Đerlek novi Murić

27
9

Sandžak – Samo jako naivni mogu povjerovati da će se srpski režim tako lako odreći političke dominacije u Sandžaku preko svojih poltrona i nakon političkog poraza Ugljanina i Ljajića.

Smjenjivanjem gradonačelnika Novoga Pazara Mirsada Đerleka septembra 2009. godine nastao je navodni raskol u SDP-u Rasima Ljajića. Đerleka je zamijenio rođeni tetkić Meho Mahmutović, a prvi je krenuo u osnivanje nove partije. Ubrzo se pojavila Sandžačka narodna partija dr. Mirsad Đerlek. Činilo se da će ta stranka postati treća opcija u Sandžaku, nešto suprotno i Ugljaninu i Ljajiću, te da će ovdašnji partijski sistem sa dualističkog prerasti u pluralistički.
Konceptualne istovjetnosti SZS i SNP su donekle vidljive, a odnekle predvidljive. Lideri obje partije su bili lokalni funkcioneri. Iz revolta zbog smjenjivanja sa čelnih pozicija u općinskoj vlasti napuštaju svoje i osnivaju nove partije. Obojica nastaju iz istog političkog miljea i esnafskog kruga. Kao gradonačelnici, uživaju simpatije i kasnije sažaljenje građanstva jer je izgledalo da ih partijski moćnici smjenjuju iz straha da ne postanu utjecajniji od njih. Obojica su bivše stranke (Murić SDA, Đerlek SDP) optuživali za prevaru i izdaju. Zato oni koji su se opekli vjerujući da će SZS Fevzije Murića postati treća opcija u Sandžaku, obazrivije odmjeravaju putanju Đerlekovog političkog profiliranja. Podsjetimo, Murić je, nakon raskola sa Ugljaninom, istupio iz SDA (2001) i pokušao izigravati treću političku opciju. Na izborima 2004. godine osvojio je nekoliko mandata i ušao u koaliciju sa Ljajićem. Također je na sljedećim izborima (2008), po nalogu Rasima Ljajića, izašao samostalno. Dokaz tome je da ova partija nije prešla odbornički cenzus, a svi njeni funkcioneri: Fevzija Murić, Azem Hajdarević, Ramiz Paljevac i drugi dobili su zaposlenje u GU Novi Pazar kojom upravlja Ljajićev SDP. Da nije bilo dogovora o izlasku za Ljajićev interes na izbore, zar bi funkcioneri SZS dobili radna mjesta u Gradskoj upravi u kojoj nemaju nikakav politički utjecaj. Da li će Đerlek ići njihovim stopama, vrijeme će pokazati, iako već sada sve upućuje da je na sceni istovjetna matrica. Jedina razlika je što je Murić potrošen, a Đerlek tek upakovan projekt.

ĐERLEKOVO UZDIZANJE

Đerlek zaposlio je preko stotinu medicinskih sestara iz Raške, okolnih mjesta, pa čak i Kraljeva.

Đerlek je u pripremama za mjesto gradonačelnika postavljen za direktora Specijalne bolnice u Novopazarskoj banji. Brzo je napredovao do direktora Zdravstvenog centra Novi Pazar, gdje je naslijedio partijskog kolegu i najavio uvođenje discipline, a iznutra mijenjao demografsku sliku kolektiva. Uvodeći tarifu od više hiljada eura za radna mjesta medicinskog i pomoćnog osoblja, zaposlio je preko stotinu medicinskih sestara iz Raške, okolnih mjesta, pa čak i Kraljeva, iako je mnogo veći broj kvalificiranog kadra postojao u novopazarskoj filijali Biroa za zapošljavanje. Spolja je izgledalo da je u Zdravstvenom centru konačno uvedena neka disciplina i to se pripisivalo Đerleku kao veliki uspjeh i glavni adut u populariziranju kod glasača. Mašinerija ga je predstavljala kao sposoban i vrijedan kadar koji bi mogao Novi Pazar izvući iz čeljusti interesno-kriminalnih udruga tadašnje lokalne vlasti. U općoj histeriji obaranja dvadesetogodišnje tiranije Sulejmana Ugljanina, svi zdravi politički, ekonomski, kulturalni, vjerski i drugi faktori podržali su široku koaliciju koja je ima za cilj zaustaviti Ugljaninovo rastakanje sandžačkih i novopazarskih resursa. Narod je glasao protiv Ugljanina, a ne za Ljajića ili Đerleka. Krah Ugljaninove lokalne vlasti došao je nakon napada na Islamsku zajednicu i pokušaja stvaranja paravjerskih institucija. Ljajićev SDP i kandidat za gradonačelnika Mirsad Đerlek najveći broj glasova dobili su upravo na platformi borbe za jedinstvenost i cjelovitost Islamske zajednice.

ĐERLEKOVO GRADONAČELNIKOVANJE –  GDJE JA STADOH TI PRODUŽI

Nakon pada Ugljanina sa vlasti, budžet za vrijeme Đerleka biva još dvostruko opterećeniji

SDP-ova ambiciozno predstavljana reforma GU Novi Pazar u kampanji, nakon izbora urušila se kao kula od karata. Umjesto da se prekine sa pljačkom građana i gradske imovine, SDP i gradonačelnik Đerlek su nastavili sa istom tradicijom. Predizborna obećanja da će se voditi strukovna, a ne partijska politika, brzo su zaboravljena. Pored svih Ugljaninovih opterećenja budžeta, nesavjesnim i neprofesionalnim postavljanjem partijskih funkcionera na pozicije u Gradskoj upravi, SDP i gradonačelnik Đerlek su nadodali još svoje kadrove, tako da je budžet postao dvostruko opterećeniji. Umjesto da se zaustave krađe, malverzacije i kreditna zaduživanja, nastavljeno je osiromašenje i razgradnja ionako podobro uništene gradske infrastrukture. Po dogovoru, kako bi očuvao oreol narodnog tribuna radi sljedećih izbora, Đerlek „ulazi“ u sukob sa predsjednikom partije i ministrom Rasimom Ljajićem u aferi oko pokušaja vraćanja TK „Raška“ i HK „Vojin Popović“ u gradsko vlasništvo.

Prvo je počelo sa problemima radnika, "ušao u sukob sa Rasimom Ljajićem i stao na stranu Islamske zajednice"

Đerleku je trebalo da se poslije dokazivanja u zdravstvenom sektoru postavi i kao zaštitnik višestruko izigranih radnika, kako bi prigrabio simpatije i ovog kruga glasača. Kako bi treći i presudni sloj glasačkog tijela, koncentriran oko Islamske zajednice, njenih ustanova, aktivista i simpatizera, ubijedio u ispravnost svog političkog i moralnog opredjeljenja, Đerlek je trebao izaći iz okvira vlasti koja radi protiv muslimana i njihove zajednice. Iskoristio je problem radnika TK „Raška“ i HK „Vojin Popović“ kao idealnu priliku da se spase pozicije vlasti i krene u proces približavanja Islamskoj zajednici. Očekivao je i podršku muftije Zukorlića koja bi mu obezbijedila apsolutnu prednost na sljedećim izborima. Međutim, kadrovi koje je okupio u SNP-u, strategija priprema za izbore, kao i licemjerno proklamiranje navodne podrške muftije Zukorlića izazvalo je sumnju u iskrenost SNP-a i pojačalo strepnju da iza tog projekta ne stoje velikosrpski i ljajićevski interesi.

Niko iole upućeniji neće povjerovati da je Mirsad Đerlek smijenjen sa pozicije gradonačelnika u momentu kada se Rasim Ljajić okreće protiv Islamske zajednice i Muftije. Očito je namjera da se njegovom smjenom u tom trenutku trebala poslati narodu poruka da je Đerlek smijenjen zbog toga što je na strani Islamske zajednice čime bi se, uz računanje na sandžački i pazarski mentalitet lahkog sažaljevanja, obezbijedila jaka preporuka za novog političara spasitelja Islamske zajednice. Da je ova spletka prošla kod sandžačkih birača imali bismo novog pobjednika na narednim izborima koji bi se nakon toga okrenuo protiv bošnjačkih interesa i Islamske zajednice, što bi predstavljalo još četiri godine agonije i veliko poniženje za bošnjački narod.

ĐERLEKOVI STAVOVI PO PITANJU NACIONALNOG I VJERSKOG IDENTITETA BOŠNJAKA

Đerlek je pobjegao i odbio potpisati Deklaraciju o pravima Bošnjaka i sjevernom regionu Sandžaka, za koji se sada navodno zalaže

Đerlekovi neiskreni odnosi spram nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka, iako dobro maskirani, ipak se mogu prepoznati na nekoliko ključnih događaja. Kao gradonačelnik Novog Pazara prisustvovao je sastanku predstavnika bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija, te predstavnika u državnim institucijama pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice 04.07.2009. godine na kom je donijeta Deklaracija o diskriminaciji i kršenju ljudskih prava Bošnjaka u Srbiji, s posebnim osvrtom na regionalizaciju. Učestvovao je u radu ovog tijela sve do trenutka kada je trebalo potpisati usvojenu Deklaraciju, a onda je iznenada, neopaženo, žargonski kazano, „šmugnuo“ ne poselamivši se i nepozdravivši ni sa organizatorima, ni sa predstavnicima ostalih institucija i partija. Organizatori skupa su bezuspješno nekoliko sati vršili potragu za njim. Na njegovom telefonu je ostalo zabilježeno više desetina propuštenih poziva, na koje nije htio odgovoriti. Dakle, ostao je u historiji upisan kao jedini političar i funkcioner iz redova bošnjačkog naroda koji je prisustvovao tom sastanku, a nije imao smjelosti i kuraži potpisati Deklaraciju.

Voditelj: "Da li podržavate deklaraciju muftije Zukorlića", Đerlek: "Ja ne pripadam tom miljeu.

Gostujući u emisiji „Piramida“ na TV „Pink“ tri puta zaredom u maju i junu 2009. na pitanje o toj Deklaraciji, Mirsad Đerlek je kazao: „Ja ne pripadam tom miljeu.“ Dakle, svjesno se ogradio od Muftije koji je inicrao skup, predstavnika svih političkih partija, kulturnih i društveno bitnih organizacija u Sandžaku, apostrofirajući da ne pripada njihovom kulturolnom, vjerskom i nacionalnom miljeu. U Sandžaku koristi jednu retoriku i zalaže se za interese Bošnjaka, a već na putu ka Beogradu mijenja stavove, ograđuje se od svog naroda i dodvorava režimu. Da li se radi o koketiranju sa srbijanskom politikom, političarima, gledaocima i glasačima u ovom tada popularnom tv-šou ili zbiljskom opredijeljenu gospodina Đerleka, sasvim je nebitno jer on kao čovjek koji pretendira da bude lider mora znati težinu javno iskazanog stava i riječi.

Prećutao Bojkot popisa

Nedosljednost Đerlekove nacionalne politike vidljiva je i prilikom akcije „Bojkot popisa“ kada je ostao neutralan. Može li neko ko pretendira liderstvu po bilo kom pitanju, a kamoli po ovako krupnom, ostati neutralan? Zašto Đerlek u kriznim i osjetljivim situacijama nema stava? Da li se tako gradi ozbiljan politički autoritet ili SNP samo koketira nacionalnim i vjerskim interesima Bošnjaka?

Nada se da će na sljedećim izborima imati podršku LDP Čedomira Jovanovića i da ćemu to pomoći da pređe cenzus

Posljednje Đerlekove izjave vezane za proklamaciju LDP-a „Preokret“, a tiču se rješavanja sandžačkog pitanja, jasno ukazuju da SNP ne želi i ne zagovara autonomiju Sandžaka, već se navodno zalaže za nedefiniran region u okviru Srbije što ne znači ništa. Ovakvim kontradiktornostima dovodi u pitanje i samo ime stranke, jer za Bošnjake Sandžak nije samo sjeverni, odnosno srbijanski dio, već i južni koji pripada Crnoj Gori. Cjelovitost i jedinstvenost ovog prostora su neupitni u formi autonomije ili evropske prekogranične regije.

DA LI ĐERLEKA PODRŽAVA MUFTIJA ZUKORLIĆ?

Pokušao prisvojiti izborni rezultat BKZ-a

Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće 06.06.2010. najavili su prekomponiranje političkih snaga u Sandžaku. Mnogi su se vodili mišlju da izađu na izbore i tako provjere svoj kapacitet. Međutim, izlazak na scenu Bošnjačke kulturne zajednice promijenio je dotadašnji odnos snaga. Na izborima su se pojavili samo Ugljanin i Ljajić, dok su se ostali priklonili ovoj ili onoj listi. Đerlek se dugo kolebao da li da izađe na izbore i već je bio otpočeo pripreme za sastavljanje liste. Kada je izvagao cjelokupnu situaciju, pristao je da bezuvjetno podrži listu BKZ-a, kao i druge partije: LDP, DPS, NPS, GG „Mensur Gičević“ itd. Činjenica je da se Đerlek pokušao nametnuti kao saveznik Islamskoj zajednici. Međutim, potezi u ključnim momentima nisu ga za to preporučivali. Također, to bi bilo nepravedno prema ostalim partijama koje su podržale Listu BKZ-a čiji je nosilac bio muftija Muamer-ef. Zukorlić. No, to nije sprječavalo Đerleka da u procesu formiranja partijskih organa, gradskih i mjesnih odbora govori da iza njegove partije stoji muftija Zukorlić. Raskrinkavanje tog procesa otpočelo je osnivanjem Bošnjačke demokratske zajednice, kada su mnogi koje je ubjeđivao da je SNP partija koju podržava i iza koje stoji Muftija spoznali tu neistinu.

ĐERLEK I ZILKIĆ?

BDZ žestoko uzdrmao Đerlekove planove

Pojavljivanjem BDZ-a Đerleku je postalo jasno da na sljedećim izborima ne može računati na podršku Islamske zajednice, ali je ipak nastavio sa praksom intenzivnog pristupa ljudima na platformi bliskosti sa muftijom Zukorlićem. Aktivnostima BDZ-a, ovaj Đerlekov koncept se urušio, što je kod njega izazvalo dodatnu nervozu iskazanu u posljednjim potezima. Svjestan da gubi 90% pridobijenih simpatizera, počinje raskrinkavati vlastitu ideološku osnovicu, što pokazuju izjave oko projekta „Preokret“ LDP-a i sve osjetnije okretanje ka dijelu glasača SDA koji su nezadovoljni Ugljaninovom odlukom da podrži tursku inicijativu za vraćanje jedinstva Islamske zajednice. Odnosno, onima koji, uprkos svemu, podržavaju velikosrpski projekt cijepanja Islamske zajednice i paravjersku tvorevinu Adema Zilkića, a koji čine manje od 5% ukupnog broja Bošnjaka. Razočarani u Ugljanina i SDA, a ne mogavši da prihvate Ljajićev SDP, oni u Đerleku vide neku srednju, bezbojnu i bezličnu opciju preko koje će zaštititi lične interese. Zbog ovih poteza sve je očiglednije distanciranje Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i muftije Zukorlića od Đerleka i njegovog SNP-a, a to u realnosti znači njegov politički neuspjeh.

jedinstvoPrvi nagovještaj Đerlekovog odnosa spramagresije na Islamsku zajednicu vidljiv je još za vrijeme njegovog gradonačelnikovanja 2009. godine. Osvrćući se na organizaciju svečanosti ispraćaja hadžija za tu godinu, on je javno kazao: „Ja sam tolerantan. Ademu Zilkiću sam dao Sprotsku halu, a Muftiji Gradski trg za ispraćaj hadžija.“ Drugi signal Zilkiću uputio je prije nekoliko mjeseci na svojoj osnivačkoj skupštini u Novome Pazaru, kazavši: „Mi smo za jedinstvenu Islamsku zajednicu, bez obzira ko je na njenom čelu.“

Može li Adem Zilkić, u situaciji kada je sve izvjesnije gašenje njegove paravjerske tvorevine, pomoći Đerleku da dođe do cenzusa u lokalnim parlamentima ili ovo govori da je Đerlek svo vrijeme pripreman kao nastavak velikosrpskog projekta u Sandžaku?

