29. Decembar 2010

Sandžak – Rijaset Islamske zajednice BiH (IZ) saopštio je da je Deda Mraz “nametnut muslimanima i njihovoj deci u vrijeme jednoumlja i neslobode”. Rijaset je ovo saopštenje dao na zahtjev Bpšnjaka, kojima nije bilo jasno kako da se postave i ophode prema Deda Mrazu.

U saopštenju, izdatom na zahtjev Bošnjaka da zauzme i saopšti stav islama o Deda Mrazu, Rijaset navodi da “spomenuta svetkovina i njen simbol nisu poznat, priznat i prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka”.

“Poštujući pravo izbora svakog pojedinca i porodice da u konkretnoj situaciji postupi u skladu s vlastitom savješću i opredjeljenjem”, Rijaset IZ navodi da je “Deda Mraz direktno povezan s hrišćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao ‘Sveti Nikola’ “.

“Oni koji prećutkuju ovu činjenicu i pokušavaju da predstave, ustvari nametnu, Deda Mraza kao opšteprihvaćeni simbol darovanja djece povodom nove kalendarske godine, čije je obeležavanje, također, povezano s hrišćanskim vjerovanjem u datum rođenja Isusa Hrista, zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno muslimansku decu nastojeći im poturiti jedan hrišćanski simbol kao neutralan i kao opšteprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja”, piše u saopštenju IZ BiH.

“Muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignosirati”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Enes Ljevaković, zadužen za tumačenje pojmova u islamu u ime IZ BiH.

Izvor: Vesti-online.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles