Dok se budžet krpi, najavljeni i protesti: RS se u martu zadužuje za dodatnih 45 miliona KM

0
17

Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS

Bh. entitet RS će se 9. marta zadužiti za dodatnih 10 miliona KM putem emisije trezorskih zapisa. Četiri dana kasnije, zadužit će se za dodatnih 35 miliona KM emisijom obveznica uz fiksnu kamatnu stopu od 3,75 posto na godišnjem nivou. 

Time se nastavlja trend pronalaska alternativnih izvora finansiranja Vlade RS-a kojoj ni do sada pristigli novac od MMF-a, kao ni porezni prihodi, nisu dovoljni da zakrpe budžetske rupe. Pored toga, novi aranžman sa MMF-om je doveden pod znak pitanja.

Dok se dugovi gomilaju, radnici prijete štrajkovima. Poljoprivrednici su digli glas i izašli na ulicu. Traže da budžet bude povećan na 100 miliona KM, podsticaji izjednačeni sa onima u Federaciji i da budu date sve saglasnosti za uvođenje plavog dizela.

Nakon poljoprivrednika, izlazak na ulicu su najavili i željezničari. U Doboju 3. marta zakazana je protestna šetnja od željezničke stanice do Uprave preduzeća.

Dug entiteta RS

Prema posljednjim dostupnim zbirnim podacima, stanje ukupnog duga RS-a na dan 30. septembar 2016. iznosi 5,41 milijarda KM, a ukupni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 5,38 milijardi KM ili 56,5 posto procijenjenog BDP-a za 2016. godinu.

Drugim riječima, ova informacija Vlade RS-a koja je navedena u Odluci o dugoročnom zaduživanja RS-a za 2017. godinu znači da je već prošle godine manji bh. entitet probio zakonsku granicu visine zaduživanja. To ih međutim ne sprečava da planiraju i nova zaduživanja od 411 miliona KM u ovoj godini od čega je već dijelom održano i najavljeno pet aukcija.

U septembru prošle godine RS je bila zadužena 1,42 milijarde KM u vrijednosnim papirima, a dug su sačinjavale obveznice za budžetsku potrošnju (763,4 miliona KM), obveznice za staru deviznu štednju (195,7 miliona KM), obveznice za opće obaveze (2,90 miliona KM), obveznice za obaveze dobavljačima (2,27 miliona KM), obveznice za izmirenje ratne štete (374,8 miliona KM), trezorski zapisi (87,2 miliona KM) dok je ukupan dug iznosio 1,426 milijardi KM.

Jeftin novac za banke

Trezorski zapisi i obveznice su ustvari vrijednosni papiri kupljeni na berzi na koje poslije određenog vremena kupac dobija zaradu od kamate. Po pravilu, trezorski zapisi su kratkoročni vid zaduživanja kojim se finansiraju tekući budžetski troškovi dok su obveznice dugoročni vid zaduživanja s ciljem otplate različitih stavki uključujući i deviznu štednju, opće obaveze, obaveze dobavljačima, budžetske izdatke i niz drugih stavki.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović izjavio je za Faktor da se po pravilu radi o novcu koji nema nikakve veze s ulaganjem u privredu.

– U pravilu, ta sredstva su za isplatu nekih zaostalih dugova. Novac je, prije svega, okrenut potrošnji i izmirenju obaveza i dugova, a nikako ulaganjima u realni sektor. Komercijalne banke najčešći su kupac vrijednosnih papira, odnosno obveznica i trezorskih zapisa. Ovdje dolazimo do apsurdne situacije u kojoj banke na bazi depozita građana finansiraju budžetski minus kupovinom obveznica, umjesto da se taj novac plasira privredi. To je začarani krug, gdje se saniranje neracionalnog duga ostvaruje depozitima građana. Zapravo, ovo je najskuplji način da se pokrije budžetski deficit – objasnio je Pavlović.

Kazao je da se preko berzi prikuplja novac, a zavisno od ponude i potražnje, kamate su se kretale od 0,8 do tri posto na godišnjem nivou.

Dug u Federaciji BiH

Pored RS-a, i vlasti u FBiH često posežu za zaduživanjem obveznicama i trezorskim zapisima. Unutrašnji dug Federacije BiH po osnovu vrijednosnih papira porastao je na kraju 2016. godine na 988 miliona KM, nakon što je u trećem kvartalu iznosio 917,2 miliona KM, podaci su Federalnog ministarstva finansija.

Najveći dio duga krajem prošle godine odnosi se na tržišne obveznice u vrijednosti od 620 miliona KM, trezorske zapise u iznosu od 120 miliona KM, staru deviznu štednju (51 milion KM) kao i ratna potraživanja (195 miliona KM).

Iako je bilo predviđeno da se u četvrom kvartalu 2016. održe četiri aukcije trezorskih zapisa, zbog izostanka sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, izmijenjen je kalendar aukcija te je održano sedam aukcija od čega pet aukcija trezorskih zapisa i dvije aukcije trezorskih obveznica čime je za finansiranje budžetskih izdataka prikupljeno dodatnih 150 miliona KM sa domaćeg tržišta.

Glavni investitori u vrijednosne papire Vlade Federacije BiH i dalje su banke koje posluju na teritoriji Federacije BiH, iako se u manjem broju i obimu, na aukcijama obveznica javljaju i drugi investitori poput osiguravajućih društava i javnih preduzeća.

Ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada Federacije BiH, a koji obuhvata vanjski dug i unutrašnji dug, na dan 31.12.2016. godine iznosio je 6,26 milijardi KM. Unutrašnji dug iznosio je 1,01 milijardi KM, a vanjski 5,25 milijardi KM. Federacija BiH nije još dosegla zakonsku granicu zaduživanja, a da li će se to desiti ove godine, ostaje da se vidi.

Izvor: Faktor


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dok se budžet krpi, najavljeni i protesti: RS se u martu zadužuje za dodatnih 45 miliona KM


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.