Davutoglu: Približavanje Srbije i BiH za stabilnost regije

3
14

Beograd, Srbija, Ahmet Davutoglu, Turska, BiH, Sarajevo, Albanija, Trgovina, WTO,

Balkan – Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je uoči posjete Beogradu da njegova zemlja ohrabruje turske firme da više investiraju u Srbiji, dodajući da je za to potreban i dodatan napor Beograda i Ankare.

“Kao turski premijer uvjeravam vas da, sa razvojem pravnog sistema koji je kompatibilan sa slobodnom i kompetitivnom tržišnom privredom, ohrabrujemo i nastavit ćemo da ohrabrujemo naše firme da više investiraju u Srbiji. Međutim, naše firme koje su često i dio multinacionalnih partnerstava investirat će samo ako postoji povoljna, efikasna i fer klima za investiranje”, kazao je Davutoglu u intervjuu za beogradski list Danas.

Turski premijer koji u ponedjeljak dolazi u posjetu Srbiji, naglasio je da je potreban zajednički napor dvije zemlje na osnovu zajedničkih interesa.

“Sa jedne strane, naša Vlada će uvijek omogućiti turskim kompanijama da traže profitabilne mogućnosti u bilo kojem dijelu svijeta. Sa druge strane, Vlada Srbije treba da olakša stvaranje poslovne klime koja daje mogućnosti za profit privatnog sektora. Vjerujem da će članstvo Srbije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), također, ohrabriti trgovinu i investicije u Srbiji”, rekao je turski premijer, a prenosi Tanjug.

“U svakom slučaju, kao od država na putu ka članstvu u EU to se od nas i očekuje: zajednička odgovornost nam je da uspostavimo funkcionalnu tržišnu privredu i osposobimo se da se borimo sa konkurencijom i tržišnim zakonima”, smatra Davutoglu.

Pravni okvir za biznis

Prema njegovim riječima, u Turskoj postoji veoma pokretljiv i globalno aktivan privatni sektor sa impresivnim preduzetničkim sposobnostima.

“Kako bi ovaj aktivni kapital došao u Srbiju potreban je pravni okvir koji je poticajan za biznis i osigurava našim firmama da će njihove investicije rasti i napredovati, istovremeno otvarajući radna mjesta i doprinoseći razvoju Srbije”, dodao je.

Zamoljen da prokomentira politiku Srbije prema državama regije, Davutoglu je ocijenio da je regija Balkana u periodu preispitivanja subverzivne sheme bilateralnih i susjedskih odnosa iz kojeg su kulminirala bolna iskustva iz devedesetih godina.

“Preispitivanje bilateralnih odnosa i oživljavanje saradnje su dva glavna elementa ovog novog shvaćanja. Srbija je predvodnik u tome. Cijenimo napore Vlade Srbije da pokrene i održi približavanje sa susjedima u regiji na osnovu konstruktivnog pristupa uspostavljanja dobrih odnosa i unapređenja saradnje. Odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine su strateški važni za budućnost Balkana. Otuda približavanje Beograda i Sarajeva ima moć da ojača ukupnu stabilnost u regiji”, smatra turski premijer.

Učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, a nakon toga posjeta Beogradu trojice članova bosanskohercegovačkog Predsjedništva osnažili su, kako je naveo Davutoglu, proces približavanja uzajamnom dobrom voljom i konstruktivnim namjerama.

Zajedničko predstavništvo Srbije i BiH

S druge strane, dodao je, približavanje Srbije i Albanije je paralelan kolosijek interakcije “koju Beograd vješto vodi u svom holističkom pristupu stabilnom i naprednom Balkanu”.

“U cjelini narod i Vlada Srbije mogu biti spokojni da će Turska uvijek našim odnosima pristupati visoko uvažavajući najbolje interese Srbije. Djela govore više od riječi: naši napori da uspostavimo tješnju saradnju u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina ukazuju na naše opredjeljenje da promoviramo integraciju Srbije u njenu regiju i u Evropu”, kazao je turski premijer.

On je najavio de je predviđeno da se u januaru 2016. otvori zajedničko Trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, uz velikodušnu podršku poslovne zajednice.

“Svi takvi koraci čine se u svjetlu našeg čvrstog uvjerenja u nezaobilaznu ulogu Srbije kao garanta mira, dobrobiti i stabilnosti na Balkanu”, dodao je Davutoglu.

Srpsko-turski poslovni forum, na kojem će biti predstavljene mogućnosti za investiranje turskih kompanija u Srbiji, bit će održan u ponedjeljak u Beogradu.

Izvor: Agencije

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Davutoglu: Približavanje Srbije i BiH za stabilnost regije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. NEDZMEDINE ERBAKANE ZVIJEZDO NOCI ISLAMA
  NISMO ZABORAVILI GLAS TVOJIH EZANA
  ZULJNIM RUKAMA DRZAO SI POLUMJESEC I ZVIJEZDU
  NA KRVAVOJ ZASTAVI SVETOSTI NASE GNIJEZDU
  POPUT IBRAHIMA KIPOVE SI SJEKAO BACAO POD NOGE
  I OSUDIO IZDAJNIKE SVE SAME SOTONE DVOROGE
  TVOJA DJELA SVJEDOCISE ISKRENOST VJEROVANJA TVOG
  I TVOJE RIJECI PAMTIMO ‘BRACO NASA AMERIKA NIJE BOG’
  NA LEDJIMA TVOJIM BREMENA NAJTEZA SU BILA
  TVOJIM SE IMENO ZVIJEDA NA ZASTAVI SVIJETLILA
  O NEDZMEDINE MJESECINO NOCI ISLAMA ZVIJEZDO SUZE
  NISMO TE ZABORAVILI NI IZDAJNIKA STO TI OBRAZ UZE
  MUNAFIK STO STAZAMA SIRKA DO TVOJE KUCE DOPUZE
  I NJEMU CE DOCI KRAJ I SVAKOM KO GA ZA IDOLA UZME
  NISMO TE ZABORAVILI O NEDZMEDINE ERBAKANE
  ZIVIS U SRCIMA MUSLIMANA SVAKOM DA SUZA KANE
  NEKA NAS MRZE I KRIVE I TO CE JEDNOM DA STANE
  NISMO ZABORAVILI KOGA SI PROKLESTVOM OSUDIO
  NISMO ZABORAVILI KOD KOG SE ISLAM PROBUDIO
  O NEDZMEDINE ZVIJEZDO DUGIH NOCI
  JOS MJESECINA NUROM SIPA MEHDIJA CE DOCI

  0

  0
 2. ZIVELA ZVIJEZDA POKRETA NEDZMEDINA ERBAKANA
  PROPAST IZDAJNICKOJ MONGOLSKOJ VLASTI ERPOGANA

  NEKA UPAMTI RIJECI KAD JE IZDAO ERBAKANA
  GLEDACEMO SE U OCI ERDOGANE U CAS SUDNJEG DANA

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.