Divlje deponije uz Lim pretvaraju u ekološke oaze

0
6

Reka Lim u Priboju snimio S Jovicic

Divlje deponije uz Lim zagađuju otpadom ovu rijeku duž njenog dugog toka i kroz Crnu Goru i kroz Srbiju. S namerom da se taj problem udruženo riješava, upravo počinje prekogranični projekat opština Bijelo Polje i Priboj, finansiran od EU.

Naziv mu je „Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanje svjesti o njihovoj štetnosti”, a sprovodiće se godinu.

Akteri projekta navode da će se partnerstvom opština Bijelo Polje i Priboj, bijelopoljske NVO „Euromost” i pribojskog JKP „Usluga” ostvariti saradnja na rehabilitaciji ilegalnih deponija na području dvije opštine.

Time se doprinosi uređenju ovih sada zagađenih prostora i njihovom pretvaranju u male ekološke oaze. Po sprovođenju planiranog, smanjiće se količina otpada koja sa divljih deponija dospeva u reku Lim.

Finansiranje i ostvarenje projekta odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gore IPA 2 Evropske unije preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) Ministarstva finansija Srbije.

Projekat je nedavno predstavljen u Bijelom Polju, a za 25. mart najavljena je i njegova početna konferencija u Priboju.

Na prezentaciji u Bijelom Polju predsjednik te opštine Petar Smolović je istakao da će se ovim poduhvatom za čistiju zajedničku reku ustanoviti najkritičnija mesta na Limu, očistiti i zatvoriti ilegalna odlagališta smeća, te izvršiti ozelenjavanje sada zagađenih površina, dodajući da je ukupna vrednost projekta 157.000 evra, od čega je donacija EU 133.000.

Zamjenik predsjednika opštine Priboj Saša Vasilić izrazio je zadovoljstvo što se zajedničkim snagama riješavaju ekološki problemi u slivu Lima i nadu da će ova reka ponovo biti čista kao nekada.

A na nedavnom skupu učesnika ovog projekta uoči Svetskog dana voda precizirano je da će se obaviti sanacija po šest divljih deponija pored Lima u obije opštine, s tim što će te lokalne samouprave dobiti i aparate za merenje kvaliteta rečne vode.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.