Dobro društvo je dar od Boga i jedan od najjačih izvora samopouzdanja

0
4

Slikovni rezultat za hijabi friends

Okružite se sa velikim ljudima i cijenite ih. Recite im to, pokažite im to i radite to što češće. Tvoje cijenenje njih će ih potaknuti da budu još bolji.” (Mirza Yawar Baig, 20.10.2010-55, p. 23)

Nije dovoljno samo da imate dobre prijatelje, jer je prijateljstvo nešto što trebate kultivirati. Svaka uspješna veza je zasnovana na obosotranom poštivanju i koristi. Niko ne voli da se osjeti iskorišteno, zanemaren ili kao obična količina nečega. Važno je da investiramo u naše prijateljske i porodične veze, tako da se oni rascvijetaju u nešto posebno. Jedan od načina na koji to možemo učiniti, jeste da im pomognemo da prevaziđu njihove probleme i ostvare ciljeve. Budi podrška svojoj porodici i prijateljima u plemenitim namjerama, potiči ih i motiviši da postignu najbolje što mogu. Zauzvrat ćeš i ti dobiti isto od njih, ako ne direktno od njih onda će ti Allah poslati druge ljude u tvoj život koji će te motivisati i biti tvoja podrška, jer Allah ne ostavlja niti jedno dobro nenagrađenim.

Prijateljstvo nikada ne bi trebalo biti motivisano egom u kojem se svi fokusiraju samo na sebe a na štetu drugih. Takvo prijateljstvo je osuđeno na propast i ne vodi ničemu dobrom. Morate puno davati da biste dobili isto ako ne i više. Odvojite dobar dio vremena za svoju porodicu i prijatelje. Treba da provodite mnogo vremena s njima, ali to vrijeme treba biti kvalitetno provedeno. Kvalitetno vrijeme podrazumijeva da se osobi posvetite u cijelosti nekoliko minuta i učinite da se osjeća posebno. Nekoliko minuta kvalitetnog vremena ostaje mnogo duže u pamćenju i korisnije je od sati provedeni s nekim ko je mentalno negdje drugo. Kada ti se porodica ili prijatelji obraćaju, posvetim im punu pažnju. Ostavi svoj telefon ili tablet na stranu, gledaj ih u oči i obrati pažnju na ono što govore. Pažljivo slušanje je vještina koju svi moramo učiti. Ona donosi korist našem porodičnom životu, prijateljstvu i poslovnom životu. Kada pažljivo slušamo ljude, mi im odajemo poštovanje, bolje ih razumijemo i izbjegavamo nesporazume. Ovo posebno važi sa muškarce s obzirom da mi lako gubimo koncentraciju i postajemo gluhi za razgovor. Ako si oženjen čovjek, aktivno slušanje jedna je od najboljih osobina koju možeš naučiti kako bi osvojio suprugino srce.

Dobri prijatelji savjetuju jedni druge iskreno i nježno. Usvoji i budi otvoren za korekciju u odnosu sa porodicom i prijateljima. Dadni im do znanja da ćeš ih ispraviti kada zastrane, i da će oni ispraviti tebe kada ti zastraniš. Ne shvataj njihove kritike lično, i oni će prihvatati vaše i neće ih uzimati lično. Ovaj nivo otvorenosti je ključan u pravom prijateljstvu i razdvaja istinsko prijateljstvo od lažnog. Istinski prijatelji se ne plaše da jedan drugom saopće istinu čak i kada je ona gorka, ali je znaju na lijep način prezentirati.

Budi dostupan za svoje prijatelje kada budu u teškim vremenima i Allah će biti tu za tebe kada ti budeš u teškim vremenima i poslat će ti pomoć odakle se ni ne nadaš. Ne očekuj ni od koga ništa, osim od Allaha. Budi najbolji prijatelj što možeš, ali očekuj da te Allah nagradi za to, a ne tvoji prijatelji. Ako Bog da, ako imaš dobre prijatelje oni će ti uzvratiti uslugu. Motiviši svoje prijatelje da budu najbolji što mogu. Budi izvor pozitivizma i optimizma gdje god da odeš. Ne pričaj negativno i ne potcjenjuj ljude. Motiviši ih, ohrabruj ih, pomozi im da se podignu nakon pada. To je ono što nam svima treba u našim prijateljskim vezama. Ako budemo ovako radili, povećat ćemo njihovo samopouzdanje, ali i naše vlastito. Biti dobar prijatelj bolje je za tvoje samopouzdanje od toga da imaš dobre prijatelje. U većini slučajeva, ako si dobar prijatelj, dobrota će ti se vratiti. Međutim, vrlo je važno da očekuješ samo od Allaha, jer su ljudska bića slaba i zaboravljaju dobrotu drugih prema njima. Ako tvoji prijatelji ne cijene ono što si učinio za njih, ne shvataj to lično. Zamoli Allaha da im oprosti i traži nagradu samo od Allaha. Dobri prijatelji su možda rijetki, ali ipak postoje. Čini dovu da ih pronađeš, traži ih na pravim mjestima, budi ti dobar prijatelj i Allah će ti ih poslati u tvoj život.

Dobro društvo je dar od Allah i jedan od najjačih izvora samopouzdanja. Dobri prijatelji nas motivišu kada posrnemo, ohrabruju nas da idemo za našim snovima i pomažu nam da uvidimo i prevaziđemo naše greške. Ulaganje u dobro društvo je jedna od najboljih stvari koju čovjek može činiti kako bi unaprijedio svoje samopouzdanje.

Akcijski poeni

1. Sačini listu kvaliteta/osobina koje smatraš potrebnim kod svojih prijatelja. Sačini tu listu tako da bude posebna. Zapiši sve što želiš da imaš u prijatelju i sve što ne želiš da on ima pri sebi.
Npr: Želim imati prijatelja koji je pobožan, pozitivan, ljubazan, iskren i kreativan. Ne želim prijatelja koji je nasilan, koristi vulgaran jezik, omalovažava ljude i ismijava se mojim ciljevima. A zatim evaluiraj svoje prijatelje u svijetlu tih kriterija. Ako već imaš pozitivne prijatelje, onda je to elhamdulillah, cijeni ih i njeguj prijateljstvo s njima. Ako tvoji sadašnji prijatelji nisu u skladu s tim kriterijima, vrijeme je da razmisliš o novim prijateljima.

2. Posjeti neki od lokalnih islamskih događaja i započni razgovor sa nekim od sudionika ili volontera. Zampati, svako prijateljstvo počinje sa strancima. Ne boj se da razgovaraš sa nepoznatim osobama na islamskom događaju, oni su obično dobri ljudi koji se suočavaju sa sličnim iskušenjima kao i ti i također su u potrazi za dobrim prijateljima.

3. Ako imaš prijatelja koji je u potrebi, nazovi ga i ponudi mu pomoć i podršku. Saslušaj pažljivo njegove probleme i savjetuj ga iskreno i dadni mu doznanja da, ako ikada bude trebao pomoć, može slobodno da tebe nazove. Uspostavi ovakvu vrstu odnosa sa svim svojim prijateljima, bilo da ih imaš puno ili malo. Budi tu za njih i Allah će biti tu za tebe.

Ismal Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Izvor:akos.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dobro društvo je dar od Boga i jedan od najjačih izvora samopouzdanja


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.