Devet godina Univerziteta u Novom Pazaru

0
12

Novi Pazar – Danas je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru obilježena deveta godina od osnivanja Univerziteta, manifestacijom „Dan univerziteta“ i svečanom dodjelom diploma studentima koji su diplomirali u periodu od 30. marta prošle do 30. marta ove godine.

Diplome je danas dobilo ukupno 585 diplomanata Internacionalnog univerziteta koji su diplomirali na odjeljenjima ovog Univerziteta u Novom Pazaru, Beogradu, Nišu Pančevu i Subotici.

U okviru manifestacije „Dani univerziteta“ priređen je bogat kulturno-umjetnički program, a Univerzitet su, pored studenata i njihovih roditelja, posjetile brojne delegacije i predstavnici Univerziteta iz okruženja. Na svečanosti su bili prisutni predstavnici Univerziteta iz Tuzle i Zenice, Bosna i Hercegovina, zatim predstavnici Internacionalnog univerziteta iz Struge i Univerziteta FON iz Skoplja, Makedonija, kao i predstavnici Univerziteta Trakija iz turske i predstavnici fondacije Mehmet Akif Ersoj iz Turske. Pored musafira sa Univerziteta u okruženju svečanosti su prisustvovale i brojne delegacije iz vjerskog, kulturnog i političkog života Sandžaka. Delegacija Islamske zajednice u Srbiji i predstavnici političkih partija koje okupljaju Bošnjake Sandžaka.

Posebno je značajna posjeta koju su upriličili šef misije OEBS-a u Srbiji, Dimitrios Kipreos, ambasador Austrije Clemens Koja, ambasador Holandije Laurent Stokvis i Wiliam Infante, koordinator Ujedinjenih Nacija i predstavnik UNDP-akoji su obišli Univerzitet i u dugom i prijatelskom razgovoru sa rektorom prof.dr. Mevludom Dudićem dali podršku Internacionalnom univerzitetu i čestitali diplomantima.

Specijalni gost svečanosti bio je pjesnik Abdulah Sidran koji je u svojoj besjedi koja se odnosila na apsurd istakao da se apsurd života može prevazići samo pobjedom.

Rektor Univerziteta prof.dr. Mevlud Dudić je u svojem obraćanju čestitao studentima i diplomantima i istakao da će se Univerzitet i dalje razvijati u pravcu poboljšanja uslova studiranja i povećanju znanja koje će studenti dobijati i svečano je objavio da je od danas Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ovlašćen od američkog Univerziteta Heritejdž da može izdavati i američke diplome za sve studente u narednom periodu.

Na kraju svečanosti diplomantima i svim prisutnima se obratio predsjednik Univerziteta, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić koji je rekao da u njegovoj duši danas stanuje sreća, koja je u prvom planu. Muftija je govorio i o univerzalnosti znanja koje studenti stiču na Univerzitetu i između ostalog je rekao:

„Samo skladno znanje između svoje snage, moći i kvaliteta, ali i svoje produhovljenosti i svoje humanosti, a to se mjeri na vagi podređenosti čovjeku jeste pravo znanje i to je bio i ostao ideal nastanka i razvoja ovoga Univerziteta. Najbolje znanje, najkvalitetnije znanje, univerzalno znanje, ekspertsko znanje ali podređeno čovjeku, njegovim vrijednostima u pojedinačnom, porodičnom i kolektivnom smislu. Dansa vam sa ovoga mjesta svjedočim da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru stožer sreće slobode i humanosti. Svim diplomantima, njihovim roditeljima, profesorima, cijeloj univerzitetskoj porodici koja se danas izlila iz korita univerziteta. Porodici u kojoj danas sudjeluje Novi Pazar i cijela balkanska regija od srca čestitam sa željom i uvjerenjem da su diplome simboli u njihovim rukama koji ih moralno, duhovno i akademski obavezuju da budu dobri i korisni ljudi koji će donositi dobro za sebe, svoje porodice i svoju zajednicu.“

Nakon govora Glavnog muftije diplomantima su dekani departmana na kojima su studirali uručili diplome.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.