ZA KOGA IGRA MIRSAD ĐERLEK?

U javnosti procurila vijest o tajnim sastancima Đerleka i Ljajića

Sve češće se postavlja pitanje zašto Đerlek ne komentira pogrešne poteze Rasima Ljajića i Meha Mahmutovića, koji su ga izbacili sa stolice gradonačelnika, posebno u zadnje vrijeme? Zadnji događaji potvrđuju da je dogovorena postizborna koalicija između SDP-a i Đerlekovog SNP-a, tj. pokušaj da se u dvije kolone dođe do boljeg izbornog rezultata.

Đerlek i Mahmutović su tijesno familijarno povezani – oni su jedan od brata drugi od sestre. Nakon providne ljutnje zbog smjene na čelnoj poziciji GU Novi Pazar, ponovo se zbližavaju preko amidža, odnosno daidža, koji su vlasnici jedne od većih privatnih firmi poznate po dobroj i tradicionalnoj saradnji sa sjeverom Kosova. Postoje osnovi sumnje da Mahmutović preko jednog od njih, koji je do jučer bio s Đerlekom, obavlja neke od prljavih poslova. Posljednja informacija o nenapadanju u kampanji između Ljajića i Đerleka neće se još dugo moći skrivati.

Da li su još aktivne veze Đerleka sa SPS-om, još iz vremena JUL-a Mire Marković?

Ipak, težište treba staviti na ličnim i porodičnim vezama Mirsada Đerleka sa najbližim saradnicma MUP-a Ivice Dačića iz javnih i tajnih službi, bez čijeg mišljenja ovaj novopečeni političar ne povlači ni jedan stranački potez. Nema sumnje da je političkom rađanju Mirsada Đerleka kumovao sam srpski režim uvjeren da su Ljajić i Ugljanin potrošeni, te da su zbog svojih prorežimskog plaćeničkog odnosa izgubili svaku šansu za predstavljanje Bošnjaka Sandžaka. Ovaj put i režim i njegovi stari i novi kuriri su se prevarili, jer je politička svijest Bošnjaka toliko narasla da ni ovako upakovane spletke neće uspjeti. Naredni izbori će biti svojevrstan referendum između probeogradskog političkog koncepta i autentičnog sandžačko-bošnjačkog puta.

Autor: Rifat Halilagić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

27 KOMENTARI

 1. Citam cesto ove komentare pa ponekad napisem i sam ponesto ali nesto u ovo poslednje vreme primecujem da se nekako struktura ocenjivanja (ovo PLUS / MINUS) dati komentara nekako menja..!?!
  i NE SAMO TO, nego sve neki noviji likovi koji sad u zadnje vreme sve cesce ovde ostavljaju
  “SOPSTVENE komentare” pa se ti isti opet sa PLUSEVIMA ocenjuju
  dok ono nase pravo Sandzacko tj. Bosnjacko narodno misljenje ovde dobija sve vise minusa.!
  OPASNA OVA BEOGRADSKO-SULJOV-LJALJOV-MUROV-DZERLJOV
  PROPAGANDA.!

  0

  0
 2. Ja ne poznajem ovoga insana o kome sam upravo toliko negativnih stvari procitao,da prosto nemogu da vjerujem.Uzmimo da je ovo sve istina,sto ja licno ne vjerujem,nije mi jasno samo zasto textopisac mora sve ovo da iznese u javnost i ovako pljuje po insanu,bosnjaku,muslimanu,,,zasto???A zar ne kaze Bozji Poslanik “ko sakrije sramotu brata muslimana na ovom Allah dz.s.ce njegovu sakritu na buducem svijetu”Pa bolan,bolan,nemoj to vise radit,ucini tewbu Allahu dz.s.i pokaj se,pa dosta nam je sto nas drugi pljuju i sire lazi na nas,nemoj jos i ti,nemoj pisati ovakve textove da bi se nekome prodao za “dobrog”.Ako je on takav,znaju bolan ljudi,netrebas ti govoriti,a ako nije,pa potvorio si insana,a Bozji Poslavik kaze,da je potvora teza od ubistva.

  selam iz berlina

  0

  0
  • sta je jedini zadatak ovog covjeka koji se prodao srbima odnosno oni su njegas stvorili dr.Djerlek je bio gradonacelnik Novog Pazara i to hajmo reci veom uspjesan i popularan, znate kao su ga srbi ispromovisali po beograqdu po televizijama po sandzaku, a zasto?,pa da bi napravili novog igraca posto su prasim i ugljesa politicki mrtvi, a kad ?upravo onda kada smo poceli da se dozivamo pameti, a srbi pozurili da nam natovoare jos jedog koji pod plastom toboze bosnjak, musliman, dobar covjek,bla bal bla… poznata prica -eh tesko se onom za koga srbi kazu da je dobar- sto ne kazu za tachija da je dobar hahaha , e pa niej vise sandzo glup, DAKLE JEDINI ZADATAK OVOG IZDAJNIKA JESTE DA OTME KOJI GLAS MUFTIJI i nista drugo

   0

   0
 3. Ja sam napisao prije neki dan da ova stranica nebi bila nikom zanimljiva da nepisu o Djerleku imali bi citanost ko sandzaknews ali hvala je Allahu narod hoce Muftiju za duhovnog Djerleka za Politickog sad sto to neko nemoze da svari njegov problem,samo kako ste navalili da pisete o Djerleku izgleda da je i vas portal kupio ne samo sandzaklive, Sellam za sve koji su uz Muftiju i Djekicu

  0

  0
 4. Čudan pravnik “nemojte reći da su sve to oni isplanirali” sve ostal u ovom tekstu nezaslužuje komentar. Ko je koga mirio a da nije prvo ustanovljena greška zavađenih,to si pravniče morao da naučih bar iz običajnih parava našeg naroda.Priupitaj nekog od starih ljudi koji su to iskusili,kao članovi mirovnog vijeć, po čemu je Sandžak bio poznat,

  0

  0
 5. Ja cu vam odgovoriti na ova pitanja korektno tj. suprotno datim odgovorima.

  Sto se tice njegovog odnosa sa Rasimom, odgovoricu upitno
  “Zasto bi prekidao jos 2009.god sa njim odnose ako su oni i dalje u savezu”
  Nemojte mi reci da su njih dvojica sve to dobro isplanirali jer nije tako.

  Sto se tice njegove ideologije o islamskoj zajednici od svega toga niste primetili jednu jedinu stvar, a to je da on nastoji da pomiri narod a ne da ih razdvaja.

  Kada je BKZ trebao da pobedi na izborima za BNV u potpunosti su bili nesnalazljivi u organizovanju i borbi. Trazili su pomoc od Djerleka i dobili je.
  Secam se kada sam slusao u kancelarijama BKZ-a da ne umeju da se snanju nimalo i da skoro svi iz SNP im pomazu oko mnogih organizacionih stvari.
  Gde je hvala tome, precate o licemerju a vi ga najvise izricite ovde.

  Djerlek je bio za muftiju, al obzirom da mu je sada muftija politicki oponent onda to ne ide zajedno.
  Jedina razlika SNP i BDZ-a je u tome sto SNP ne nastoji da se ostvari autonomija Sanzdaka jer oni znaju da je to nemoguce napravit i ne zele da varaju ljude tim praznim pricama.

  Zasto Djerlek ne kritikuje neke greske Suljove i Rasimove partije, pa zato sto on nije covek koji izgradjuje politicku karijeru na vredjanju, izmisljotinama, napadanju i neosnovanim zakljucima.

  Svo vase kazivanje o Djerleku do sada se svodi na “verovatno” “moze se lako zakljuciti” “ukazuje na” i sl. jeste li ste se ikad zapitali da li ste bili nepravedni prema njemu u svim tim izjavama.

  Tacka

  0

  0
 6. Ljudi, za dobrim konjem dize se prasina, a vi ste toliko rano poceli da je dizete da ce te se u njoj pogubiti…
  jel verujete da ima jos Bosnjaka a da nemaju identicno misljenje Muftije Sandzaka???
  ili se sve veze za pomenutog

  0

  0
 7. Bas me cudi sto ga bas sad napadate. Sto ga niste napadali kad su bili izbori za bnv kad ga je muftija vodijo ka nevestu po celom sandzaku dje tad bi bdz ali neka protest za istinu je pokazzo. I dakazo ko laze ko je na istinu. I svaki dan nam dolazi u stranku novi ljudi a sad mi nije sto nam prilaze clanovi sda sad nam prilaze i to nesto malo clanova iz bdz i davam pravo kazem sto ga vise napadate sve je jaci samo napred.

  0

  0
  • Dva busa puna radnika iz Raske, Baljevca, Ljeposavica koje je Derlek primio svaki dan dolaze pred nasu bolnicu. Da bar zaposli nase komsije iz Pazar nego dovede ljude sa strane.

   0

   0
 8. SAMO DA PODSJETIM: Muftiji nije smetao ni Djerlek ni njegova tri pomocnika srbina sve dok je surak bio preostali pomocnik. Nije mu smetao Djerlek ni kada mu je donio nesto glasova na izborima za BNV. Sada mu svi smetaju jer on ne moze da funkcionise u sistemu gdje nije “glavni”. I sa SDP-om je bio u odlicnim odnosima sve do pojave Turske inicijative o pomirenju dvije velike partije. Svi u Sandzaku odusevljeni samo mufty nasekiran jer on ne opstaje ako je narod jedinstven. Opstaje samo na tenzijama i na blacenju drugih jer za te stvari ima nekoliko izdresiranih.

  0

  0
  • Ti znas da je surak podnio ostavku nekoliko meseci nakon Dekice, koji je smenjen po dogovoru, da izigrava zrtvu kako bi kod naroda izazvao sazaljenje. Sve je to udbaski dil, za koji on prima silne par. Njegovi drugari iz SPS mu to omogucuju. Sve se zna i sve ce se reci.

   0

   0
 9. Nemojte ljudi ovo raditi, nekad Bosnjak moze da zamrzi to sto je BOSNJAK, jer ne znam otkud snage “bosnjaku”sto je ovo pisao, ovoliko lazi i licimjerstva, kako mu se nije ruka osusila kada je kucao ovo. Svi znaju da su netacne ovo optuzbe na racun dr. Djerleka. Nemojte se na ovaj nacin boriti za birace i glasove. Izlazimo neljudi.Aaa BOSNJACI moraju biti poznati po istini, iskrenosti i pravednosti. DA VAM SE ALLAH SMILUJE ABD.

  0

  0
 10. a BDZ-ovci , PRPA vas uhvatila …. hahahha a ovo sto ste nalagali ovde je toliko providno da niste svesni sami sta ste napisali … Dobro je sto i sami vidite koliko je SNP jaka pa je napadate koliko hala imate, ali bezuspesno , SNP sve jaca i jaca :))) Hvala na reklami :)))

  0

  0
 11. Mi Bosnjaci vise nikada ne smijemo dozvoliti manipulantima da manipulisu nasim Bosnjackim merhametom.

  Bosnjaci su i previse izgubili do sada tako da vise ne smijemo i necemo.

  Bobjeda ce biti nasa!

  BDZ je nasa Bosnjacka partija!

  Bosnjaci su BDZ!

  Hvala ti Rifate Halilogicu za ovaj vazan izvjestaj.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.