Đapo, Vujanović, Džindić i Drljača SBB-ovi ministri u Vladi FBiH

0
4
Đapo, Vujanović, Džindić i Drljača SBB-ovi ministri u Vladi FBiH
BiH – Predsjedniku Federacije BiH, Marinku Čavari, danas su dostavljena imena četiri kandidata Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH za ministre u Vladi FBiH.

U skladu sa Zajedničkim programskim prioritetima za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini u tekućem mandatu, utvrđenim 19. oktobra 2015. godine između Saveza za bolju budućnost BiH i Stranke demokratske akcije, predsjednik SBB BiH g. Fahrudin Radončić dostavio je danas predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH prijedloge SBB BiH za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, i to

– g. Vesko Drljača, za Zamjenika premijera i Ministra rada i socijalne politike

– dr. Edita Đapo, za Ministricu okoliša i turizma

– g. Nermin Džindić, za Ministra energije, rudarstva i industrije

– g. Zlatan Vujanović, za Ministra trgovine

Gosp. Drljača i Vujanović su pripadnici srpskog naroda, dok su dr. Đapo i g. Džindić pripadnici bošnjačkog naroda, čime su ispoštovane odredbe Ustava Federacije BiH koje se odnose na nacionalnu zastupljenost.

Gosp. Drljača je diplomirani pravnik, a trenutno obnaša dužnost sekretara Agencije za unaprijeđenje stranih investicija – FIPA. Od 1986. godine do završetka rata bio je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova SR BiH i RBiH, a nakon toga je obnašao razne odgovorne dužnosti u Ministarstvu pravde, Ministarstvu Civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Dr. Đapo je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirala je ekonomiju na prestižnom univerzitetu Tohoku u Japanu. Njena bogata karijera uključuje angažmane u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i docenta na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. Potpredsjednica je SBB BiH, a obavljala je dužnost zamjenice ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH. Dr. Đapo aktivno govori engleski i japanski jezik.

Gosp. Džindić završio je Mašinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli 2003. godine i stekao zvanje diplomiranog inžinjera mašinstva – proizvodnog smjera. Magistrirao je 2006. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Govori engleski jezik i ima bogato radno iskustvo u privredi i uspješnim domaćim inozemnim kompanijama, uključujući kao direktor Pretisa, te, između ostalih, u CIMOS – Kopar, Honeywall – Les Vosges, BWTS Kircheimbolanden – Njemačka.

Gosp. Vujanović je diplomirao elektroniku na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu 1989. godine – smjer telekomunikacije i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektronike. Nakon studija, 1989.-1994. radio kao glavni metrolog za elektronske instrumente u Mjernom laboratoriju Tehničko-remontnog zavoda u Travniku. U periodu 1994.-2013. radio je u vodećim međunarodnim institucijama u BiH na menadžerskim poslovima, na kojim je između ostalog uspješno vodio višemilionske humanitarne projekte. Aktivno govori engleski jezik. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat SBB BiH za Skupštinu Srednjebosanskog kantona.

(Vijesti.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Đapo, Vujanović, Džindić i Drljača SBB-ovi ministri u Vladi FBiH


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.