Direktor Milkosa: Odluka o zabrani izvoza mlijeka za EU je šamar za ovu državu!

0
9

Direktor Milkosa: Odluka o zabrani izvoza mlijeka u EU je šamar za ovu državu!

BiH – Direktor Sarajevske mljekare “Milkos” Adin Fakić trenutno se nalazi u Hrvatskoj sa kupcima proizvoda ove kompanije gdje su dogovarali nove uslove poslovanja i razgovarali o stanju na tržištu. No, u ovu zemlju, kao ni u ostale zemlje Evropske unije, BiH ne može izvoziti mlijeko.

Evropska komisija je danas odgodila primjenu Odluke o izvozu mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a Odluka je donesena zbog žalbe jedne od zemalja članica.

“Generalno, poruka koja se šalje na ovakav način je da Bosnu i Hercegovinu ‘šamara’ kako ko hoće, a zbog toga najviše ispaštaju upravo poljoprivrednici. To je veliko razočarenje, s obzirom na to da smo mljekara sa 100 posto domaćim kapitalom i otkupom mlijeka koji se realizuje u Bosni i Hercegovini i da kupujemo mlijeko od kooperanata. Razočarani smo, ali nismo iznenađeni. Bosna i Hercegovina je zemlja s kojom se svi igraju te svoje političke igre prebacuju preko leđa kompanija koje vrijedno rade u ovoj zemlji i od poljoprivrednika što je još veća tuga”, mišljenja je Adin Fakić.

Podsjetio je da se u Bosni i Hercegovini godišnje proizvede oko 200 miliona litara mlijeka. U poređenju sa Hrvatskom koja proizvodi oko 600 miliona litara mlijeka ili sa Srbijom koja ima 1,2 milijarde litara mlijeka godišnje mi još uvijek imamo malu proizvodnju. BiH ima poticaj oko 60 miliona eura na državnom nivou dok Hrvatska ima državni budžet za poljoprivredu oko 330 miliona eura, Slovenija 850 miliona eura.

“Smiješno je da je Odluka Evropske komisije donešena na dan kada su pojedine mljekare već krenule sa izvozom. To oslikava tužnu realnost u kojoj se naša zemlja nalazi. Bitno je da građani BiH sad kažu svoje i da nastave kupovati domaće proizvode jer se radi o visokokvalitetnim proizvodima i jedini način na koji se možemo boriti protiv ovakvih stvari je da kupujemo proizvode sa oznakom ‘Proizvedeno u BiH’ “, kazao nam je direktor “Milkosa”.

Izvoz koji je BiH ostvarivala u EU je količinski zanemariv, s obzirom na količinu mlijeka koja se godišnje proizvede u BiH. Fakić je dodao da sad mogu samo čekati 16. septembar kada će se ponovo razmatrati žalba te zemlje, članice Evropske unije koja je podnijela žalbu. Izrazio je nadu da će Ministarstvo vanjske trgovine i Ured za veterinarstvo skupa sa predstavnicima mljekara doći do najboljih rješenja za ovu situaciju.

“Milkos u ovoj situaciji vidi drugu mogućnost i perspektivu za razvoj poljoprivrede u BiH. Nadali smo se i nadamo se da će naši farmeri dobijati poticaj na vrijeme, da će na raspolaganju imati sredstva za svoje projekte. To je važno jer su ljudi na selu, rade i samoodrživi su. Stvaraju novu vrijednost i vraćaju državi novac kroz porez. Zbog poljoprivrednika mi je žao što je došlo do ove situacije i kao mljekara vjerujemo da ćemo ovo prevazići”, zaključio je direktor kompanije MiIlkos Adin Fakić.

Podsjećamo, danas je Ured za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaprilmila da je jedna zemlja uložila žalbu na odluku Evropske komisije o stavljanju BiH na pozitivnu listu za izvoz miljeka u EU, a Evropska komisija će žalbu razmatrati 16. septembra, piše klix.ba.

Na Facebooku je formirana stranica koja poziva građane Bosne i Hercegovine na bojkot proizvoda i kompanija iz Hrvatske:

Bojkot hrvatskih proizvoda i kompanija

(akos.ba)

 

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Direktor Milkosa: Odluka o zabrani izvoza mlijeka za EU je šamar za ovu državu!


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.