6. August 2011

BiH – Umjesto mojim, nadležni organi bi trebalo da se bave izjavama reisa Cerića, kazao je Dodik.

Lider Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u današnjem izdanju beogradske «Politike» žestoko se obrušio na poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića zbog njegovog poziva državnim institucijama i međunarodnim organizacijama da «jasno i nedvosmisleno odrede i osude širenje predrasuda o Bošnjacima na osnovu njihove vjere, prije nego što to postane nasilje sa nesagledivim posljedicama”.

Priprema napada

Cerić je, podsjetimo, upozorio kako su diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o muslimanima «priprema i motivacija novih ekstremista za napade na muslimane Bošnjake».

Dodik je odgovorio kako su izjave reisa Cerića samo «pucanj u prazno».

– Umjesto mojim, nadležni organi bi trebalo da se bave izjavama reisa Cerića. On je rekao da je BiH zemlja Bošnjaka i da svi kojima se to ne sviđa mogu da odu iz nje. To je poruka Srbima i Hrvatima da su građani drugog reda i da, ako im se taj položaj ne sviđa, treba da napuste BiH – izjavio je Dodik novinaru «Politike» Bori Mariću, podsjećajući na izjavu reisa Cerića iz 2004. godine da «treba ukinuti barijere među stanovnicima BiH», te da „ako je Dejtonski sporazum Berlinski zid, onda molim Boga da se što prije sruši.”

Po Dodiku, cilj reisa Cerića je da se „bošnjački narod poistovjeti sa svojom vjerom i da mu ona bude zamjena za naciju”.

– Cerić je, osim toga, pozvao mudžahedine da dođu u BiH i da ratuju protiv  Srba i Hrvata. Oni su se odazvali njegovom pozivu i tokom rata počinili su brojne zločine nad Srbima i Hrvatima, od kojih se reis nijednom riječju nije ogradio – kazao je Dodik za «Politiku».

Uloga uleme

Ja se zalažem – nastavio je Dodik – za provođenje izvornog Dejtonskog sporazuma, a Cerić za njegovo rušenje i nadležni organi bi trebalo da se, umjesto mojim, bave njegovim izjavama.

– Reis je zagovornik da BiH treba da ima ustav sa jednim predsjednikom, jednim premijerom, jedinstvenom policijom i vojskom, da u BiH treba da važi princip ’jedan čovjek – jedan glas’. Osim toga, on je insistirao da se ništa u BiH ne može praviti bez učešća uleme, kako u IZ, tako i van nje, što je potpuno suprotno principima sekularne države – ističe Dodik, prešućujući koliki je on utjecaj dao Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u RS, te da se Crkva nalazi i u Strategiji Vlade Srbije kao ključni aparat za uvezivanje Srba u regionu i dijaspori.

Izvor: DnevniAvaz.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles