Delegacija Vlade posjetila Rožaje: Očekuju veću pomoć države razvojnim projektima

1
15

rozaje-delegacija-vlade-300x168Rožaje – Vladina delegacija, na čelu sa potpredsjednikom Rafetom Husovićem, u kojoj su bili i ministri saobraćaja i poljoprivrede Ivan Brajović i Petar Ivanović, posjetila je Rožaje.

U razgovoru sa Nusretom Kalačem, predsjednikom opštine, ocijenjeno je da toj opštini treba veća pomoć države u realizaciji nekoliko kapitalnih projekata, ali i razvoju poljoprivrede, finalizaciji prerade drveta i turizmu.

Pomoć

Potpredsjednik Husović je rekao da je informisan da se privode kraju planirani projekti, naročito oni koji se realizuju preko Direkcije javnih radova i najavio veću pomoć Vlade Rožajama u narednom periodu, naročito za realizaciju razvojnih projekata.

– Danas smo se svi složili da u narednoj godini u budžet opštine bude opredijeljeno što više novca, te da Vlada i država pomognu da se ovdje realizuju planirani razvojni projekti – rekao je Husović.

Ministar Brajović je izjavio da očekuje da će tokom iduće godine biti završena projektna dokumentacija za izgradnju druge faze zaobilaznice oko Rožaja, a da će izgradnja započeti u 2015. godini.

Na pitanje kada će biti puštena u saobraćaj prva faza zaobilaznice, koja je završena prije oko četiri godine, a u koju je uloženo preko 3,7 miliona eura, Brajović je rekao da je na sastanku dogovorena posjeta predstavnika Direkcije za saobraćaj, koja će mu, nakon obilaska objekta, podnijeti izvještaj o tome šta sve treba da se uradi i o kakvim propustima u izgradnji je riječ, ukoliko ih ima.

Ministar Petar Ivanović je izjavio da će studija strateškog razvoja opštine Rožaje, koja će biti završena u narednih mjesec dana, dati smjernice za nadogradnju pojedinih programa kako bi pospješili razvoj poljoprivrede.

On je obećao da će svi tenderi biti objavljivani u februaru i martu kako bi privrednici mogli da planiraju.

– Rožaje ima veliki potencijal i ima mnogo prostora za povećanje broja radnih mjesta i kompanija, koje će se baviti finalnom preradom drveta – rekao je ministar Ivanović.

Na  pitanje zbog čega nije posjetio rožajsku opštinu skoro godinu dana od početka mandata ako je riječ o kraju u kojem se živi od poljoprivrede i drvoprerade, Ivanović je naglasio da je važnije od njegove posjete to što je u međuvremenu realizovano 17 projekata po osnovu kojih je oko 350.000 eura „došlo na područje ove opštine“.

On je takođe istakao da u Crnoj Gori postoje veliki potencijali za proizvodnju jagodičastog voća, ali da je izvoz ove namirnice ravan nuli.

– Imamo probleme koji su sistemskog karaktera i nijesu vezani za proizvodnju, već za trgovinu. Razmišljamo kako eventualno opet da povećamo porez, ali čini mi se da u sivoj ekonomiji ima toliko prostora da možemo smanjiti porez, a ne povećati samo kada bismo ono što su tokovi sive ekonomije kanalisali u regularnu ekonomiju – rekao je ministar Ivanović.

Projekti

Domaćin, predsjednik Kalač je informisao da su razgovarali o realizaciji kapitalnih projekata u 2014. godini.

– Goste sam upoznao da smo u godinama za nama imali ozbiljne projekte, koje, iako smo dogovorili da ih zajedno realizujemo, opština radi sama. Moja je preporuka da u narednom periodu ono što dogovorimo realizujemo zajedno do kraja. Predložio sam realizaciju tri strateški bitna projekta. Uradili smo najveći dio planske dokumentacije za razvoj opštine, a ostatak će biti gotov do kraja godine i to će biti pretpostavka za realizaciju kapitalnih projekata. Pored izgradnje primarnog gradskog vodovoda u narednoj godini smo dogovorili početak izgradnje primarnog i sekundarnog gradskog kanalizacionog sistema i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Riječ je o veoma zahtjevnoj investiciji za koju ćemo projektnu dokumentaciju završiti do kraja godine – rekao je Kalač, ističući da u najkraćem vremenskom periodu opština i Vlada moraju raditi na projektima koji će zaustaviti migraciju građana.

Ivanović: Za razvoj sjevera 25 miliona eura

Na novinarsko pitanje kako će biti utrošena sredstva od 50 miliona eura, koja je Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata dala CG za razvoj poljoprivrede, ministar Ivanović je rekao da će polovina biti opredijeljena za razvoj sjevera.

– Najprije treba pripremiti fizibiliti studije, biznis planove i sve ono što je potrebno da onom ko ima sredstva donese odluku da li je taj projekat dovoljno održiv i komercijalan da bi se u njega moglo ulagati. Ja znam da ovo izgleda malo čudno, ali radi se o sredstvima koja su opredijeljena za državu Crnu Goru i koja će se koristiti na način kako sukcesivno budemo dostavljali projekte koji moraju biti dokumentovani – rekao je Ivanović.

(pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.