DPS i BS dijele funkcije, konkursi obična farsa

0
6

DPS i BS dijele funkcije, konkursi obična farsa

Sandžak – Ostalo je da se do juna 2015. godine imenuje još šest direktora i pet pomoćnika iz redova BS… Tu stranku čeka i mjesto pomoćnika rada i socijalnog staranja.

Demokratska partija socijalista (DPS)  i Bošnjačka stranka (BS) dogovorili su se dodatnoj  raspodjeli radnih mjesta na državnom i lokalnom nivou, obesmišljavajući time pravo  građana da učestvuju na javnim konkursima i zaposle se.

Anexom 1, koji su 28. novembra 2014.  potpisali politički direktor DPS-a Tarzan Milošević i potpredsjednik BS Osman Nurković, a u koji su “Vijesti” imale uvid, predviđeno je da kadrovi BS dobiju nekoliko direktorskih mjesta u državnim ustanovama, kao i mjesto pomoćnika ministra rada i socijalnog staranja.

Te dvije partije dogovorile su se i da se “obaveze” iz Anexa realizuju “u roku od najdalje šest mjeseci”, ali i precizirale da je raspodjela tri direktorska  i jednog mjesta pomoćnika direktora u srednjim i osnovnim školama “već realizovana”.

Ostalo je da se do juna 2015. godine imenuje još šest direktora i pet pomoćnika iz redova BS.

“Direktori i pomoćnici direktora škole biće imenovani od strane ministra obrazovanja, na osnovu referenci kandidata, u Baru, Podgorici, Tuzima, Bijelom Polju, Rožajama, Petnjici, Beranama i Plavu”, piše u aneksu.

Članu BS DPS  “daje” i funkciju u Upravi za vode, a dogovoreno je da i “umjesto pripadajućeg jednog direktorskog mjesta” dobiju dva pomoćnika – u  Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i mjesto finansijskog direktora “Aerodroma CG”.

Što se tiče javnih ustanova, “umjesto pripadajućeg jednog mjesta direktora”, BS čekaju pozicije  “dva pomoćnika direktora i to u Upravi za dijasporu i Policijskoj akademiji”. Shodno aneksu 1 jedno mjesto rukovodioca (direktora, zavoda ili uprave) i jedno mjesto rukovodioca javne ustanove, riješiće se do 31. 5. 2015. godine”, precizirali su Milošević i Nurković.

Milošević i NurkovićMilošević i Nurković

Oni su usaglasili i koje fotelje  Bošnjačkoj stranci “pripadaju” u državnim institucijama na lokalnom nivou.

“Shodno aneksu 1, Bošnjačkoj stranci na nivou lokalnih uprava pripada po jedno mjesto direktora republičkih institucija koji će biti imenovani, uz saglasnost ministra ili direktora državne institucije, u jednoj od 11 opština (Podgorica, Bijelo Polje, Pljevlja, Rožaje, Petnjica, Berane, Plav, Gusinje, Bar, Ulcinj, Tuzi) i to – Centar za socijalni rad, Uprava za nekretnine, Upravni poslovi Uprave policije, Dom zdravlja, Poreska uprava, Fond PIO, Zavod za zapošljavanje, Fond zdravstva, Odjeljenje bezbjednosti, Uprava carina”, piše u dokumentu.

Zapošljavanje na rukovodećim  radnim  mjestima, koja su uglavnom i predmet aneksa između DPS-a i BS-a, propisano je članom 38  Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

“Popunjavanje radnih mjesta u okviru kategorije visoki rukovodni kadar vrši se na osnovu javnog konkursa”, piše u Zakonu.

Nurković juče nije mogao da odgovori na pitanja “Vijesti” jer je, kako je kazao, u inostranstvu.

Da se strogo držimo pravila, ne bi bilo Bošnjaka na funkcijama

Milošević je “Vijestima” kazao da “kada bi strogo gledali kriterijume moglo bi se doći u poziciju da nema nijednog Bošnjaka na nekoj funkciji”.

On je rekao da je u pitanju radna verzija dokumenta, i da bi on zaživio, potrebno je da ljudi koji se budu javili na odgovarajuća mjesta iz manjinskih naroda zadovoljavaju određene kriterijume koji su traženi na konkursu.

“Ako bude ispunjavao uslove propisane zakonom, logično je da dobije mjesto. Može se desiti ako bi čekali sve te uslove da nijedan Bošnjak ne bude imenovan za direktora škole u Bijelom Polju, za to što će se naći neko ko je kvalitetniji, da nemamo nijednog direktora Bošnjaka. Kada bismo samo strogo gledali kriterijume, moglo bi biti da nemamo nijednog Bošnjaka koji bi bio izabran za direktora  Centra za socijalni rad. Ako bi se strogo držali tih kriterijuma, mogli bi doći u situaciju da nemamo, uslovno govoreći, nijednog Bošnjaka na nekoj funkciji. Sve se radi u cilju da zaštitimo manjinske narode”, rekao je Milošević i dodao da dokument “treba da opredijeli shodno Ustavu učešće manjinskih naroda u sistemu izvršne vlasti, na bazi potrebe demokratskog unapređenja Crne Gore”.

“Rečeno je da će biti imenovani u opštinama u kojima žive Bošnjaci. I zar nije logično da ako imamo određeni broj funkcija na nivou Crne Gore da jedna barem pripada čovjeku iz bošnjačke populacije”, rekao je on.   On je kazao da je u dokumentu sve dogovoreno za Bošnjačku stranku u okviru kvote DPS-a.

“Tako da nikome ništa nismo uzeli” zaključio je Milošević.

(Vrijeme)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.