Dr. Cerić odgovorio Boži Ljubiću: Umjesto u Evropu, vi Bosnu izdajom vodite u apartheid

29
3

untitled-1Sarajevo – Predsjednik Glavnog Vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA-a Bakiru Izetbegoviću u kojem ga optužuje za islamizaciju BiH i nasilje nad hrvatskim narodom. Na ovo pismo odgovara predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić

UMJESTO U EUROPU, VI BOSNU IZDAJOM VODITE U APARTHEID

Gospodine Ljubiću, niste trebali pisati otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću. On, zasigurno, nije kriv za (ne)ravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, Bošnjaci misle da je Bakir Izetbegović, kao i drugi bošnjački politički lideri, odgovoran za visoko povlašten položaj Hrvata u politici i ekonomiji u Bosni. Primjeri toga su nažalost mnogobrojni(ji), nego primjeri, koje vi (ne)navodite, zato što ih nema, da su “Hrvati danas izloženi kontinuiranom i sistemskom institucionalnom i političkom nasilju s jedne strane te prijetnjama, fizičkom nasilju i ubistvima s druge strane”.

Gospodine Ljubiću, vi ste otvoreno pismo trebali napisati sami sebi i svim hrvatskim političkim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini i, naravno, hrvatskoj političkom establišmentu, jer vašingtonski i dejtonski privremeni mirovni dogovor su, koliko znamo, prihvatili i potpisali politički predstavnici Hrvata, uključujući i Franju Tuđmana.

Vaše pismo Bakiru Izetbegoviću i ostalim Bošnjacima doživljavam kao Vašu slabost. Valjda bi vaše pismo trebalo ohrabriti vas i vaše istomišljenike. Međutim, vaše pismo razumijem kao vašu poruka aparthejda. Jer očigledno nemate kapaciteta i hrabrosti da pismo, koje je puno lažnih insinuacija na račun Bošnjaka, uputite hrvatskoj javnosti u Hrvatskoj. Vi vrlo dobro znate da je javnost u Hrvatskoj podijeljena i većinski je osudila umiješanost Hrvatske u rat protiv jedinstvene države Bosne i Hercegovine. Demokratska Hrvatska je bila i ostala protiv podjeli zemlje i države Bosne i Hercegovine.

Kažem, pismo je vaša slabost i slabost svih onih koji vas podržavaju, jer nemate hrabrosti da se odmaknete od politike koja je provođena iz Hrvatske od početka samostalnosti države Bosne i Hercegovine, a to je politika podjele Bosne i Hercegovine. Nažalosot, vi i dan-danas gledate u Zagreb, nadajući se sinekurama i podjeli države Bosne i Hercegovine. Prošlo je vrijeme podjele naše zemlje, tvoje i moje i svih drugih koji je doživljavaju kao svoju zemlju i državu. Zapamtite to Ljubiću.

Vaši politički predstavnici, uključujući i vas, jer ste sudjelovali i sudjelujete u vlasti u državi Bosni i Hercegovini, su prihvatili i potpisali navedene međunarodne sporazume, a danas bi vjerovatno, kao i predstavnici Srbije i manjeg bosanskog entiteta vrlo radio povukli vaše potpise sa vašingtonskog i dejtonskog privremenog mirovnog dogovora. Pa, nisu Bošnjaci određivali koliko prava i kako će se birati članovi predjedništva te zakonodavne i izvršne vlasti u entitetima. Sami ste sebi, uz posredovanje međuanrodne zajednice, odredili vaša prava u državi Bosni i Hercegovini. Bošnjaci nisu i neće biti na putu vaših prava kao konstitutivnog naroda, ali hoće biti na putu razbijanja države Bosne i Hercegovine. To treba da znate vi i svi koji politički misle kao vi.

Kažete da Hrvati četiri puta spašavaju Bosnu i Hercegovinu od referenduma za nezavisnu države Bosnu i Hercegovinu do ulaska u Europsku uniju. Znate vi vrlo dobro da smo svi zajedno spašavali i Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu protiv projekta velike Srbije. Zajedno smo se borili, također, protiv zločina koji su počinjeni u cilju ostvarivanja velike Srbije. Međutim, vi se nikad niste odrekli podjele zemlje i države Bosne i Hercegovine. To je ključni problem politike koju vi predstavljate.
Ustvari, vaš problem je što ne znate tačno šta hoćete. Valjda vam je postalo jasno da ne možete imati i pare i jare. A vi, Ljubiću, hoćete upravo to: i pare i jare. Kad ste u Hrvatskoj hoćete da imate suverena i hrvatska i bosanska prava, a kad ste u Bosni hoćete da imate suverena hrvatska prava, jer vam se bosanska prava podrazumjevaju. Takav odnos prema rodnoj grudi i državi nije poznat nigdje u svijetu. U Hrvatskoj Bošnjaci nemaju pravo da upišu svoj bosanski jezik ni u džamijskim svjedočanstvima. Vi u Bosni imate sve što hoćete sve do apartheida, kojeg ste nam nametnuli kroz dvije škole pod jednim krovom. Nije mi poznato da su Hrvati ikad igdje u Europi i svijetu tražili da im se omogući ovaj vid apartheida, dvije škole pod jednim krovom, osim u Bosni I Hercegovini.

Zato hoću da vam kažem: ako vi, Ljubiću, još jednom spomenete da ste četri puta spašavali Bosnu, napisat ću abjuraciju za svog sina i unuka, poput Bilinopoljske abjuracije od Kulina bana, da se odrekne svega što bi moglo ličiti na vas i vašu pomoć. Ali, u toj abjuraciji stajat će da se moj sin i moj unuk obavezuju da će opet spašavati Hrvatsku, ako je dušman napadne. O tom spašavanju Hrvatske govore imena na spomen ploči u haremu Zagrebačke džamije. Samo zbog njihove žrtve cijela Hrvatska, pa tako i vi Ljubiću, ima da mirno stojite pred Dobrim Bošnjanima. Moja islamsko-bosanska tradicija kaže da je bolja lijepa riječ nego sadaka, koja će biti popraćena uvredama.

Gospodine Ljubiću, ne bih vam otvoreno odgovarao na vaše otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću, ali on je predsjedavajući države Bosne i Hercegovine i zato osjećam potrebu da branim moju državu (vi imate dvije, pa valjda i ja mogu imati jednu), ali i da branim čast moga naroda, koji je trenutno predstavljen u liku i djelu Bakira Izetbegovića. No, i više od toga. Osjetio sam se prozvanim da vam odgovorim zbog naslova vašeg pisma, ako su tačno mediji prenijeli, gdje vi kažete Izetbegoviću da on umjesto u Evropu, državu islamizacijom vodi na Bliski istok.

Prvo, Vi Ljubiću, ne znate ni šta je islam, ni šta je Bliski istok. Vi ste po vokaciji doktor medicine, koliko znam. Medicina ima veze s islamom utoliko što je još u jedanaestom stoljeću autor prvog udžbenika za medicinu bio musliman, Ibni Sina ili Avicenna. Nadam se da ste imali priliku pročitatie Ibn Sinaov al-Qanun fi al-tibb. Ako niste, mogu vam posudit da to pročitate, pod uvjetom da vas to ne islamizira, jer mi Bošnjaci ne želimo nikoga islamizirati, kao što ne želimo da nâs iko krstijanizira ili kroatizira. Mi želimo biti slobodni Dobri Bošnjani, jer mi vjerujemo da nema prisile u vjeri.

