16. Maj 2015

muslim-denmark-pork-court.si_0_o-640x360Danska – Muslimanska studentica iz Danske koja je napustila kulinarsku školu jer je bila prisiljena jesti svinjetinu u toku praktične nastave je od strane suda dobila kompenzaciju od 40 hiljada danskih kruna (oko 6 hiljada dolara).

Problemi su se pojavili nakon što je 24-godišnjoj muslimanki koja je pohađala Holstebro kulinarsku školu rečeno da mora lično isprobati ukus hrane koju pripremi, a koja je sadržavala svinjetinu, stoji u izvještaju danskih dnevnih novina Politiken. Studentica, porijeklom iz Libije, je bila svjesna da njena škola zahtijeva od studenata da pripremaju hranu s svinjetinom i vinom. Međutim, zahtjev da se jede hrana je tek odnedavno postalo obaveznim.

Nakon što je bila prisiljena da jede svinjetinu, studentica čije ime novine ne spominju, je uputila žalbu protiv škole Komisiji za ravnopravan tretman, izjavivši da je bila diskriminirana na religijskoj osnovi. Navodno je prestala ići u školu nakon zahtjeva da jede svinjetinu, koja je prema islamskom učenju zabranjena. Komisija je usvojila njenu žalbu da se radi o slučaju diskriminacije, naredivši školi da muslimanki isplati odštetu od 6 hiljada dolara, umjesto 70 000 koliko je ona tražila.

Islam je druga najveća religija u Danskoj, nakon luteranske protestantske crkve koju slijede četiri petine Danaca. U Danskoj živi oko 200 hiljada muslimana, što je oko 3% ukupnog broja stanovništva ove zemlje.

(Agencije)

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles