Dodijeljeni sertifikati, promoviran časopis i održano predavanje na Departmanu za računarske nauke

0
33

Novi Pazar – Departman za računarske nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru organizovao je 11. juna 2014. g. dodjelu sertifikata ORACLE akademije, promociju časopisa UNITE i održano je predavanje na temu Savremene tehnike i alati za razvoj mobilnih aplikacija.

Na samom početku pristinima se obratio rukovodilac Departmana za računarske nauke, doc. dr. Muzafer Saračević. Uslijedila je dodjela sertifikata ORACLE akademije za prvu generaciju polaznika za SQL i Java kurs. Dodjeljeno je ukupno 48 sertfikata. O ciljevima i ishodima kurseva govorili su doc. dr. Muzafer Saračević (Java programiranje) i Fadil Novalić, dipl. ing (Baze podataka i SQL).  Rukovodilac departmana je iznio podatke da je ORACLE vоdеćа kоmpаniја kоја pоkrivа sеrvisе bаzа pоdаtаkа i infоrmаciоnih sistеmа, kао i Java prоgrаmskih rjеšеnjа. Oracle akademija uključuje preko 1,5 milion studenata iz 95 zemalja. Samo u Evropi Oracle akademija podržava preko 2.000 obrazovnih institucija i oko 600 000 studenata u 60 zemalja. Univerzitet u Novom Pazaru је оd 2008. gоdinе člаn ORACLE akаdеmiје (Oracle Academy) u оkviru prоgrаmа Introduction to Computer Science.

Nakon dodjele sertifikata, održana je promocija elektronske verzije prvog medjunarodnog multidisciplinarnog časopisa za informacione tehnologije i ekonomiju – UNIVERSITY JOURNAL OF INFORMATION TECHNOLOGY AND ECONOMICS (UNITE).  O časopisu i naučnim aktivnostima na Univerzitetu govorili su: prof.dr. Suad Becirović, rektor Univerziteta u Novom Pazaru i glavni i odgovorni urednik, prof.dr. Ćamil Sukić, redovni prof. računarskih nauka, prof.dr. Šemsudin Plojović, vanredni prof. ekonomskih nauka i doc.dr. Muzafer Saračević, zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa. Profesor Saračević istakao je da naučni odbor časopisa čine oko 30 univerzitetskih profesora iz 8 zemalja. U prvom broju časopisa, odabrano je za objavljivanje ukupno 10 radova.

Nakon toga, predavač msc Enver Biševac, održao je predavanje pod naslovom Savremene tehnike i alati za razvoj mobilnih aplikacija. Rukovodilac Departmana za računarske nauke naglasio je da predavanje nije namijenjeno samo studentima studijskog programa informatika već i studentima sa drugih departmana, kao i široj javnosti, jer danas svi koristimo Android aplikacije i poželjno je da svi imamo osnovno poznavanje o tome kako one funkcionišu i kako se kreiraju. Prof. Biševac dao je pregled novih tehnika i novih savremenih alata za razvoj mobilnih aplikacija.

(uninp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.