A što se tiče Bliskog istoka, ja sam tamo živio više godina i mogu vas poučiti što je Bliski istok. Mislim da bi vam to jako koristilo, ako ni zbog čega a ono da se javno ne blamirate. Meni je Vas žao da tako kardinalne greške pravite, posebno u politici, jer ja vas još uvijek doživljavam kao bosanskog političara, koji traži svoje mjesto u Hrvatskoj i u Europi. Možda Vi u zadnje vrijeme ne pratite, ali nije više u modi da se muslimane optužuje za islam. Ta matrica je potrošena. Čekamo da se izmisli nova. Vi ste, gospodine Ljubiću, u zaostatku i zato sam imao potrebu da ja vas bar jednom spasim kao moj dug za vaše četiri-putno spašavanje mene.

Hvala vam, ali Vas molim da me više ne spašavate. Drago mi je da vi niste Hrvatska. Volio bih da ste Bosanac, koji voli svoju zemlju i koji je ponosan na svoju državu. Ne volim što širite lošu volju protiv vaših komšija u vašoj bosanskoj domovini i državi… Oni su, zaista, umorni od optužbi zbog njihove vjere i nacije…

Hvala Bogu, Bosna je starija i trajnija i od vas i od mene.
Bog neka je čuva za sva vremena!
Amin!

(SBK)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dr. Cerić odgovorio Boži Ljubiću: Umjesto u Evropu, vi Bosnu izdajom vodite u apartheid


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

29 KOMENTARI

 1. Dr. Ceric je svjetska elita znajnja. Poznaje vjerske a i politicke propise, pa se je nadat da je ovaj Dr.Bozo L.nesto shvatijo od ovakvog umnog Bosnjaka. U najmanju ruku znace Bozo da nemoze iznositi lazi o ugrozenosti Hrvata i da su oni nas 4 puta odbranili.Lazni Bozo nijesi naveo da ste vi Hrvati iz Bosne i Hrvatske nas Bosnjake udarili sa leda kada smo najvise ratovali sa Srbima. Mislili ste da podijelite Bosnu ,vec dva puta ste se zdogovarali sa Srbima ali vam BH Armija nije dala. Mi vas Hrvate i Srbe dobro upozoravamo da mozemo i zelimo zajedno zivjeti u nasoj i vasoj Bosni ,a kome se to ne svida pravac Beograd ili Zagreb pa tamo neka prave te njihove maticne drzave. Jos nesto da odgovorimo ,znadite da Bosna sada moze odbraniti sebe ma koji susjed je napao. Gospodo mi u Bosni skolujemo oficire i sposobnu vojsku. Sada nezavisimo od propale JNA koja nam je skolovala par Generala. Pa zato pamet u glavu i jedni i drugi pazite sta radite ?Dodik i Covic se cesto posjecuju kada him dode tijesno u Sarajevu, misleci da nam nanesu neku podjelu drzave,to necete uspjeti dok nas ima po Bosni i okolnim drzavama .

  0

  0
 2. Овоје још један доказ да народи који нису више хтели да живе заједно у Југославији нема смисла више да живе заједно ни у западњачком протекторату радног назива БиХ.
  Муслимани коначно треба да буду мушкарци и оснују по први пут своју државу Муслиманију.

  0

  0
  • Tako je Mil Kos Rep.
   Zapadom se valja nevidjena islamofobija i otvorena mrznja prema islamu i muslimanima. Mislim da bi Srbi ovo trebalo sto prije da iskoriste i raspisu referendum jer se vremena mjenjaju a u politici su samo interesi vjecni. Nakon referenduma Srbi sa one i ove strane Drine koji su klanje apsolvirali u Srebrenici bi trebali da iskoristi iskustva iz netom zavrsene vjezbe sa koljacima iz Alepa i krenu da ociste brcanski koridor. Zavrsite posao sto prije bice svima lakse.
   Bez suvisne onamotopeje psećeg oglašavanja po forumima i televizijama.

   0

   0
   • Што би ратовали ? Народ је тамо подељен – погача кад се једном сломи више не може да се састави. Добили сте Сарајево, Мостар, Тузлу, Зеницу шта хоћеш више ?
    Ви имате право на ту земљу као домицијали народ а ми као домицијални народ и вера – свако своје па да сарађујемо.
    Видиш како вас запад гледа – па замисли да је цела онолика Босна муслиманска, да нас је Нато одатле истерао као из Хрватске. Па вас би као толику муслиманску земљу у сред запада европе они сами сатрли.

