Do 31. januara prijava promene imovinskog stanja

0
1

Sjeverni Sandžak – Funkcioneri kojima se do 1. januara promijenilo imovinsko stanje imaju rok do 31. januara da te promjene prijave Agenciji za borbu protiv korupcije, na novim obrascima.

To se odnosi na funkcionere kod kojih je došlo do bitih promjena imovinskog stanja u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja.

Po zakonu, bitna promjena smatra se svaka promjena podataka iz izveštaja koja se odnosi na imovinu čija vrednost prelazi iznos godišnje prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji.

To se odnosi i na umanjenje imovine.

Od 1. januara na snagu su stupili izmenjeni pravilnici o poklonima, registru funkcionera i imovine koji bi trebalo da omoguće dobijane tačnih podataka o poklonima i njihovoj vrednosti, imovini funkcionera, kao i o tome ko je od funkcionera u sukobu interesa.

Po zakonu, funkcioner ne sme da primi poklon u vezi s vršenjem javne funkcije, izuzev protokolarnog ili prigodnog poklona, ali ni tada ako je u novcu i hartijama od vrednosti, a merila prema kojim se određuje koji se pokloni smatraju prigodnim i obavezu njihovog prijavljivanja i evidentiranja utvrđuje Agencija za borbu protiv korupcije.

Funkcioner je dužan, kako je utvrđeno zakonom, da protokolarnipoklon preda organu nadležnom za postupanje sa imovinom u javnoj svojini, izuzev ako vrednost poklona ne prelazi pet odsto prosječne mjesečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji.

Takođe, funkcioner ne smije da zadrži prigodni poklon čija vrednost prelazi pet odsto mjesečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji, odnosno prigodne poklone primljene u toku kalendarske godine čija ukupna vrednost prelazi iznos od jedne prosječne mjesečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.