljivi samo ako su nacionalno i kulturno asimilirani, već da imaju pravo da bar u svedodžbama Zagrebačke džamije mogu koristiti svoj bosanski jezik. Kad tražimo legitimna prava za sebe, onda treba da budemo spremni da osiguramo legitimna prava i drugima. Integracija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao konstitutivnog naroda, bi bila još uspješnija ako bi Hrvati podržali ideju nacionalne države Bosne i Hercegovine, imajući u vidu multietičnost Bosne i Hercegovine te činjenicu da je u Bosni i Hercegovini preko 50% Bošnjaka. Ako bih tražio nešto ovako Vi biste me proglasili personom non grata, ali ko će Vas proglasiti za bilo šta kada kažete u intervjuu: – Mi u Hrvatskoj imamo aktivnu i zapravo izvrsnu Islamsku zajednicu koja daje sve od sebe kako bi upravljala procesima u regiji i izolirala radikale, fundamentaliste, kako bi očuvala međuetničku i međureligijsku komunikaciju i punu integraciju Islamske zajednice, ne asimilaciju, već integraciju u obično hrvatsko društvo malu, ali jaku – kazala ste ovo i nikom ništa. Dakle, Bošnjaci u Hrvatskoj su svedeni na nivo vjerske zajednice i opet ću Vam ponoviti da se bosanski  jezik u u Hrvatskoj ne može upisati niti u džamijskim knjigama.

Vi ste meni komšinica s moje lijeve strane kad iz mog Visokog krenem na sjever moje Bosne. Kad sa sjevera idem prema jugu, Vi ste mi s desne, odnosno zapadne strane. Ja imam još dva susjeda, koji su mi nekad s ovu nekad s onu stranu. Moja majka me naučila da pazim komšije i s lijeve i s desne strane. Ona je to čula od bosanskog hodže, koji je govorio da je Božji Poslanik Muhammed, a. s.,  rekao da je komšija najpreči te da nije pravi musliman koji zna da je njegov komšija nesiguran i gladan. Mi, Dobri Bošnjani, smo taj sveti duh komšiluka naslijedili od bosanskog djeda (dida), bosanskog gosta i bosanskog starca. Oni su bili dobri ljudi. Voljeli su svoju, a poštovali tuđu vjeru.  Nisu nikoga napadali, niti su nad bilo kim genocid činili, ni mentalni ni fizički. Bili su proganjani i proglašavani hereticima zbog svoje vjere i bosanskog načina života. Unatoč svemu, Bosna je sve nadživjela i ostala uspravna na svojim bosanskim nogama. Uistinu, Bosna je jedno veliko zemaljsko čudo zato što je uspjela, više od jednog milenija, i još uvijek uspjeva, da bude svoja na svome unatoč agresivnom ponašanju njenih komšija i s desna i s lijeva. Doista, nema zemlje na svijetu koja bi sve to izdržale kao što je Bosna izdržala, stojeći ponosno na svojim čvrstim bosanskim nogama. Gospođo Kolinda Grabar-Kitarović, Bosna nije ničija zemlja. Bosna je milenijska zemlja njenih hrabrih sinova i ponosnih kćeri. Oni Bosnu vole od početka do kraja i nikome se zbog toga ne ispričavaju. Zato kad gledate Bosnu iz Hrvatske, gledajte je skrušeno, kad ulazite u nju, ulazite polahko da ne nagazite na mezar i grob znanog i neznanog junaka, a kad govorite u Bosni i o Bosnu, govorite tiho i suvislo da ne uznemirite onog što stražari na stećku, na nišanu i na krst. Vama se samo čini da spava. Ne, oni su budan samo što Vi to ne osjećate. Oni su budni i prkosni od sna.

Na kraju ovoga komšijskog pisma pozivam Vas predsjednice Republike Hrvatske da uputite izvinjenje Bosni i Hercegovini, posebno Bošnjacima, kao i Islamskoj zajednici u Hrvatskoj zbog neprimjerene komunikacije s Bosnim i Bošnjacima. Pozivam Vas da se javno očitujete da nećete ugrožavati suverenitet i teritorijalni integritet hiljadugodišnje državnosti Bosne i Hercegovine. Podsjećam Vas da svi koji su to pokušali u zadnje vrijeme završili su na marginama povijesti ili u Haagu. Ja Vam, kao mojoj komšinici u duhu svetog bosanskog komšiluka, koji sam naslijedio od bosanskog dida, gosta, starca i moje majke želim dobro zdravlje i uspjeh u životu i radu.

 


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dr. Cerić pozvao Grabar-Kitarović da se izvini Bosni, Bošnjacima i IZ u Hrvatskoj


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

36 KOMENTARI

 1. Kad procitam komentare ovih nepismenih sto kritikuju DR. Cerica sjetim se da su to ljudi otrovnog srca.Do podne mrze Islam i Muslimane,a od podne sebe i cijo svijet. To su sejtanska vojska koja je zaronila u stanje propasti iz koje im nema izlaza. DR. Ceric je svjetska elita ,pogledajte razumni ljudi kako savjetuje presednicu Hrvatske. Kada bih imala srece bih ga pozvala da njoj bude savjetnik u vladi. Samo nijesam siguran da bih on prihvatijo? DR. Cericu bijo ti nama zdravo i mi smo ti zahvalni za sve sto si ucinijo ovim balkanskim zemljama HVALA vam .

  0

  0
 2. Cericu glupsone kad ce ti neko reci da se pokrijes usima i cutis kad treba da cutis?

  Ili si nedobronamjeran ili nevrejovatno glup. Treceg nejma.

  0

  0
 3. BRAVO!!! Siguran sam ako Kolinda ovo procita da ce se izviniti,i ne samo izviniti nego i dobro razmisliti nakon citanja ovog pisma! Ova poruka budi nadu u ljudskost i postivanje drugog i drugacijeg!!!

  0

  0
 4. Треба, али пре тога, треба ти Церићу да се извиниш Босни што си свезао бушњачки са устачким барјаком са јасном намером извршења геноцида да се Срби протерају преко Дрине!? И шта онда – кад си одрадио свој део у том савезу према Србима и савезник се окренуо против тебе и неће више с тобом, него тебе и твој народ сабио у резерват источно од Неретве према браћи Србима!? И теби Јопет није доста и није ти јасно да си ти тај кључни фактор и тас на ваги који је превагно и разбио СФРЈ и БиХ, а муслимане оставио у резерватима на 1/4 БиХ!? 🙁

  0

  0
  • kad vlah prica o genocidu pa to je neprocjenjivo.mogu samo jedno reci:mozete pobjeci ovozemaljskoj pravdi ali pravda ce vas stici kad tada,ona kosmicka,od Boga.da Bog da vam se djeca retardi radjali,da Bog da se medjusobno istrijebili ko sto se trijebite,da Bog da vas bijela kuga satrla,da Bog da vas Bog iskusavao bolescu i poplavama,amin.vlahu

   0

   0
   • Proklinjanje je los stvar. Nijesu oni nama naudili i nikad naudit nece moc nego smo mi ostavilo Allahu Vjeru pa su oslili….kad su gid muslimani zastranili sa pravoga puta Muhameda .a.s uvijek ih je nasao musibet nebi li se dozvali pameti….i gle jopet bosnjo ne kapira kafane pune razvrat zinaluk i propast na zavidnom nivou…..al bice dobro inshAllah sve vise se ljudi vraca Allahu u polajanju….Elhamdulillah

    0

    0
   • Тако је Зулмбаћ, православни Срби никад нису ни хтели да науде својој муслиманској браћи, него да их врате истини и изворној исламској вери уместо бушњачког наопаког постања од кога су морали да бране и себе и њих, као нпр. од овог Церића који се уортачио са усташама да ћера Србе преко Дрине, па онда, кад је добио по носини и од једних и других, цвили о геноцидима и агресији!!?? Остало је теби шљивару ипак мало бихорског здравог разума иако си одсекао ногавице! 🙂

    0

    0
  • …..ene de Mikice……pas mater ustašku sljedbenicima koljača Ljube Miloša, Vjekoslava Luburića i Miroslava Majstoroviča koji su bili Srbi…..

   0

   0
   • Kako bili Srbi fasisto jedan kad takozvani Srbi ne postoje? Odkud sad to genocidasu, do juce ti je pjena izlazila na usta da Srbi ne postoje a sad citava plejada Hrvatskih domoljuba Srbi!!…

    Valjda su i oni bili najveci koljaci Srpskog naroda jer su htjeli da dokazu koliki su Hrvati, isto ka sto ti SRBIN hoces da dokazes kako si “Bosnjak”.

    E vidji SRBINE, nikad nemozes da budes veci Katolik od Pape, NIKAD. Koliko god ti izlazila pjena na usta ta pogana i zlocinacka!!!

    0

    0
   • pa najvece ustase su bili srbi i to je istina… 70% hrvata su potomci srba iz vojne krajine… u moje selo vjekovima nije nijedan etnicki turcin napravio zlocin… dolazili su da ubijaju sadasnji busnjaci moji dojucerasnji saplemenici kao dokaz svojim novim gazdama..

    sami kitarovici su isto iz bosanske krajine doseljeni u sibenik i sinj oko 17 vijeka..

    0

    0
   • …..vidiš li sloboliki morgene ovog umobolesnog Hussara….na ivici je da se rokne ko Nikola Koljević……bulazni nepovezano o nekim psihijatrijskim temama, ko zna na kakve psihoterapijske seanse ide i kakve droge mu tamo daju….više ne razlikuje svoje od tudjeg,,,,,,daj Bože da ne napravi neko njesra u porodici ili komšiluku……eto šra su SANU i SPC napravili od vas….(ne)ljudske ruševine…..crknite jer bolju sudbinu niste ni zaslužili….

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.