Djeca treba duže da spavaju

0
0

Prema novom istraživanju, deci školskog uzrasta potrebno je prosječno samo 27 minuta više sna kako bi narednog dana bolje razmišljala i bila produktivnija. To također znači da bi djeca koja spavaju tih pola sata duže svake noći, bila manje impulsivna, ne bi lako gubila pažnju, manje bi bila promjenljive naravi i ne bi često i olako plakala. Sa druge strane, djeca koja spavaju manje od jednog sata nego što je potrebno češće se ne ponašaju kako treba i nisu dobro raspoložena.

O istraživanju

U istraživanju koje je sprovedeno u Kanadi, učestvovalo je 34 djece uzrasta od 7 do 11 godina bez problema sa spavanjem, ponašanjem, učenjem, kao i bez medicinskih problema. Vrijeme za odlazak na spavanje pomjereno im je za sat ranije od uobičajenog tokom nedjelju dana. Njihovo ponašanje su ocjenjivali roditelji i nastavnici na kraju nedjelje. Sva djeca su nosila uređaj koji izgleda kao ručni sat, a služi za praćenje dječje aktivnosti i sna. Deca koja su spavala u prosjeku 37,36 minuta duže pokazala su poboljšanja u odnosu na onu djecu koja su manje spavala.

Istraživači kažu da i male promjene u dnevnoj rutini mogu da imaju veliki negativan uticaj na funkcionisanje djece u toku narednog dana. Poznato je da se efekti lošeg sna ne odražavaju na to kako se osjećamo u toku noći, već utiču na nas u toku narednog dana. Ranija istraživanja su pokazala da osobe koje manje ili loše spavaju imaju tri puta veće šanse da dobiju probleme sa koncentracijom, dva puta veće šanse da budu manje produktivne i dva puta veće šanse da budu lošeg raspoloženja.

Koliko sna je dovoljno?

Prema ovom istraživanju, većina djece školskog uzrasta odlazi na spavanje posle devet sati uveče, a 43% dječaka uzrasta od 10 do 11 godina spava manje od preporučenog svake noći. Djeca ovog uzrasta trebalo bi da spavaju između 10 i 11 sati svake noći. To je samo gruba preporuka, jer djeca imaju različite potrebe.

U suštini, roditelji žele da se njihova djeca dovoljno naspavaju, kako bi se probudila odmorna i spremna za predstojeći dan. Ako su djeca umorna i ne žele da ustanu kada ih budite, onda ste primorani da ih natjerate da ustanu iz kreveta, a to ni vama ni njima ne predstavlja dobar početak dana.

Zijevanje i pospanost nisu jedini znaci da neko dijete nije dovoljno spavalo. U ostale simptome spadaju i hiperaktivnost, impulsivnost, loše raspoloženje i kratak raspon pažnje.

Kako da deca više spavaju?

Većina djece zijeva kada im se prispava, ali koriste razne taktike odugovlačanja kako bi pokušala da ostanu malo duže budna. Evo nekoliko savjeta kako da ih smjestite u krevet:

  • Odlazak na spavanje trebalo bi da bude u isto vrijeme svake večeri. Djeca treba da steknu rutinu tako da u određenom trenutku sama znaju da treba da idu u krevet. To važi i za djecu starijeg uzrasta.
  • Stvorite miran ambijent. Spavaća soba služi za odmor i spavanje, pa tako ne bi trebalo da bude ni previše topla, a ni previše hladna. Trebalo bi da bude tiha i sa što manje svjetla. Po mogućstvu, u dječjoj spavaćoj sobi ne bi trebalo da se nalazi televizor ili kompjuter.
  • Mobilne telefone i druge elektronske uređaje sa ekranima treba isključiti noću. Deci treba zabraniti upotrebu ovih urećaja barem pola sata prije odlaska u krevet.
  • Domaći zadatak treba završiti ranije, a ne ostaviti za posle i raditi kasno uvečer.
  • Deci treba udoban krevet na kome će dobro spavati. Krevet ne treba da bude ni previše tvrd, ni previše mek, ni suviše mali ni suviše star.
  • Redovno i umjereno vježbanje može pomoći da se dan oslobodi stresa, ali ne treba ga praktikovati neposredno pred spavanje, jer se tako djeca mogu razbuditi.
  • Smanjite deci unos gaziranih pića, naročito pred spavanje. Stimulansi poput šećera mogu ometati djecu da se uspavaju i spriječiti dubok san. Umjesto toga, bolje je da popiju topli mlječni napitak.
  • Pokušajte da opustite djecu prije odlaska na počinak. To možete uraditi uz pomoć tople kupke, ako slušaju neku tihu muziku ili čitaju knjigu. Uvijek poželite deci laku noć i kažite im da ih volite, jer im to pomaže da imaju bolji san, a tako poboljšavate i odnos sa njima.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.