Dok se robijalo zbog “islamske republike”, stvarala se RS

0
9

Proces_1983_Alija_Izetbegovic_Omer_BehmenSandžak Historija – Prije tri decenije izrečene su presude optuženima u “Sarajevskom procesu”, jednom od kontroverznijih i posljednjih velikih političkih procesa u komunističkom režimu u Jugoslaviji.  

Kolektivna krivica

Suđeno je grupi bošnjačkih intelektualaca, među kojima je prvooptuženi bio Alija Izetbegović, pred Višim okružnim sudom u Sarajevu, za djela protiv naroda i države.

Optužba je tvrdila da su okrivljeni činili dobro organiziranu grupu koja je namjeravala rušiti postojeći poredak i uspostaviti islamsku državu na tlu BiH, a sve u dogovoru s izvjesnim centrima u inostranstvu.Glavni dokaz optužbe bilo je Izetbegovićevo djelo “Islamska deklaracija”, teoretska rasprava o tadašnjem položaju Muslimana u Jugoslaviji i svijetu.

Džemaludin Latić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, bio je među trinaest optuženih. Sa današnje perspektive on se nerado prisjeća ovog događaja, ali i ističe da bitne stvari oko spornog procesa do danas nisu jasne bh. javnosti.

 

Latić: Mnoge stvari ostale nejasne

 

– Savez komunista BiH izmislio je tada takozvanu “kolektivnu krivicu” jednome narodu preko nas 13 osuđenih. A ta se “kolektivna krivica” nalazila u navodonom pokušaju da napravimo islamsku republiku u BiH. U to vrijeme to je značilo da imamo genocidne ciljeve da istrijebimo Srbe i Hrvate iz BiH – kazao je Latić.

Verbalni delikt

Latić navodi da se Savez komunista te njihovi naslijednici nikada nisu odrekli ove konstrukcije “niti su ikada priznali ovo zlodjelo”.

– Umjesto islamske republike u to vrijeme se, zapravo, začinjala a kasnije i ostvarila Republika Srpska,kao genocidna tvorevina, i umjesto komunističkog navodnog spriječavanja da mi izvršimo genocid nad Srbima i Hrvatima, velikosrpska ideologija i vojne formacije, počinile su genocid nad bošnjačkim narodom – rekao je Latić.

Također, on još dodaje da je glavna tačka odbrane srpskih zločinaca optuženh za ratne zločine, počevši od Miloševića do Karadžića, odbrana srpskog naroda u BiH od “Alijine džamahirije”.

Svi optuženi oslobođeni su i amnestirani 1988. godine, kada su oslobođeni svi politički zatvorenici u Jugoslaviji koji su bili osuđeni za verbalni delikt.

 

Frenetični aplauz

 

Edhem Bičakčić, također osuđen u “Sarajevskom procesu”, koji se nerado sjeća trenutka izricanja presude, kaže da i danas u njegovim ušima odzvanja frenetičan aplauz „u predstavi koja je tom prilikom bila pripremljena za sudsku dvoranu“.

Po njegovim riječima, to je bio klasični montirani politički proces komunističkog sistema na zalasku, pokušaj da se on očuva po svaku cijenu.

– S ove istorijske distance, većina sudionika složit će se s ovom ocjenom, mislim, mada još ima onih koji će to tumačiti na svoj način. Kao mlad inženjer s 31 godinu, vjerujte mi da sam u trenutku izricanja presude mislio ili da ja nisam normalan ili da nije normalno sudsko vijeće, takav je bio moj prvi dojam. Kasnije sam vidio da je to surova realnost i prihvatio je te opstao u njoj jer drugog puta nije mi bilo. U svakom slučaju, to je pouka za buduća vremena da takvi procesi ne mogu podnijeti test istine – zaključak je Edhema Bičakčića.

 

Ko se našao na optuženičkoj klupi

Osim Alije Izetbegovića, pred sud su izvedeni Omer Behmen, Hasan Čengić, Ismet Kasumagić, Salih Behmen, Derviš Đurđević, Džemaludin Latić, Edhem Bičakčić, Melika Salihbegović, Mustafa Spahić i Đula Bičakčić.

Optuženi Rušid Prguda, teški srčani bolesnik, umro je za vrijeme istrage.

(dnevniavaz)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.