‘DISKRIMINACIJOM džamija u procesu asfaltiranja Ljajićeva vlast krši ustav Srbije’

2
14

Novi Pazar – Asfaltiranje pojedinih ulica u Novom Pazaru još uvijek se iščekuje iako je asfalt tekovina 19. i 20. vijeka.

Zakon Republike Srbije nalaže da svi vjerski objekti moraju imati asfaltiran prilaz to vlastima u Novom Pazaru ništa ne znači iako džamije rade po nekoliko godina, kažu džematlije pojedinih džamija koje još uvijek nisu dobile asfalt,  među njima su džamija El Džinan,novootvorena džamija u Osoju, džamija u Kruševu, džamija u selu Crnoča, džamija u selu Zaguljača, džamija u prigradskom naselju Paralovo džamija u Selakovcu kao i mnoge džamije prigradskih i sesoskih naselja.

O pitanju zašto pojedine džamije još uvijek nisu dobile asfalt ako zakon tako nalaže, sekretar mesihata dr. Feid Bulić kaže da je to jedan vid diskriminacije.

„Ustav Republike Srbije definiše da su sve crkve i vjerske zajednice jednakoprvane i da ostvaraju jednaka prava u stavu sa zakonom Republike Srbije, takođe Ustav Republike Srbije zabranjuje bilo kakav vid diskriminacije po osnovu bilo koje različitosti.

Svjedoci smo ovih dana i prethodog perioda da se vrši očita diskriminacija prema IZ i njenim pripadnicima, posebno se to odražava neasfaltiranje ulica ka džamijama koje posjeduje IZ. Moram da podvučem važnu činjenicu asfalt nije tekovina 21. Vijeka već 19. i 20.

Moderna društva se bave većim pitanjima važnim za čovječanstvo a ne asfaltom i šoderom. Ova vlast vrši očitu diskriminaciju prema IZ, ona mora da poštuje prava svih građana, mora da poštuje sve crkve i vjerske zajednice jednakopravno i mi tražimo isključivo da se poštuje Ustav i zakon Republike Srbije.

Nećemo pristati na bilo koji oblik diskriminacije prema IZ niti na bilo koji oblik diskriminacije prema muslimanima koji žive u Srbiji.“ završava dr, Bulić

U članu 44. Ustava R. Srbije stoji:

“Crkve i vjerske zajednice su ravnopravne i odvojene od države.”

Vlada R. Srbije je formirala poseban fond za asfaltiranje puteva koji vode do vjerskih objekata. Pitamo se, šta je Ljajićeva vlast asfaltirala novcem iz tog fonda?

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.