Dr. Ceric donio nadu stradalnicima Željeznog polja

1
14

BIH- Ovih dana su tužne vijesti o stradanju naših građana sustizale jedna drugu. Posebno dramatične su bile one iz Željeznog polja čiji stanovnici su se našli potpuno odsječeni od svijeta pod prijetnjom strašnih klizišta.

Stanovnike ovih sela je danas 18.05. u kasnim večernjim satima posjetio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, sa predsjednikom Bošnjačke nacinonalne fondacije (BNF) Hakom Duljevićem, što je kod ovih hrabrih ljudi izazvalo neviđeno oduševljenje.

Dr. Cerić se istoga ovog dana vratio iz Jordana i odmah odlučio da pokuša nemoguće, da alternativnim šumskim putevima preko velikih brda i uz opasnost odrona dođe do Željeznog polja.

Scene sa puta su doista strašne, teško se mogu vidjeti i na filmovima, ali se dr. Cerić pojavio u napuštenom selu negdje oko 22 časa, gdje su ga u mjesnoj školi dočekali oni koji su ostali da se brinu o kućama, nakon što su im porodice evakuirane.

Prije dolaska u selo, dr. Cerić je kao predsjednik SBK primljen u kasarni “Sedme muslimanske brigade” u Zenici, gdje su ga ljubazni pripadnici Oružanih snaga BiH veoma srdačno primili i informirali o svojim aktivnostima.

U kasarni se privremeno nalazi oko stotinu lica, a kroz nju je prošlo oko 460 unesrećenih osoba iz susjednih krajeva.

Porazgovarali smo sa nekima koji su bili tu smješteni i čuli samo riječi hvale na račun vojnika koji su se o njima brinuli.


Tako je bilo i u Željeznom polju. Mnogi su upućivali dove za pripadnike Oružanih snaga i govorili da bi se za njih sve loše završilo da nije bilo vojske. Komandanta Oružanih snaga majora Nedžada Terzića je dr. Cerić zamolio da urade dvije stvari, kako bi na osnovu toga pokušao za pomoć zamoliti Kraljevsku hašemitsku humanitarnu organizaciju iz Jordana, sa kojima ima dobar odnos. Zamolio ih je za razuman spisak potreba i temeljit izvještaj o opasnostima ekoloških promjena, kako bi tu opasnost mogao problematizirati kod naših prijatelja u svijetu.

Neopisiva radost i nada se očitovala na licima stotinjak prisutnih u osnovnoj školi, gdje smo dočekani. Nakon kratkog predaha obavili smo jaciju namaz, koju je prdvodio dr. Cerić, a dugačka dova za pomoć ovim nevoljnicima koju je proučio na kraju namaza mnogima je natjerala suze na oči.

Njihovoj novoj nadi i zadovoljstvu doprinijelo je i obraćanje gospodina Duljevića, koji ih je poselamio od članova BNF-a širom svijeta, a koji se organiziraju da im pomognu. On je rekao da će sutra biti formiran štab za pomoć žrtvama poplava širom BiH, a da na veliku pomoć naših iseljenika mogu računati i oni.Kad su mislili da ih ništa više ne može iznenaditi obratio im se predstavnik BH-cesta, koji rade na tunelu Vijenac i rekao da će sutra poslati im u pomoć velik broj mehanizacije, što je izazvalo spontan aplauz.

Prisutni su se obradovali kad su saznali da je među njima i novinar, te da će se za njihovu nesreću daleko čuti. Posebno su me zamolili da selamim i pozdravim sve građane BiH koji se za njih brinu i da upozorim na kriminalce najgore vrste, koji koriste ovu situaciju da kradu i pljačkaju ono imovine što im nije bujica odnijela.

Zamolili su za pomoć da se ponovo počnu baviti svojim uzgojem malina i pčelarstvom, od čega su svi lijepo živjeli. Ne žele biti nikome dugo na teretu.Nakon što smo im predali neke potrepštine koje su im donijeli dr. Cerić i Duljević, srdačno smo se pozdravili i bili ispraćeni zabrinutim pogledima mještana, koji ostaše da dežuraju uz logorsku vatru.
Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.