Dr. Cerić: Negacija mog jezika je negacija samoga mene – genocid!

42
0

140628051.1_xlSarajevo – Povodom saopćenja Odbora za standardizaciju srpskog jezika Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) kojem se negira postojanje bosanskog jezika, oglasio se predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić.

JA SAM JEZIK!
NEGACIJA MOG JEZIKA
JE NEGACIJA SAMOGA MENE – GENOCID!

Jučer si opet raspravljao o meni. O mom jeziku. U Beogradu. I donio si odluku da mene od jučer nema. U mom jeziku. Već da me ima u tvom. Kažeš da nisam manjina zato što si odlučio da budem tvoja svojina. U svemu. Hoćeš da budem tvoj. Jer bez mene ti si niko i ništa. Bez mog ti nemaš svog jezika. Ja sam kolijevka tvom jeziku, i tvojoj književnosti, i tvojoj kulturi. Ti to znaš i zato me negiraš. Negiraš sve moje zato što otkrivam sve tvoje laži i prevare. Otkrivam sve tvoje zločine mojim jezikom. Zato hoćeš da mi jezik otmeš. Hoćeš da me ušutkaš. To ti je navika. Od koje ti se valja odviknuti. Što prije to bolje. Kao i meni. Valja se odviknuti da me se ne tiče šta ti misliš o meni. Niti šta ti govoriš o mom jeziku i mojoj kulturi.
Hoću da znaš da sam se ja skroz promijenio. Nisam onaj kojeg ti poznaješ. Nisam zagledan u tebe. Nemam straha od tebe. Nisam podanik. Ja sam slobodan. E, to tebe zapravo najviše brine. Jer, sve si učinio da budem ovisan o tebi, o tvojim odlukama i tvojim predrasudama. Ali, vrijeme je da se ti odvikneš od toga. Vrijeme je da se odvikneš od zablude da mene nema. Kao što je vrijeme i da se ja odviknem od varke da tebe ima u mom životu. Ili obrnuto. Ti treba da se navikneš da mene ima. A ja treba da se naviknem da tebe nema da odlučuješ o meni i mom jeziku. Nikada kao danas nisam bio odlučniji u tome da me se ne tiče šta ti misliš o meni, o mom jeziku i o mojoj kulturi. Ali, znam da je tebi jako važno šta ja mislim o tebi. No, ja o tebi ništa ne mislim. Ni dobro ni loše. Ti meni nisi opsesija, kao što sam ja tebi. Ništa me kod tebe naročito ne privlači. Zato ja nemam potrebu da uzimam tvoje, kao što ti imaš potrebu da uzimaš moje vrijednosti. Ja razumijem tu tvoju potrebu. Ali, ne razumijem tu tvoju pohlepu da moju vrijednost usvajaš kao svoju. To si mogao dosada raditi. Ali, odsada nećeš moći. Ja ti neću dopustiti da moje kulturne vrijednosti otuđuješ od mene. Možeš ih koristiti, ali ih ne možeš otuđivati od mene kao dosada. Prošla su ta vremena.
Kažeš da ti se ne sviđa ime mog bosanskog jezika. Ti bi da se moj jezik drugačije zova. A nisam te ni pitao o tome. Ti nisi niti pozvan, niti prozvan da se o tome izjašnjavaš. No, ti si se ipak izjasnio a da nisi ni svjestan u kakvu si zamku zapao. Nisi ni svjestan kakvu si bruku napravio svojoj naciji i kulturi. Ali, nije ti prvi put da se brukaš pred svjetom. Svijet se navikao na tvoj crni obraz. Ali, ja nisam. Ja ne prihvatam tvoju odluku. Bolje je da kažem u stvari da ja prihvatam tvoju odluku kao pouku da je tvoja negacija mog jezika ništavna zato što je ništavna tvoja negacija moga bića kao takvog. Jer jezik je čovjek, a čovjek je jezik. Čovjek bez jezika, nije čovjek. Ja sam čovjek zato što imam jezik. Ja sam jezik zato što sam čovjek. Te dvije vrijednosti su neodvojive. Nema čovjeka bez jezika. Kao što nema ni jezika bez čovjeka. Negirati čovjeku jezik znači negirati njega samoga. A to si ti htio postići: negacijom mog jezika da negiraš mene kao čovjeka sa svim mojim pravima na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.
Zapravo, negacijom mog jezika ti mi najavljuješ novi genocid. A još uvijek se nisi oprao ni od svog strog genocida. Nisi nikad jasno i nedvosmisleno priznao svoj grijeh genocioda protiv mene. Nisi se pokajao zbog toga. Nisi mi obećao da nikad više nećeš ni pomisliti a kamoli počiniti genocid protiv mene. Umjesto toga ti negiraš moj jezik. A to znači ti negiraš moje biće. A to znači ti si spreman opet počiniti genocid protiv mene.
Nemaš pojma koliko si me osvijestio zbog toga. Probudio si me iz sna. O tvojoj dobroj namjeri. Čak sam bio pomislio da si se promijenio – nabolje. Slao si mi miroljubive poruke. Pripremao si me da ti mnogo toga oprostim. A onda si sve vratio na početak. Odnosno, jučer si u Beogradu označio kraj mojim iluzijama. Poslužio si se najvišom institucijom tvoje nacionalističke i šovinističke pameti u Beogradu da mi poručiš na dan davadeset treće godišnjice od Korićanskih stijena da me nema. Da me ne vidiš. Da si spreman da me opet zgaziš. Da si odlučio mi opet prijetiš… da hoćeš da me uništiš. Da hoćeš tvojim jezikom da mi moj jezik otmeš. Hoćeš da mi jezik isčupaš. Hoćeš da mi dušu otruješ. Svojim jezikom hoćeš da me uniziš.
Ali, ja tebe ne razumijem. Shvataš! Ja imam svoj jezik kojim govorim. Kojeg ti ne razumiješ. Ti si mene udaljio od sebe. Nisam ja tebe od sebe. Ti si mene tražio po Bosni da me ubiješ. Nisam ja tebe. A sada hoćeš da me usvojiš. Hoćeš da me tvojim jezikom poraziš. Ali, zakasnio si. Ja nisam više slab. Ja sam sada snažan da ti jasno odgovorim: tebi tvoja, a meni moja vjera! Tebi tvoja, a meni moja nacija! Tebi tvoja, a meni moja kultura! Tebi tvoj, a meni moj jezik! Tvoj i moj jezik nisu isti. Zato što riječ genocid na mom bosanskom jeziku znači tvoj zločin protiov čovječnosti, dok na tvom srpskom jeziku genocid znači tvoj nacionalni trofej (republika srpska), protiv volje mog naroda. Tu se mi razlikujemo. Mi govorimo različitim jezikom. Nema prevodioca koji nam može prevoditi osim tvoga kajanja i obećanja “nikad više”, kao i moga oprosta i smiraja “nikad više”, ali i nikad više mog zabora. No, ova razlika može biti dobar razlog da se upoznamo. Svako na svom jeziku da govori. Svako u svoje ime da dijalog vodi. Niko nikoga da ne negira. Niko nikome svoje odluke da ne nameće. Svako svakoga da uvažava. Svako svakome da poštuje pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.
Osjećam da te iritira ova moja priča!
Ne sviđa ti se ova moja retorika!
Ti si navikao da ja slušam a ti da govoriš. Navikao si da ti donosiš odluke o tome ko sam ja i šta sam, a ja da šutim i da vićem dobro je, može biti gore!
Ti si mene ocjenjivao po svojim mjeroilima, dok sam ja čekao tvoju milost da preživim!
Kao što vidiš, ništa nije više kao što je bilo!
Došlo je vrijeme da ja govorim, a ti da slušaš!
Vrijeme je da shvatiš da ja imam jezik, kojeg ti ne možeš ušutkat! Kojeg ti ne možeš isčupat!
Sada ja donsim odluke, a ti ćeš da šutiš i vićeš dobro je, magla je kazna biti veća!
Ja sam sada tu da tebe ocjenjujem, a ti da čekaš šta ću ja reći o tebi, o tvom jeziku i tvojoj kulturi, a ne ti o meni, o mom jeziku i o mojoj kulturi!
Ako ti je ovo previše od mene, ima jedna utjehu za tebe: ja nisam negirao tvoj srpski jezik, kao što si ti negirao moj bosanski, a mogao sam!
Nisam savjetovao Bošnjacima da srpski jezik zovu vlaškim, kao što si ti savjetovao Srbima da bosanski jezik zovu bošnjačkim, a mogao sam!
Ja nisam tebe negirao, kao što ti negiraše mene, a mogao sam!
Eto, vidiš kakvu si glupost napravio. Izložio si negaciji samoga sebe sa negacijom mene, mog bosanskog jezika i moje bosanske kulture.
Ne očekujem tvoje kajanje, ali nemoj ni ti očekivati moje uzmicanje od mog jezika, moje kulture i moje Bosne ponosne!

(Bosna PRESS)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dr. Cerić: Negacija mog jezika je negacija samoga mene – genocid!


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

42 KOMENTARI

 1. Тачно Церићу, негирање српског језика измишљањем босанског је негирање и тебе и мене! Измишљање бошњачке нације је негирање муслиманског народа на свим просторима бивше ЈУ. Написао сам ово на босанско-бошњаком језику да би што јасније разумели.

  0

  0
 2. Po onoj staroj klin klinom –Kako bi se srbi osjecali kad bi njihovu djecu u skoli tjerali da uce sledece stihove

  trgovac te laze s osmjehom
  Zena te laze suze prosipljuci
  Ama niko ko srbin ne laze..

  Pa im poce demonski Vladika Njegos
  lazne vjere pruzat poslastice
  Pop rice na ravno Cetinje
  posrbi se plaho i lakomo
  svetosavljem se gore usmrdjese.

  0

  0
 3. bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Cericu

  0

  0
 4. Zaista dobar tekst! Nadam se da ce se oglasiti i nasa najpoznatija lingvistica koja je ujedno i clanica BANU Dr.Hasnija Muratagic-Tuna! ” 2005 god.je objavila djelo “bosanski,hrvatski i srpski pravopis(slicnosti i razlike)”. Namjera SANU je vise nego jasna,vode istu politiku kao i prije 20 godina negirajuci Bosnjake i njihov jezik! Opet ne daju mira,ali bojim se da sada nemaju dobre karte kao sto su nekoc imali!

  0

  0
 5. Ajde poturice ne dipr-jesmo ti mi krivi sto opstajes u izrodu od svog roda ?! Odreko si se svoje vere svoje brace prisvojio tudjinsku pa bi kao iz samoposluge da uzmes sta ti treba, malo grbova, malo simbola, malo kolektivnog secanja.
  Ne moze ti jezik kao ni nacija biti ni bosanska ni bosnjacka jer je Bosna bila srpska pokraina mnogo pre tvoje izdaje vere i naroda-zato ti samo porucujemo mrs poturice pokvarena i stidi se te svoje sijede brade

  0

  0
   • Са Црног гором, осим што тамо летујем, никакве везе немам, нити ми је ико родом одатле. На Косову сам ишла у основну школу јер ми је отац био на служби у Приштинском корпусу Војске Југославије. А у Косовској Митровици највероватније у октобру уписујем мастер.

    0

    0
   • Blago tebi milice, posto su sad master-diplome na tom prestiznom univerzitetu? Prije je bilo jedno peceno prase ili kolor TV. Kako se danas cijene krecu? 😆

    0

    0
   • Морген, студирала сам у Београду а на Приштинском планирам мастер чисто из родољубивих разлога.