    0

    0
  • U tvom mracnom i pomahnitalom svijetu djesi permanentno zarobljen, odavno si presao granice normale i usao u psihozu dje vidis neprijatelje svudje. Totalna narciosidna paranoja i klasicna schizophrenia!

   E jadan ti fasisto iz birtije, oli nam sad kazati da ako pobijedi Trump to je velikosrpska zavjera i “ujdurma beogradske udbe”. U slucaju da pobijedi Clinton
   to je onda zavjera Trilaterale i Illuminati jer oni sve rade po planu iz Nacertanija
   i po nalogu “velikosrpskih centara moci”. Kako te vise nije stid GEDZOVANE odje da dolazis i toliko da se brukas i sramotis. Ja znam da ti je odje jedini outlet dje mozes da se izrazis, ali si iodje dosadio svima, i tvoje bolesne i bizarne izjave nikome vise nisu interesantne.

   Idi i pokri se po glavi i ne bruka se vise obraza ti (koga nemas)!

   0

   0
   • Drugo: Uzalud prepisuješ cijele pasuse iz svoje i historija bolesti svojih roditelja. Psihijatar akademik Jovan Rašković vam je postavio dijagnozu – lud narod. Samo u porodici kasapine Slobe samoubistvom su svoje bijedne živote okončali otac Svetozar, majka Stanislava, ujak Milisav i tetka Darinka……

    0

    0
   • Treće: Malo vam je bilo orgijanja po Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Kosovu nego bi da sada koljete i po Crnoj Gori. Ponestalo medjutim materijala pa ste tamo poslali bolesnog i umobolesnog Dikića. Istrunuće u tamnici ka što je tvoj mozak istrunuo……

    0

    0
   • “Popišam ti se na udbu zpo čijoj direktivi glumiš engleza!”

    Ha, okle sad Englezi u igri SRBINE. Kako njih nadje. Dosad su ti najveci neprijatelji bili; Srbi, Vlasi, Turci, Cigani, Iranci, Kurdi, Arapi, Servi, itd, itd.
    Kako ti sad Englezi postadose neprijatelji, i oni su ukljuceni u zavjeru protiv tebe provincijskog gubitnika i srucnjaka iz birtije SRBijanske!

    Pazi se jer ti se krug neprijatelja siri iz dana u dan, prvo Brexit pa sad Donald Trump. Gotov si jadnice GEDZOVANSKI, neprijatelji su ti svudje oko tebe i pobjedjuju na svakom frontu!

    “Uzalud prepisuješ cijele pasuse iz svoje i historija bolesti svojih roditelja.”

    Ja ne histerisem odje i ne bulaznim ka ti. Kad su onu djevojku u poremecaju sexualno zlostavljali u Novom Pazaru prije mjesec dana ti si i tako nesto brutalno okarakterisao kao “ujdurma beogradske udbe” i “velikosrpski nasrtaj”. Pa su te odje na portalu SVI sto su Pazarci odma imrsikali. E jadan ti kukavce, toliko si obolio da ti spasa nema. Idi i lijeci se, no Srbi su svudje oko tebe a i Trump radi po nalogu Beogradske Udbe pa ti spasa nema!

    “Psihijatar akademik Jovan Rašković vam je postavio dijagnozu – lud narod.”

    Jeli obraza ti. Znaci njegova rijec ti je reference. Dobro. U istom razgovoru sa Tudjmanom je Bosnu okarakterisao kao “Tursku Hrvatsku” i Muslimane koji u njoj zive kao “Turske Hrvate”! Tudjman se kao povjesnicar sa tim pretpostavkama slozio. Znaci odsad ima da citirs Dr Raskovica svudje fasisto, posto ga uzimas kao reference. Hajde da vidimo malo karaktera i integriteta i kod tebe!

