Diskriminacija Bošnjaka u Sandžaku

0
17

Sandžak PRESS – Bošnjački narod u Sandžaku je već duže vrijeme konstantno izložen mnogim vidovima diskriminacije, širenju predrasuda i netolerancije od strane srbijanskog režima. Tome doprinose i bošnjački režimski poslušnici koji licemjerno raspiruju vatru i destabilizuju stanje, često puta, jednostavnom zamjenom teza. Po njima, onoga koji zbog svoje obespravljenosti bude digao glas vapeći za slobodom treba “obuzdati”, jer je previše glasan i grlat.

Bošnjaci u Sandžaku su diskriminirani u mnogim pravima. Srbijanski režim je doprinio stvaranju paravjerske tvorevine tzv. Rijaseta u Srbiji čime je ugrozio pravo Bošnjaka na jedinstvenu Islamsku zajednicu, a Bošnjaci u Sandžaku imaju pravo na to da Islamska zajednica bude jedinstvena! Njima ne treba stvaranje prividne slike o tobožnjem poštivanju vjerskih prava od strane vlasti dok, ustvari, ta ista vlast Islamsku zajednicu cijelo vrijeme nastoji razjediniti.

Otimanje vakufa je, također, nepravda koja se čini Islamskoj zajednici.
Vakuf je institucija koja u islamu egzistira stoljećima. Niko ga nema pravo prisvajati otimačinom. Bošnjaci vjernici i Islamska zajednica imaju pravo na povrat vakufske imovine.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Sandžaku ima svoj legitimitet. Niko mu nema pravo taj legitimitet osporavati i status ugrožavati. Bošnjaci imaju pravo na nesmetano funkcionisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Najzad, ubjedljiva pobjeda na izborima potvrđuje legitimitet BNV.

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je među prvima u zemlji koncipirao sistem studija po modelu zapadnoevropskih zemalja. To je univerzitet koji je ispunio sve standarde za akreditaciju, ali je, nažalost, postao žrtva opstrukcije od strane vlasti. Bošnjaci imaju pravo na akreditaciju Internacionalnog univerziteta.

Nedavno su Ministarstvo vjera i dijaspore i Ministarstvo nauke i prosvjete Republike Srbije nezakonito isključili veliki broj nastavnika islamske vjeronauke iz procesa nastave. Bošnjaci imaju pravo na izučavanje predmeta islamska vjeronauka u školama i to predmeta koji predaje stručni profil vjeroučitelja po nastavnim planovima i programima koje je izradila legitimna Vjersko-prosvjetna služba Islamske zajednice.

Niko nema pravo nametati svoje vrijednosti drugima. I uprkos tome, veliki broj udžbenika koje koriste bošnjačka djeca obiluju ilustracijama raznih srpskih svetaca, ikona i freski. Bošnjaci imaju pravo da svoju djecu obrazuju baštineći, prije svega, vlastitu tradiciju i kulturu.

Postoje primjeri gdje se studenti bošnjačke nacionalnosti ne mogu izjasniti kao Bošnjaci, prilikom popunjavanja formulara za dobijanje studentskog kredita, a imaju pravo na nacionalno opredjeljenje! Šta to govori?!

Nigdje u svijetu nema manji broj zaposlenika jedne nacije na rukovodećim funkcijama u državnim institucijama u odnosu na tako veliki broj stanovnika te nacije, kao sto je to slučaj sa Bošnjacima u Sandžaku. Na primjer, u Tutinu živi 99% Bošnjaka, a rukovodeće pozicije većinom drže Srbi. Bošnjaci imaju pravo na ravnomjerno zapošljavanje u državnim institucijama.

Srbija ne treba da se trudi da diskriminiranje Bošnjaka demantira. Dobro bi bilo da se od diskriminacija ogradi na način da ih eliminiše. Da ne pristane na to da njen državni vrh brutalnom kampanjom zavarava javnost. Bošnjački narod nema ništa protiv srbijanskog naroda, ali ima protiv odnosa srbijanskog režima prema Bošnjacima.

Bošnjaci imaju pravo na slobodu govora. Svjedoci smo koliko se puta na ovim prostorima jednostavnom zamjenom teza sloboda govora pojedinih Bošnjaka nazvala ,,govorom mržnje”. Sjetimo se nedavne orkestrirane medijske hajke na uvaženog Reisu-l-ulemu IZ u Bosni i Hercegovini dr. Mustafu ef. Cerića, radi tobožnjeg “govora mržnje”. A čime je to njihovo izvrtanje činjenica rezultiralo? Još većim jedinstvom i zbijanjem redova Bošnjaka!

I neke srbijanske organizacije civilnog sektora su svjesno izvrtale činjenice napadajući uvaženog Muftiju sandzačkog i kreirajući lažnu sliku stanja u Sandžaku. Nedavno su režimski čelnici stavili još jedno ime na spisak svojih poslušnika – anonimni tzv. “Otpor Sandžaka” koji je od svog prorežimskog naredbodavca dobio zadaću da nasrne na čast i dostojanstvo uvaženog Muftije, duhovnog vođe i lidera bošnjačkog naroda – Muamera ef. Zukorlića. Na ovaj nečasni čin reagiralo je petnaestak nevladinih organizacija iz Sandžaka koje su osudile ovakvu licemjernu strategiju srbijanskog režima, jer Bošnjaci imaju pravo na istinu.

Kada je u pitanju diskriminacija prava Bošnjaka stanje nije ništa bolje ni kod izgradnje infrastukture, rekonstrukcije puteva, telekomunikacije. Ulice su neasfaltirane, telefonska mreža nekvalitetna, fabrike se ne grade, a one što su postojale, pozatvarane su! U sandžačkom gradu Novom Pazaru od 12 osnovnih škola, samo jedna nosi bošnjačko ime!

Bošnjački narod je primoran da, zbog velikog broja diskriminacija, digne glas.
Svebošnjački Sabor Sandžaka koji je preimenovan u Narodno vijeće Sandžaka donio je “Deklaraciju o diskriminaciji u Sandžaku” kojom se, između ostalog, od međunarodnih institucija traži zaštita prava i eliminacija diskriminacije. Očekuje se da njihova reakcija bude razborita i pravovremena, s obzirom na činjenicu da je diskriminacija prisutna u skoro svim sferama života bošnjačke populacije.

Autor: Mersada Nuruddina Agović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.