4. Juni 2018

 Šivači su uvek na ceni / Foto M. Nićiforović

Uprkos činjenici da se u evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru nalazi čak 18.700 ljudi bez radnog angažmana, neke ovdašnje firme i ustanove ne uspevaju da dođu do kadrova.

Najtraženiji su tekstilci – krojači, konfekcionari, šivači, modelari… – koje ovdašnji proivođači džinsa oglasima traže i po drugim gradovima u Srbiji, nudeći relativno dobru zaradu. Procenjuje se, tako, da bi odmah moglo da se zaposli bar 300, a do kraja godine i hiljadu tekstilnih radnika.

– Za dobre i kvalifikovane kadrove konkursi su uvek otvoreni, ali mnogi u potrazi za boljom zaradom odlaze u inostranstvo – ističe vlasnik konfekcije “Stig” i jedan od čelnika novopazarske asocijacije tekstilaca ASTEKS Tigrin Kačar.

Traženi su, međutim, i proizvođači nameštaja – posebno tapetari – te kvalifikovani obućari, vozači autobusa i teških kamiona…

Portparol ovdašnje Filijale NSZ Aida Bojadžić ističe da, posebno u jeku sezone radova, primetna izuzetno velika potražnja za zidarima, tesarima, variocima, armiračima i drugom graćevinskim radnicima, a do posla lako dolaze i građevinski inženjeri i arhtekte.

Na listi deficitarnih zanimanja su i ugostitelji – posebno kuvari i konobari – ali i kozmetičari, knjigovođe, informatičari, lekari specijalisti, diplomirani farmaceuti, profesori matematike…

POTREBE

– Upravo zbog ovakvog stanja, neprekidno organizujemo obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih za deficitarna zanimanja, a glavni orijentiri su nam potrebe poslodavaca – zaključuje Aida Bojadžić.

(Novosti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles