Direktori pazarskih škola tvrde: Mala matura je regularna

0
3

Foto: Thinkstock

Novi Pazar – Aktiv direktora osnovnih škola iz Novog Pazara saopštio je da je polaganje male mature bilo u skladu sa Stručnim uputstvom za sprovođenje završnog ispita.

Oni su u saopštenju dostavljenom radiju Sto plus istakli da “za sada nemaju pouzdanih podataka da je tokom sprovođenja završnog ispita bilo korišćenja nedozvoljenih tehničkih sredstava”.

“Dežurni nastavnici su se postarali da učenici odlože svoje torbe, isključe mobilne telefone, kalkulatore i druga tehhička pomagala i upoznali ih sa tim da ne smeju imati nikakav pribor osim propisanog, da se ponašaju disciplinovano, ne prepisuju i konsultuju se, jer će u suprotnom biti udaljeni sa ispita”, navodi se u saopštenju.

Direktori dodaju i da su svi uočeni pokušaji upotrebe telefona ili prepisivanja na vreme sprečeni, kao i da dežurni nastavnici u svojim zapisnicima nisu konstatovali bilo kakve propuste koji bi uticali na regularnost završnog ispita.

“Odgovorno tvrdimo i da niko od direktora škola nije vršio bilo kakav negativan uticaj na rad dežurnih nastavnika i supervizora tokom realizacije završnog ispita, niti bilo koje drugo lice (zaposleni ili roditelji)”, navodi se u saopštenju.

Aktiv direktora osnovnih škola u Novom Pazaru naglasio je i da prosečan broj bodova na maloj maturi u tom gradu ne odstupa od ostalih škola u Srbiji.

“Na teritoriji Beograda u preko 60 škola je ostvaren prosečan broj bodova veći od 20, koji je uzet kao prag pri oceni ‘sumnjivih’ škola. Međutim, iz sredstava javnog informisanja smo saznali da beogradske osnovne škole nisu označene kao ‘sumnjive’ škole”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici škola u Novom Pazaru apelovali su na Ministarstvo prosvete da se svi problemi rešavaju u okrilju ustanova osnovnog obrazovanja i da se saslušaju i uzmu u razmatranje mišljenja direktora kako bi se donela rešenja koja će obezbediti punu pravilnost sprovođenja završnog ispita.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pre par dana najavio je vanrednu inspekciju u 28 škola Srbije, uglavnom sa juga, zbog nerealno visokih rezultata koji su svršeni osnovci postigli prilikom polaganja završne mature.

On je najavio da će, ukoliko se utvrdi da je bilo neregularnosti, smeniti načelnike školskih uprava i direktore škola.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je u sredu smenu rukovodilaca školskih uprava i utvrđivanje odgovornosti direktora škola i inspektora gde se potvrde sumnje u zloupotrebe.

“Uskoro ćemo imati jasne podatke i preduzećemo mere. Svakako će doći do smene rukovodilaca školskih uprava, a tražićemo da vidimo kakva je bila uloga inspektora na lokalu, kakva je uloga bila direktora, koji je nosilac posla”, rekao je Šarčević.

Rezultati male mature analiziraju se u tri okruga: Raškom, u zoni Novog Pazara, zatim deo Nišavskog okruga, bez Niša, i Pčinjskom.

(B92)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.