    0

    0
   • Mozes da napravis kombinaciju – da u sjevernoj Mitrovici rodoljubivis, a u juznoj samo ljubivis, ali za evrice………….hehehheheh………….

    0

    0
   • Kvalitet ipak ima prednost nad kvantitetom Hugomire. Pa ako me ubediš da je i ta dimenzija osvojena, preduzeću određene korake da se i lično uverim.

    0

    0
   • Naravno da ti ne preostaje ništa do bezuslovne predaje. Nemaš ti taj pobednički duh. Tu nisi povukao na baba Sokola. Samo si jak na rečima.

    0

    0
   • Хуго јеси ти неки манијак или шта ? Када стално окрећеш на неку проституцију и сличне бљувотине ?

    0

    0
   • Oprastam ti mentalnu prostituciju koja je kod tebe evidentna Milicice ali bezvrijedna, a za ovu drugu nudim 20 evrica!

    0

    0
   • hehehhe miladine…..to se kod vas zove SNOHACESTVO to jest NECISTA KRV. Mora da si neki BABOVIC, MOJOVIC ili TATKOVO UNUCE!

    0

    0
   • Ma je milice, znam ja to “iz rodoljubivih razloga” 😆 Hoces ko jor-govanka tabakovic na brzinu da sredis diplomu, da imas papir crno na bijelo, pa ondak da budes ministarka u buducoj seseljevoj vladi. 😉 😆

    0

    0
   • ajde BRE cobancice leba ti, cak i crnogorci uvidjese da su vam moralno osakaceni mozgovi poput javnih kuca…………sutnuli su vam cirilicu, a uskoro ce na svu priliku i amfilohija……daleko vam lijepa…………kuca……..

    0

    0
   • Inace milicice cobancice, od mLogobrojnih primjera mentalne prostitucije, mislim da ce tvom mozgu biti najrazumljiviji onaj vezan za Zimbabve:

    “Zimbabwe has been reduced to a nation of lacklustre self-respect where the people left have become aspirants to patronage, liars, beggars, thieves or even prostitutes to survive. Mental prostitution in the media is blatantly apparent. There are those that will tell or filter any story that their masters may want to hear to endear themselves to their patrons.”

    ako neznas engleski, pitaj dacica:

    https://www.youtube.com/watch?v=P1JxrWrqTvg

    hehehehhe…………………

    0

    0
   • E Hugo mucenice sopstvene pameti xD ajj nasao si primer iz Zimbabvea a ha haha xD Stvarno zbog vas pojedinih, ovde ko vas cita a ne zna gde je to, bas bi i posmislio da je negde u Zimbabveu ili Dzibutiju – vise ni za Jemen niste xD

    0

    0
   • Od kako si pocela da citiras RTS serije, delujes MLogo jadno i ofucano cobancice. Nastavis li da brljas, prepustit cu te rifatovim, rasimovim i suljinim fanovima posto i oni (po sluzbenoj duznosti) volU radasina!

    0

    0
   • Ма Црна Гора Соколови је тебе и ову бену Моргена пустио, као керове кад одвежеш па се растрче. Зато лајте док се не врне да вас хоспитализује ?

    0

    0
   • ja se javljam iz laze lazarevica, poludeo sam, nemogu vise da podnesem ovo brutalno sikaniranje kom smo izlozeni. pa nije normalno da nebeski narod svi redom …… kao da smo poslednje smece.

    0

    0
   • milice, pridruzi mi se kod laze lazarevica dok jos nije prekasno. bice nam mnogo lepo, ovde nas niko ne dira.

    0

    0
  • @ Milica Kosovic-
   Ne brabonjaj kaljava Milice- Kakav crni tvoj master?Prvo zavrsi osnovnu skolu.
   Toliko si otrovana fasizmom cetnistvom mrznjom lazima gluposcu i neznanjem da si dobra jedino za ludacku kosulju.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.