Do kraja godine pravoslavnoj crkvi biće vraćeno 90 odsto imovine

7
10

Osim božićne poslanice, patrijarh Irinej je na najradosniji praznik državi uputio i svojevrsnu poresku poslanicu. Fiskalnim vlastima je jasno predočio da Srpska pravoslavna crkva neće plaćati porez na imovinu sve dok joj država ne vrati sve što im je oduzeto posle Drugog svjetskog rata.

Patrijarh nije prvi put podsjetio državu na ono što je komunistički režim oduzeo od SPC, spomenuvši usput i tihi bojkot poreskih obaveza. To je učinio u intervjuu za „Politiku”, prije više od godinu dana.

Po Zakonu o porezu na imovinu, sve tradicionalne crkve i vjerske zajednice oslobođene su plaćanja ove vrste poreza za objekte koji se koriste za bogosluženja, ali imaju zakonsku obavezu da plaćaju porez na ostale nekretnine ili zemljište kao što su konaci, stanovi, poslovni prostori, šume i poljoprivredna imanja.

U Agenciji za restituciju tvrde da parohije SPC neće još dugo čekati na vraćanje imovine, a samim tim će i država uskoro moći da računa i na nove prihode od poreza. Realno je očekivati da do kraja godine SPC bude vraćeno više od 90 odsto imovine, kažu u Agenciji za restituciju.

Ukupno je svim crkvama i vjerskim zajednicama Agencija vratila 56.119 hektara, što je 68 procenata traženog zemljišta. Vraćeni su i objekti ukupne površine 88.884 metara kvadratnih, odnosno 25 procenata potraživanog.

Do sad je riješeno 74 odsto zahtjeva SPC za restituciju, a vrijednost imovine koja im je vraćena je oko pola milijarde eura. Najveći broj  vraćenih nekretnina je u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Somboru i Sremskim Karlovcima, a poljoprivredno zemljište koje su dobili nazad uglavnom je u Vojvodini.

Najviše zemljišta država je vratila Eparhiji sremskoj (oko 11.169 hektara i 77 ari) jer su na njihovom području i fruškogorski manastiri kojima je posle 1945. godine oduzet veliki deo imanja. Patrijaršija je dobila najviše kuća, stanova i poslovnog prostora, ukupne površine 16.850 kvadrata, podaci su Agencije za restituciju.

Osim toga, SPC je vraćena slika „Portret Mihajla Pupina”, rad Uroša Predića.
Srpska pravoslavna crkva je u zakonski predviđenom roku, od 2006. do 2008. podnijela 1601 zahtjev za vraćanje imovine, a riješeno je 1196 predmeta, kažu u Agenciji za restituciju.

Oni dodaju da zahtjevi SPC čine polovinu od ukupnog broja predmeta za vraćanje imovine koje su podnosili predstavnici 16 crkava i vjerskih zajednica. Jevrejska zajednica podnijela je 520 zahtjeva za vraćanje imovine, Rimokatolička crkva 467, a Slovačka evangelička crkva 236. Ostale crkve i vjerske zajednice podnijele su manje od 50 zahtjeva. Na spisku traženih dobara, osim kuća, stanova, šuma, poljoprivrednog zemljišta, su i umjetničke slike, matične knjige, pa čak i groblja.

Tako je Grkokatolička crkva potraživala 766 hektara zemljišta, šest poslovnih i 11 stambenih objekata, 11 grobalja i matične knjige. Od svega nabrojanog, do sad joj je vraćena polovina traženog zemljišta.

Procentualno gledano, kad je u pitanju zemljište, najviše je riješeno zahtjeva Jevrejske vjerske zajednice (90 odsto), Evangeličke hrišćanske crkve (85 odsto) i Srpske pravoslavne crkve (72 odsto).

Sve tražene nekretnine vraćene su samo Hrišćanskoj adventističkoj crkvi koja je inače podnijela samo dva zahtijeva za restituciju. Reformatorska hrišćanske crkve dobila je nazad 95 odsto površina objekata, a Jevrejskoj vjerskoj zajednici vraćeno je 65 odsto ukupne površine potraživanih nekretnina.

Za islamsku zajednicu restitucija nije ni počela. U našoj zemlji postoji Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji, pa je potrebno prvo utvrditi koja od njih dvije ima pravo da vodi postupak za povraćaj imovine. Proces vraćanja imovine počeće tek kad bude završen sudski spor i bude određen pravi status ove dvije islamske zajednice. Obje su podnosile zahtjeve za vraćanje imovine, pa čak i za iste kuće i stanove. Radi se o nepokretnostima koje su u najvećem broju u Novom Pazaru i Sandžaku, ali i u Vojvodini, i Beogradu, Zvorniku…

(politika)

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Srbske prevare su jasne,sve uciniti da Muslimani budu sto slabiji ,siromasniji i bijedniji. Nemaju kome da vrate imovinu sto su sultana Fatiha naslednici uvakufili.Ruse Mesdzit u Zemun polju,nedozvoljavaju da se grade nove Dzamije u Beogradu,a porusili su i oduzeli Vakuvsku imovinu .Pa toliko prava imaju Muslimani u ovoj Vucicevoj vladi,Sjetite se Sandzacki Sinovi koliki procenat glasova ste dali Vucicu presli ste prestaonicu Srba u Beogradu. On dobro uzvraca Muslimanima na podrsci,? da znate sve sto se desi u ovoj drzavi dolazi iz Beograda. Zlo ili dobro to jeVucicevo maslo pa i ovo sto se ne vraca Vakuf to je od njih,njihove smicalice da nebih Muslimani ojacali . No mislim treba ustrajati na potraznji i vidjeti i obavjestiti Evropske politicare o ovom problemu.Hadalj zna da 90 % i vise je pod kontrolom Mesihata Islamskog naroda.Rijaset je osnovao Kostunica po nagovoru Rusa ,Grka i Krivoslavne crkve iz Beograda. Ove zemlje sto sa naveo prave teske probleme Muslimanima na ovaj nacin razdvajanja Islamskih zajednica,to su njihove poznate spletke koje rade godinama. Ovo nesvjesni Muslimani nete da shvate za ova nedjela koja him potura sejtanska skupina .

  0

  0
 2. auuu jos postoji rijec Kosovo kod vas i Metohija,hahaha bajke su uvjek aktuelne kod nebeskog naroda.ima da vas boli dok ste zivi za sve sto ste nanijeli komsijama od zla,zato vam je srce izvadjeno na zivo.kraj price

  1

  0
 3. pa da,vlasonjama je cilj bila restitucija imovine i institucija kao i rehabilitacija ratnih zlocincaca cetnika,ali neka ih,licno volim sto je tako,jer sa tim mentalitetom nece moci dugo u ovoj konfiguraciji osim u pasaluku

  3

  3
 4. Osnovali jos jednu Islamsku zajednicu IZS 2007 godine i sad kao ne znaju kome vratit imovinu jer imaju 2 Islamske zajednice. Zato ste i osnovali tu drugu da bi imali razlog da ne vratite nista Islamskoj zajednici. A svako zna kolika je vakufska imovina, cak je i Skupstina Srbija napravljena na mjestu gdje su srusili Batal dzamiju.

  5

  2
 5. I dalje 80% srba tvrdi daje Srbija pravna drzava Srpskoj crkvi se vraca 90% imovine a Isllamskoj zajednici 0,0%. Tako izgledaju vjerska prava u Srbiji. Zalosno!

  9

  0
  • navedi ti sta je oduzeto vlasonjama na Kosovu?top sto ste genocidom i pljackom otimali sada se naslo u rukama prvog vlasnika i to 1/1 100%,ska problem skijo?zapisavali ste pokradenu teritoriju bez dozvola,sa praznim manastirima al hvala Bogu sve dodje na svoje,vas problem.

   1

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.