Deseti književni susreti „Muhamed Abdagić“

0
23

Sjenica – – U Sjenici su ovih dana, održani Deseti književni susreti „Muhamed Abdagić“, koje je, u cilju revitalizacije imena i djela nepravedno proganjanog sjeničkog književnika, ali i u cilju promocije modernog književnog stvaralaštva i ideje interkulturalnosti, pre više od deceniju osnovala Kulturno-prosvjetna zajednica Sjenice.

Uz prisustvo vrsnih autora iz raznih podneblja, članova porodice Abdagić, i sve većeg broja ljubitelja pisane riječi, jubilej je potvrdio istrajnost osnivačkih ideja ove za Sjenicu veoma značajne kulturne manifestacije. Suorganizator Desetih književnih susreta, bila ja NVO „Flores“, a pokrovitelji, po drugi put, holandska Nevladina organizacija IKV Pax Christie, i nakon devet godina, opština Sjenica ponovo u ulozi pokrovitelja.

Odlomkom iz knjige „Pakao golog otoka’“, koji se odnosi na najvećeg sjeničkog književnog stvaraoca 20-og veka Muhameda Abdagića, čija bogata književna ostavština još uvek čeka da bude objavljena, susrete je otvorio sjenički glumac Edo Mašović. Pozdravljajući prisutne, u ime organizatora Sedat Vrcić je rekao da se, pošto su susreti jubilarni, logično nameće potreba sumiranja rezultate. „Rekao bih, da nakon svih ovih godina, možemo biti ponosni. Multikulturalnost, kao ideja vodilja i osnovni ciljevi ove manifestacije se uspješno ostvaruju. Dijelimo utisak da sada, gotovo i nema ljudi koji ne znaju ko je bio Muhamed Abdagić, i koji nisu upoznati sa njegovim stvaralaštvom. Ali, pošto ciljevi nikada nisu u potpunosti ostvareni, treba nastaviti stremiti ka njima“, poručio je Vrcić.

Jubilarni Deseti književni susreti u Sjenici, koji sve više dobijaju formu međudržavnih, okupili su dvanaest književnih stvaralaca iz različitih krajeva. Oni su, na zadovoljstvo prisutnih kulturnih poslenika Sjenice, svojom poetskom mišlju odali počast Muhamedu Abdagiću. Čast da svojim stvaralaštvom otvori jubilej, pripala je jednom od autora, koji su dali najveći doprinos manifestaciji Rasimu Ćelahmetoviću iz Priboja. U izjavi za medije te večeri, on je rekao da se u ovih deset godina u mnogo čemu uspjelo. „Ipak, ovaj jubilej dočekujem i sa tugom, jer, među nama koji smo to počeli, više nema Asima Vrcića, više nema Mome Dimića i još nekih drugih. Sa druge strane, istovremeno me i raduje što sam večeras vidio neka nova lica, neke nove pjesnike. To nas uvjerava da je kultura neomeđen prostor, da ona kao voda migolji i razbija sve moguće granice“, poetski je zaključio miljenik sjeničke publike Rasim Ćelahmetović. Osim Ćelahmetovića, segmentima iz svog stvaralaštva, sjeničkoj publici su se predstavili: crnogorski autori: Braho Adrović i Rebeka Čilović, Elvedin Nezirović i Adnan Žetica iz Mostara, Biljana Diković i Miladin Savičić Rudinski iz Užica, Šaban Šarenkapić i Enes Halilović iz Novog Pazara, Milunika Mitrović iz Kosijerića, Rade Babić iz Prijepolja i sjenički autor Velibor Veličković.

U okviru Desetih književnih susreta „Muhamed Abdagić“, održan je i okrugli sto o temi „Književnost – blokada ili sredstvo za dijalog“. Uvodničarke ove teme bile su Sadeta Vrcić, profesorka istorije i mr Elma Halilović. Iako može da bude blokada, književnost bi, u svakom slučaju, trebalo da bude sredstvo za dijalog. Tom prilkom, kroz dijalog učesnika, na prijedlog novopazarskog književnika Šabana Šarenkapića, došlo se i do zaključka, da bi u narednom periodu, posredstvom Sjenice, trebalo organizovati kulturnu razmjenu između Novog Pazara i Užica, sa radnim nazivom „Novi Pazar Užicu – Užice Novom Pazaru“.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.