22. Januar 2011

Samir Tandir, predsjednik IO BNV

Najava ministra Svetozara Čiplića da će novi izbori za Bošnjačko nacionalno veća biti održani 17. aprila samo je nastavak diskriminacije koju aktuelni režim sprovodi nad Bošnjacima, rekao je Samir Tandir, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća za „Pravdu“.

– To je pokušaj prekrajanja izborne volje koju su Bošnjaci iskazali na izborima za Nacionalni sa-vet, kada su dali apsolutnu podršku Bošnjačkoj kulturnoj zajednici, čiji je nosilac bio glavni muftija Muamer Zukorlić. Ovakav scenario nije ništa novo, jer je to slično pokušao da primjeni i Slobodan Milošević 2000. godine.

Šta će održavanje novih izbora doneti Sandžaku?

– To će samo produbiti krizu u Sandžaku i destabilizovati taj dio Srbije, ali i cijelu zemlju. Samo dalja internacionalizacija pitanja Sandžaka je rješenje, jer je očigledno da u aktuelnoj vlasti ne postoji neki glas razuma koji bi sprečio Čiplića da nastavi sa tako brutalnom diskriminacijom i gaženjem Ustava i zakona Srbije.

Čiplić veruje da će se i BKZ odazvati izborima. Da li ćete to učiniti?

– Na tu farsu koju Čiplić naziva izborima možemo gledati isključivo u formi aktivnog bojkota.

Da li ćete tražiti pomoć iz inostranstva ili Strazbura?

– Apsolutno. Naša aktivnost na polju internacionalizacije ovog problema je svakodnevna. Evrop-ski predstavnik Jelko Kacin jučer je izjavio da je izuzetno razočaran ponašanjem Čiplića i aktuel-ne vlasti i da na ovo gleda kao na nastavak diskriminacije i produbljenja krize. Mevlud Dudić, predsjednik BNV, nalazi se u Kataru i razgovarat će o problemu u kojem se nalaze Bošnjaci.

Izvor: Pravda.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles