Dinkić saslušan u policiji

0
0

indexSrbija – Bivši ministar finansija i privrjede Mlađan Dinkić saslušan u okviru istrage navodnih zloupotreba u Nacionalnoj štedionici. Dinkić pozvan na saslušanje u svojstvu građanina. Slučaj Nacionalne štedionice na listi 24 sporne privatizacije koju je EU dostavila Vladi Srbije 2011. godine.

Policija je saslušala bivšeg ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića radi istrage navodnih zloupotreba u Nacionalnoj štedionici.

Vučić o saslušanju Dinkića

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je, povodom saslušanja lidera URS-a Mlađana Dinkića u vezi sa Nacionalnom štedionicom, da državni organi rade svoj posao i da je to samo jedan od 24 sporna predmeta.

“Do kraja godine, do 31. decembra, na red će doći sva 24 sporna predmeta”, rekao je Vučić novinarima u Ravnom Selu.

Dinkić je novinarima rekao da je četiri sata u policiji davao iskaz u svojstvu građanina i svedoka, jer je u vrijeme reforme bankarskog sistema bio guverner Narodne banke Srbije.

Prema njegovim riječima, policija je s njim obavila razgovor u okviru ispitivanja 24 sumnjive privatizacije, među kojima se nalazi i Štedionica.

Dinkić je rekao da je još prije rekonstrukcije Vlade od Aleksandra Vučića i Ivice Dačića tražio da se slučaj Štedionice potpuno rasvjetli u roku od godinu dana, ali da se sad nada da će to ipak biti ubrzo urađeno.

“Siguran sam da će ovaj slučaj za mene biti riješen pozitivno. Imam potpuno čistu savjest”, rekao je Dinkić i dodao da mu je drago da je razgovor obavljen sada kad nije u vlasti, kao i da je zadovoljan što je dobio priliku da razjasni neke nedoumice u vezi sa Nacionalnom štedionicom.

Dinkić je istakao da je pozvan da razjasni taj slučaj i da je više od četiri sata, na njegovo insistiranje, objašnjavao zašto je formirana Nacionalna štedionica.

Po izlasku iz policije, rekao je da je mnogo toga uspješno urađeno formiranjem Štedionice, između ostalog da je u vrlo kratkom roku uspjela da pripremi ispatu 2,5 miliona štednih uloga građanima i to stare devizne štednje, da je obnovljeno povjerenje građana u banke i štednju i da je platni promet efikasno prenet iz bivšeg SDK u banke.

Mladjan-Dinkic.jpg

“Država je u Nacionalnu štedionicu uložila samo milion evra u novcu i 3,9 miliona evra u imovini, a prodala je za 35 miliona evra”, rekao je Dinkić navodeći da je dobijeno još tri miliona evra donacija.

Zbog svega toga smatra da je neopravdano stavljen na stub srama i zadovoljan je što je došlo “njegovih pet minuta da može ljudima koji se bave ovim slučajem da kaže šta je istina i tako razbije mnoge zablude o tom slučaju”.

Očekuje se da, pored Dinkića, izjavu o tom slučaju daju i Vladimir Ilić, član URS-a i bivši direktor Poreske uprave, i Vesna Arsić, bivša viceguvernerka NBS-a i nekadašnja najbliža Dinkićeva saradnica u Ministarstvu finansija.

Ilić je u Azerbejdžanu gdje, sa još nekoliko poslanika republičkog parlamenta, prati održavanje predsjedničkih izbora u toj zemlji i izjavu policiji daće u petak.

O zloupotrebama u vezi sa Nacionalnom štedionicom, koja je osnovana 2002. godine, mediji su pisali već godinu dana kasnije, a u izveštaju Savjeta za borbu protiv korupcije iz 2004. godine analizirana je struktura njenog vlasništva.

Tom prilikom Savjet je naveo koje korake Vlada Srbije treba da preduzme kako bi se utvrdilo da li je prilikom privatizacije Štedionice prekršen zakon i da li je bilo korupcije među visokim državnim funkcionerima.

Nacionalna štedionica na listi spornih privatizacija

Specijalno tužilaštvo, prema navodima medija iz tog perioda, pokrenulo je 2005. godine istragu o privatizaciji Nacionalne štedionice, koja se potom našla na listi 24 sporne privatizacije, koju je EU dostavila Vladi Srbije 2011. godine. Sporne privatizacije od prošle godine ispituje Radna grupa Uprave kriminalističke policije.

Prema izveštaju Savjeta, država je na početku bila većinski vlasnik Štedionice sa više od 60 odsto akcija, ali je na kraju procesa njen udeo pao na 37 odsto, jer su privatni vlasnici u međuvremenu izvršili nekoliko dokapitalizacija čime je državni udeo umanjen.

Većinski vlasnik Nacionalne štedionice 2005. godine sa 62,3 odsto akcija postala je EFG Eurobank grupa, kojoj su privatni vlasnici prodali svoje akcije.

Država je tada, prema izveštaju, odbila da proda svoje akcije iako je ponuđena cijena veća od knjigovodstvene vrijednosti, a 2006. godine predstavnici Vlade Srbije i Eurobanke EFG potpisali su ugovor o kupoprodaji preostalih 37,7 odsto državnog paketa akcija u Nacionalnoj štedionici.

O privatizaciji Nacionalne štedionice u junu ove godine polemisali su URS i DS, nakon što je Dinkić, koji je tada bio ministar finansija i privrjede, rekao da ne snosi odgovornost za prodaju Štedionice, jer je za to bio nadležan raniji ministar finansija Božidar Đelić.

(rts.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.