10. Oktobar 2013

thumb.phpCrna Gora – Evropska unija do sada je, zbog povećanog broja ilegalnih migranata, uložila oko 1,5 miliona eura u sistem azila u Crnoj Gori i još 500.000 u izgradnju azilantskog centra u Spužu, kazao je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije, Dirk Lange.

On je juče sa direktorom Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Željkom Šofrancem obišao novoizgrađeni centar za smještaj azilanata u Spužu koji će, kako je rekao, biti otvoren do kraja godine.

– Odgovarajući sistem za azil predstavlja jedan od minimalnih standarda koji svaka članica EU, ali i država koja želi da joj se pridruži, mora da ispuni. Crna Gora planira da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravom EU. Ti planovi izloženi su u akcionom planu za 24. poglavlje. U tom akcionom planu otvaranje ovog objekta planirano je do kraja godine. Nadam se da će Crna Gora stvoriti imidž zemlje koja može da smjesti tražioce azila – ocjenio je Lange.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac rekao je da će se prvi azilant useliti u azilanstki centar u naredna tri mjeseca. Centar može da smjesti 65 osoba, a zaposliće 40 radnika.

– Nadam se da ćemo uspjeti da podignemo kapacitet centra na 100 mjesta. Dešava se da u jednom danu u Crni Goru dođe 50 azilanata, nekada i 90. Zadržavaju se po nekoliko dana, a to su na desetine hiljada noćenja na mjestima gdje su smješteni – objasnio je Šofranac.

On je rekao da je Crna Gora ilegalnim migrantima uglavnom interesantna kao tranzitna zona, jer se od skoro graniči sa Evropskom unijom.

– U posljednje vrijeme dolazi mnogo žena i djece, i moramo im obezbjeđivati potpuni pristup pravima, kako bi ispunili sve standarde kroz 24. poglavlje – naveo je Šofranac.

(bosnjaci.me)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles