Diskriminacija je najčešća

0
19

Novi Pazar – Ljudska i manjinska prava u Sandžaku, u prvim mjesecima ove godine, imaju pomaka na bolje u odnosu na prošlu godinu, ali bilježimo i pojavu da su neki stari problemi poprimili novu formu, ocjenjuje Semiha Kačar, predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava, i dodaje da “postoji velika razlika između onog stanja u posljednjoj deceniji 20. i prvoj deceniji 21. vijeka”.

– Diskriminacija, po raznim osnovama je najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Posebno su diskriminisana lica sa invaliditetom koja su radno diskriminisana, nemaju obezbijeđen pristup institucijama niti organizovan prijevoz. U teškom položaju su izbjegla i raseljena lica, posebno u teškom položaju su raseljeni sa Kosova koji ne mogu da ostvare ni osnovna egzistencijalna prava, naglašava Kačarova.

U svom izvještaju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava apostrofira nehumano postupanje prema zatvorenicima u Nišu i u izvještaju se pozivaju na porodice tih lica koje su se žalile na “neadekvatne pretrese od strane zatvorskih radnika niškog zatvora i da su brutalni pretresi uslijedili nakon žalbi zatvorenika na uslove smještaja”. U nekim lokalnim i republičkim medijima, evidentirani su govor mržnje, nacionalna mržnja, netrpeljivost i neodgovarajuće reakcije države. Jedna od tema je i kršenje prava lica koja se vraćaju u Srbiju na osnovu Ugovora o readmisiji i tu su najugroženije romske i porodice iz opštine Priboj, čije su kuće popaljene devedesetih godina zbog nacionalne netrpeljivosti, ratova u okruženju i etničkog čišćenja.

Kada su u pitanju vjerska prava i slobode, Kačarova ističe da “državne institucije i dalje imaju diskriminatorski odnos prema vjerskim institucijama i ustanovama”, jer je pristup često selektivan i politički nekorektan. Ovu konstataciju predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava ilustruje izdvajanjem finansijskih sredstava za rad vjerskih zajednica i povraćajem oduzete imovine, a “Ministarstvo vera je dodatno radikalizovalo stanje u Sandžaku priznavanjem paralelne Islamske zajednice”.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.