Diskriminacija Bošnjaka u Plavu

1
26

Plav – Već duže vrijeme Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku, ukazuje dijaspori a posebno Bošnjacima da je vlada CG, zaokrenula politiku prema bošnjačkoj dijaspori kako u SAD, tako i u Evropi.

Pretežno se suradjuje sa političko podobnim i njima poverljivim kadrovima. Odgovor gos. Brajovića nas nije iznenadio. BSCG i njen predsjednik, Rastoder, je prije tri godine u obraćanju gostima iz CG, na čelu sa zamjenikom ministra inostranih poslova gos. Đurovićem ukazao na ovaj problem u Plavu i Rozajama, no tadašnji gosti su to krili kao zmija noge, no, ne lezi vraže, ovih dana odgovaraju i priznaju da postotak pravoslavaca pri zaposljavanju u MUP, u većinskoj bosnjačkoj opstini Plav ukazuje na totalnu diskriminaciju Bošnjaka. Pitamo se da li je ovo diskriminacija u Plavu: 76,16% pravoslavaca, 23,84% islamske veroispovijesti, evo koliko se vjeruje Bošnjacima a većina smo u Plavu i to ubedljiva, a nasi političari sute ko zaliveni.

Da se vratimo malo unazad prije tri godine kada su Bošnjaci postavili to pitanje o zastupljenosti u MUP-u i drugim strukturama vlasti jedan od vicekonzula je rekao da smo dobri za pilote što je izazvalo lavinu reagovanja i izvinjenja ali vidljivo je da se položaj Bosnjaka nije promijenio. I posle tih poniženja neki pojedinci se sa takvim vode pod ruku! Pa dokle ćemo se ponizavati!?

Tortura Bošnjka pri dolasku u Rodni kraj

Ovih dana smo svedoci da se Bošnjaci zaustavljaju i ponizavaju ni za šta, i to isti Bošnjaci koji su iz Luksenburga u najvišem broju došli na glasanje za nezavisnu Crnu Goru, a Boga mi i nastavili u Evropi da mašu crnogorskom zastavom ko da im nije nametnuta! Ni bajraci na kolima ni nalepnice ME nijesu im pomogle da ne budu matretirani pri ulazu u CG,.

No nije to ništa na nacionalnoj bazi, jer su policajci koji su samo izvršavali svoj zadatak ‘muslimanske vere’. Navešćemo jedan svježi primjer koji se nedavno dogodio na aerodromu Podgorica, pred prepunim aerodromom policajac (ćoškar) prolazi cio aerodrom da bi na kraju legitimisao putnika koji je stigao iz SAD, i koji je Američki državljanin, i, gle čuda, sve slučajno i za ime majke oca i djeda ne zaboravi da pita posle provjere se izvinjava i kaže “Nije na vjerskoj osnovi, i ja sam musliman.” Da Bog sačuva! Daleko nam kuća od takvog muslimana!

Bošnjacima se ne vjeruje jer Srbi preuzimaju primat na sjeveru

Poznato je već duže vrijeme da je crnogorska nezavisnos najtanja u Beranama, Andrijevici, Murinu, Bijelom Polju i Pljevljima, i da, i posle nezavisnosti CG, i raspadanja Slobovog sedmog korpusa, doslo je samo do pregrupisavanja srpskih nacionalista i oni planski preuzimaju primat na sjeveru države tako da Bošnjaci dolaze u tesku situaciju jer su Srbi direktno optužili Bošnjake za izglasavanje nezavisnosti i na ovaj način će se Bošnjacima i svetiti, dok proevropska vlast u Podgorici to ili ne vidi ili neće da vidi ili to radi planski sa srpskom opozicijom tako da za Bošnjake još dugo neće biti napretka.

Što se tiče zastupljenosti, Bošnjacima se ne vjeruje ni u MUP-u, ni u vojnim strukturama, ni u MIP-u. Mi vjerujemo da u Crnoj Gori na vojnoj mapi postoje krizna žarista gdje su obilježena područja pretežno sa bošnjačkom i albanskom većinom, i da se na ta područja non-stop motri.

BSCG u NY ovom prilikom upozorava vladu Crne Gore da povede računa o ovom bošnjačkom napaćenom narodu koji prolazi kroz nevidjene golgote sve od pada Turskog carstva pa do današnjih dana i da ne smetnete sa uma da Bošnjaka iz CG u SAD ima blizu 70 hiljda.

Ovom prilikom želimo upoznati sve prestavnike vlasti da Bošnjaci u SAD, na čelu sa Bošnjackim Savezom Crne Gore u NY, neće sjedeti skrštenih ruku i da ćemo upoznati Vlade SAD, o položaju Bošnjaka i diskriminaciju koja se sprovodi nad njima. A i pobrinut ćemo se da konzulu CG, priredimo dobar doček sa parolama “STOP DIKRIMININIZACIJI BOŠNJAKA”!

Esad Rastoder

(Bošnjački Savez Crne Gore u Njujorku)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.