Deset godina rada USAID-a u Srbiji

0
3

Novi Pazar – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je na svečanosti u Kulturnom centru u Novom Pazaru obeležila deceniju rada u Srbiji i pola veka pružanja pomoći širom svijeta.

Američka ambasadorka Meri Vorlik je na svečanosti rekla da je veoma ponosna na sve programe i aktivnosti koje su poslednjih 10 godina sprovedene u ovom dijelu Srbije i izrazila uverenje da će rad na ekonomskom razvoju ovog regiona biti nastavljen i u budućnosti.

“Nastavićemo rad na ekonomskom razvoju ovog regiona, jer ovde prepoznajem velike probleme na ekonomskom polju”, rekla je Meri Vorlik.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric istakla je da je u Novom Pazaru u prethodnom periodu posebna pažnja bila posvijećena tekstilnom sektoru, kao i radu sa mladima koji su u velikoj mjeri nezaposleni.

“Imali smo ovde jako dobru saradnju sa udruženjem tekstilnih proizvođača (ASTEX), gdje smo im pomogli da svoju robu plasiraju na inostrano tržište, a posvijetili smo se i radu sa mladima i za njih smo organizovali razne programe obuke i prakse kako bi ih što bolje pripremili za buduće poslove”, kazala je Suzan Fric.

Američka ambasadorka Meri Vorlik je sa rektorom Državnog univerziteta u Novom Pazaru Ćemalom Dolićaninom danas na toj visokoškolskoj ustanovi otvorila i Centar za vođenje karijere koji ima za cilj da pomogne mladima da lakše dođu do posla.

Meri Vorlik je rekla novinarima da će ovaj centar pružiti podršku i biti veza između studenata, diplomaca i privrede i pomagati mladim ljudima da stiču znanje neophodno za brže zaposlenje.

“Otvaranje Centra u Novom Pazaru predstavlja širu inicijativu SAD, u cilju izgradnje mostova između univerziteta s jedne i poslovne zajednice sa druge strane, tako da bi studenti mogli da dobiju i pomoć u sticanju veština koje su im potrebne da bi uspeli u uslovima moderne ekonomije, u kojoj privatni sektor ima ključnu ulogu”, istakla je Meri Vorlik.

Dolićanin je rekao da je otvaranje Centra za karijerno vođenje drugi projekat koji je zajedničkom saradnjom te visokoškolske ustanove i USAID-a uspješno realizovan.

“Mi smo zahvaljujući ambasadi Amerike i USAID-a aplicirali za još dva projekta koja se odnose na pomoć studentima sa posebnim potrebama i CISKO preduzetništvo, i nadamo se da će se i ovi projekti uspješno realizovati i biti od velikog značaja za studente našeg univerziteta”, kazao je Dolićanin.

USAID je od 2001. godine investirao više od 662,5 miliona dolara kako bi stimulisao ekonomski razvoj, ojačao pravosudni sistem i promovisao dobro upravljanje u Srbiji.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.