Diskriminacija Bošnjaka u Crnoj Gori decenijama ne prestaje

4
18

Mnogi vidovi diskriminacije Bošnjaka u Crnoj Gori doveli su do toga da se Bošnjaci u Crnoj Gori osjećaju kao građani N – tog reda. Ovom njihovom osjećaju doprinijeli su politički potezi Crne Gore u bližoj i daljoj prošlosti.

Plav 1912-13

Bošnjaci muslimani sa velikom gorčinom spominju nasilno pokrštavanje 12.500 muslimana Plava i Gusinja 1912. – 1913. godine, ubijanje 2.500 muslimana, na dan Kurban – bajrama, u Šahovićima 1924. godine, stradanje velikog broja bihorskih muslimana u II svjetskom ratu, da ne idemo dalje u historiju, kada je 100.000 muslimana raseljeno i pobijeno u Nikšiću 1876. god.

Crna Gora je i u novijoj historiji zabilježila mnoge zločine prema Bošnjacima, zločine protiv čovječnosti, deportacije Bošnjaka izbjeglica koji su potražili zaštitu kod prijatelja na crnogorskom primorju, torture i ubistva u Bukovici, otmice i ubistva putnika u Štrpcima, zločine u Kaluđerskom lazu itd. gdje su počinioci zločina danas u velikom broju oslobođeni, navodno, zbog ,nedostatka dokaza’. Aktuelna crnogorska vlast je 1992. god. pohapsila oko 200 civila koji su stekli status izbjeglica i predala srpsko-crnogorskim zločincima na egzekuciju. Zatim, nepravedno hapšenje cjelokupnog rukovodstva SDA Crne Gore na čelu sa predsjednikom i sekretarom stranke, tj. hapšenje 21 osobe u akciji ,Lim’ 1994. god. i neviđena tortura nad njima s ciljem unošenja straha kod Bošnjaka kako bi odustali od svojih predstavnika i kako bi se njihova uloga političkog faktora u Crnoj Gori smanjila. Među uhapšenima bili su i ugledni vanstranački Bošnjaci. Neko će kazati da se sve ovo događalo u ratnim okolnostima i da je sada, ustvari, potrebno utvrditi: da li je diskriminacija Bošnjaka prisutna u sadašnjem, mirnodopskom vremenu?

Bijelo Polje 1924.

Na ovo pitanje odgovor je potvrdan. Diskriminacija je evidentna u mnogim oblastima života Bošnjaka. Politika Crne Gore i Srbije se podudaraju kada je riječ o ostvarenjima vjerskih i nacionalnih prava i sloboda Bošnjaka, tj. ometanju njihove realizacije ili barem njenom usporavanju.

Uočljiva je nesrazmjerna zastupljenost Bošnjaka kod zapošljavanja, a u nekim primjerima ima i selektivnog otpuštanja zaposlenika. Prema novijim istraživanjima o zastupljenosti nacionalnih manjina u državnim i lokalnim organima u Crnoj Gori, od 126 institucija koje su dostavile podatke o zastupljenosti manjina, u 81 instituciji nema niti jednog Bošnjaka.

Stranka demokratske akcije je 2008. god. uveliko govorila o problemu prijema kandidata Bošnjaka u policijsku akademiju gdje je od 26 pripadnika bošnjačke nacionalnosti ispit za prijem prošao samo 1, a od 6 pripadnika albanske nacionalnosti niti jedan.

Bošnjačke organizacije u Crnoj Gori su upozoravale da studenti Bošnjaci ne mogu da iskažu svoju naciju prilikom popunjavanja formulara za dobijanje studentskog kredita, jer su im na formularu bile ponuđene samo opcije: Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac, Albanac, Musliman, Crnogorac i Rom. To je doprinosilo procesu tzv. nenasilne asimilacije Bošnjaka.

Pljevlja 1992.

Slaba procentualna zaposlenost Bošnjaka evidentna je i u Plavu i Gusinju. Inače, ova se mjesta mogu pohvaliti sa prekrasnim prirodnim ljepotama, među kojima su Plavsko jezero i Alipašini izvori, ali uprkos tome ljepote Plava i Gusinja, već dugi niz godina, nisu našle mjesto na turističkoj karti Crne Gore. Saobraćajne oznake koje označavaju pravac prema Plavu i Gusinju trebale bi se nalaziti na par značajnih raskrsnica, ali njih tamo nema.

Crnogorski zavod za statistiku – Monstat, nedavno je doprinio diskriminaciji Bošnjaka u dijaspori tako što je izradio popisnicu u kojoj se nakon tačke koja govori o licima koja se nalaze na privremenom radu u inozemstvu prekida dalje popisivanje, jer ovom dijelu populacije nije ostavljena mogućnost da se izjasni o nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti. Na ovaj se način pokušalo uticati na rezultate popisa.

Bilo je i prekrajanja granica općina. Na primjer, saobraćajna tabla sa oznakom naseljenog mjesta ,Rožaje’ koja se nalazila ispred tunela ,Lokve’ koji je dužine 1.117 m, pomjerena je prema unutrašnjosti rožajske općine, prema ,Turjaku’, tako da sada tunel ,,Lokve” i oko 4.000 hektara šume pripada općini Berane u kojoj živi većinsko pravoslavno stanovništvo, a ne više općini Rožaje u kojoj živi preko 95 % bošnjačkog stanovništva.

Inače, rožajska okolina predstavlja najšumovitiji dio Balkana. Polovinu teritorije općine Rožaje pokrivaju šume (20.924 hektara). Šumarstvo i drvna industija u ovome kraju su bili značajan potencijal ne samo za lokalnu ekonomiju, već i ekonomiju cijele zemlje. Ponos grada Rožaja bio je nekadašnji privredni gigant, preduzeće za proizvodnju rezane građe ,Gornji Ibar’ koji je svojevremeno zapošljavao 2.500 radika. ,Gornji Ibar’ je formiran još 1937. god. u Kraljevini Jugoslaviji, funkcionisao je i tokom II svjetskog rata, ali je nedavno ,,bačen na koljena” i doveden pod stečaj. Kupac cjelokupne njegove imovine bila je Vlada Crne Gore, koja ga je kupila za 3 miliona eura, a njegova realna cijena je svojevremeno bila desetostruko veća. Pogašene su i druge fabrike u Rožajama, ,Kristal’ – fabrika za proizvodnju stakla, ,Dekor’ – fabrika za proizvodnju papira i mnoge druge, a dobrim dijelom zahvaljujući mešetarenjima, pa je trenutno u gradu veliki broj nezaposlenih mladih ljudi koji su u opasnosti da se počnu baviti kriminalom.

Hapšenja i prebijanja 1992.-95

Od 10 škola u rožajskoj općini, samo jedna nosu bošnjačko ime, uprkos 95% procentnoj zasupljenosti Bošnjaka. Mnoge škole nose imena naseljenih mjesta, iako je historija ovoga kraja prepuna imena značajnih Bošnjaka.

U općini Bijelo Polje živi blizu 40 % Bošnjaka – muslimana. Od 17 škola samo dvije nose bošnjačka imena.

U pljevaljskoj općini od 14 škola samo dvije nose bošnjačka imena. Već smo spomenuli stradanje Bošnjaka Bukovice kod Pljevalja. U ovom je mjestu živjelo 70 % Bošnjaka koji su 1993. god. mahom protjerani, a mnogi i pobijeni, pa je i to možda razlog za ovakvu statistiku.

Kada govorimo o diskriminaciji Bošnjaka u Crnoj Gori moramo spomenuti i ,čišćenje’ policije od nepravoslavaca. Broj muslimana Bošnjaka koji su radili u graničnoj policiji je desetkovan, a broj pravoslavaca upetostručen. Policajci Bošnjaci su prilikom dobijanja otkaza od strane svojih starješina obavještavani da je riječ o ,smanjenju broja policije’, a otpuštani su samo Bošnjaci i Albanci. Uz otkaze otpremnina im nije ponuđena.

Raspolažemo podacima da je u rožajskoj općini, do prije nekoliko godina, u IGP radilo 70 Bošnjaka i 20 pravoslavaca. Sada u istoj formaciji radi više od 100 pravoslavaca, 20 Bošnjaka i 1 Albanac.

U vezi nekih od zločina koje smo spomenuli na početku teksta diskriminacija Bošnjaka se odnosi i na nepravedne i šokantne sadašnje sudske odluke. Ovakvim se sudskim odlukama mnogi zločinci oslobađaju krivice, neki se nagrađuju, a neki slučajevi se zavlače duboko ,,pod tepih”. Zato je ogorčenje preživjelih žrtava zločina ogromno. Neki od njih nastoje, putem pisane riječi, svjedočiti o nepravdi crnogorskog režima prema Bošnjacima koji su kroz montirane političke procese preživjeli strašne torture. Takva je, na primjer, knjiga ,,Gdje sunce ne grije”, autora Ibrahima Čikića, koji je bio žtrva jednog takvog procesa.

Deportacija 1992.-95

Za razliku od njih, postoji i jedan doduše mali broj, rekli bismo, neosviješćenih Bošnjaka i Albanaca koji žmire na sve vidove diskriminacija i u sprezi sa crnogorskim vlastima grade tzv. crnogorske kuće (Crnogorska kuća u New Yorku).

Bošnjački narod mora imati sposobne predstavnike u vlasti kako bi postigao dobre rezultate u eliminaciji diskriminacija, a ne neke inferiorne poslušnike koji rade protiv interesa vlastitog naroda. Eliminiranjem diskriminacija o kojima smo govorili Crnogorci bi, barem donekle, mogli popraviti ugled koji su ugrozili svojom ulogom i u ratnom i postratnom periodu. Čast izuzecima!

Autor: Mersada Nuruddina Agović

Izvor: Bosnjaci.netSandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Samo jedno ne razumijem kako poslije svega i dalje imamo veliki broj sunarodnika iz C.G. pogotovo iz Bihora (odakle su inace moji) koji se i dalje izjasnjavaju kao Crnogorci a ne Bosnjaci i jos uvijek na izborima pored nasih Bosnjaka podrsku daju Milu i ostalim cetnicima.

  0

  0
  • Elvise,mozda ti ja malo pomognem.Oni sto su ili jos podrzavaju Djukanovica(makar iz Rozaja-to znam) su na primer u Baru ili slicnim mestima izgradili kuce bez ikakvih dozvola.

   0

   0
 2. DISKRIMINACIJA
  Za realno,savremeno i saosjecajno drustvo nemoze postojati prljavije i ne korektnije rijeci nego ta “diskriminacija”.Ta rijec je i pre sirok pojam i da je covjek zeli razraditi opisom rijeci uvela bi ga u i sopstvenu mrznju.Mrznju koja je vjerski zabranjena za Bosnjaka muslimana,jer je ostavljeno casnim Kuranom,’\kosi ti da mrzis,ostavi to da Bog rijesi,a ti ne moras da volis ako ne zelis.Ta diskriminacija se sprovodi nad Bosnjacima jos od propada Turskih Osmanlija,koji su zbog vjerskih pobuda i realnih sprovoda ostavili Balkanski narod mjesovit kakav je ostao ili kakav je i dan danas.Ako bi iz ljutnje ili pak te neodobrive vjerske mrznje rekao da bas ti Turci i nijesu dobro i realno ostavili taj Balkanski naod.Mozda i nijesu bas zbog te krvave diskriminacije nad jednim narodom jedne jedine greske IME.Da su malo zazmureli prema pravdi vjere i sve narode doveli u jedan tor nebi ni bilo vise te kobne za Bosnjake diskriminacije.No kako se vjera mora sprovoditi putem realnosti otuda su i Bosnjaci Sandzaka ostali da placaju ceh turskih Osmanlija svojim sunarodnicima i komsijama.Ta diskriminacija nad njima nikada nece prestati sve dok Bosnjaci ne budu na svome pa sa komsijama budu saradjivati samo diplomatski.Bosnjaci u Srbiji i Crnoj Gori su bili i ostali potrosni materijal liderima tih drzava,a u Bosni ih je Dejton totalno rasparcao drzavu i ostavio u vjecitom netrpeljstvu za svojih vojnika radna mjesta i zanimanjaili ucutkivanja bilo kakvog rata.Na Bosnjake je konacno doslo zadnje opominjanje dali ostati dozivotno diskrimitovan i ostavljati tu mrlju naslednim svojim generacijama u koliko ih i bude,ili stvarati put ljecne slobode i mira.Izbora nemaju puno ali ostvarenje Sandzacke autonomije je i jedina oaza gdje se mogu mozda malo slobodnije osjecati i misliti svojim mislima za bolje sjutra.Najnovija diskriminacija ustvari diskriminacije su se tako ucestale da bas Bosnjaka ostavljaju u mislima sta nam je raditi, imati nesto svoje ili biti za uvijek potlacen.Slucaj Bjelopoljskog sudije koji je oslobodio koljace,i to nekakav Bosnjak,ali naredjeni poslusnik.Te nepovracanje opstina izmedju kojih je Petnicka morala biti vracena,a te druge nijesu puno snazne pa i ako je zelja.Te zabrana Marsa mira na Sahovica teritoriji sto je sve Bosnjake dovelo do velikog razmisljanja kuda i skim poci ili biti dalje.Dokle ce te vlasti ili nalogodavci diskriminacije nad Bosnjacima je sprovoditi i dali imaju sluha za susjedno i komsijsko stanovnistvo Bosnjaci bi zeleli to znati.Ali na zalost iz prilozenog se uvdja da se sluha nema dovoljno i da realnost zelje Bosnjaka svjetlost dana nece ugledati jos poduze ili nikako u zajednickim sredinama.Toj diskriminaciji ce morati doci kraj jer se ovako dugo nece moci jer i Bosnjaci zele slobodu,mir slobodno razmisljanje kao i ostali narodi svojih drzava gdje se nalaze.

  0

  0
 3. gospodin sefkija djecevic predsednik specijalnog vijeca viseg suda donio presudu da zlocince pusti na slobodu zamislite nema dokaza a kuce popaljene ljudi ubijeni i procerani ALLAH ga pro kleo kako ga nije strah od boga postavio ga cafir da presudi da zlocinci nisu krivi i sta mislite ko nam je kriv hmmm crniogorska vlast ma jok sve bagra do bagre u nasi redovima i tkzv predstavnicima sve fukara bdo fukare samo neka znaju da ce i ovde nesto morati da se mijenja oni nas ne predstavljaju kako treba oni zastupaju svoje licne interese da bi uzivali a mi govorili da smo diskriminisani ,znam da nas ne vole al moramo im namjetnuti da nas postuju al prije toga maci ova govana od predstavnika pa i reisa tutubaka sa sto rijeci u svom recniku kojem usred emisije blokira zamislite mozak ako ga uopste ima,molim dragog gospodara ALLAHA da nas uputi na pravi oput i da bude zadovoljan sa nama pa i da nam zatim podari prave predstavnike i onda ce te vidjeti ko smo i sta smo Amin

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.