    “Samo u porodici kasapine Slobe samoubistvom su svoje bijedne živote okončali otac Svetozar, majka Stanislava, ujak Milisav i tetka Darinka…… ”

    Nemo i ti da odes putem tih navedenih jer ti sigurno imas vise neprijatelja nego oni sto su imali.

    “Malo vam je bilo orgijanja po Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Kosovu nego bi da sada koljete i po Crnoj Gori.”

    Heh, ovo je (jos jedan) vrhunac tvoga licemjerstva i hipokrizije. Ti se brines sad za Crnu Goru. rekao sam ti prije nekoliko puta i jos jednom da ponovim. Ostavi BiH i Crnu Goru na miru jer sa njima NEMAS nikakve veze. Imas sa njima veze kao sto imas veze sa Zimbabweom!

    Plus, u Sarajevu tebe i takve kao ti mrze vise no Karadjica i Mladica sto mrze. Koliko god odje pjuvao po Srbima neces se nikad moci dodvoriti pateticni SRBINE!!!

    0

    0
   • Četvrto: sem Raškovića promatrali su vas i drugi i došli do sljedećeg zaključka:
    zločinački dupeglavci (Holbruk), narod bez vjere….narod razbojnika i terorista (Žak Širak), banda razbojnika i ubica (Johan Fric) skotovi koji treba da se podave u sopstvenom smradu (Helmut Kol), bolestan narod (Žak Kot), naopaki stvorovi, čija pripadnost ljudskoj rasi je u velikom zakašnjenju (Piter Yustinov), pometeno stanje duha (Borislav Pekić), nemilosrdni ljudi spremni zaklati nožem (Fransoa Kremio), nesumnjivi agresori (Josif Brodski), varvari (Toni Bler), kolektivni krivci (Marti Ahtisari),…….i dijagnoze i preporuke mLogih drugih članova “konzilijuma” poput Jovana Pavla Drugog, Žaka Delora, Džejmsa Bejkera, Ditera Klugea………

    0

    0
   • Peto: Ti si kao psihopatski smrad povukao od svake dijagnoze pomalo pa u pihološkom smislu ličiš na kopile keje su u grupnom se.su napravili Rastko, Čiča, Ratko i Biljana……

    0

    0
   • Šesto: Do sudnjega dana ćemo vas u preventivnom smislu podsjećati da ste genocidan narod da se Bošnjacima više nikad ne bi ponovila tragedija majke Have Tatarević kojoj su srbokoljači poklali 6 sinova odvevši ih sa porodičnog ručka pod nož…

    0

    0
   • Amere, priznaj da si navijao za Hitleri jer si se nadao da će kad postane prešjednica nastaviti politiku neprijateljstva prema Srbima. Znaš i ti u dubini duše da je kvarna i ogrezla u krvi i kriminalu, kao i njeni šiptarski puleni.

    0

    0
   • …….idi begaj bre Olja, ja mislio Dostojevski, Tolstoj, Jesenjin, Puškin….a i ti si počela da se oduševljavaš pacijentima Radoša Bajića……..

    0

    0
   • dobila ser ija novog predsjednika ime mu je tramp hahahahaa ne znaju kom ce prije da se uvuku u dupe dal putku dal trampicu

    0

    0
  • bitno da se zna za poturcenog cigana iz provincije gambeli izt indije koje protjerase ko marvu otud prko segrtluka u majcici rosiji (odatle emocije) a imalo vas i po iranu pa vas narod procitao i vlahe preko karpata

   0

   0
 3. cericu ,mislim da ti je trud uzalud…tesko da te je ljubic,pokatoliceni pravoslavac,inace ogorjeli ustasa, ista razumio…zarobljen je on u svojem nacional-sovinizmu i mrznji,pa tesko da bi znao propisati obicni recept za prehladu,a kamoli da promislja o dobrobiti drzave u kojoj sa toliko nesposobnosti obnasa tako vaznu funkciju…

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.