26. Decembar 2012
U Evropi je sve izraženiji problem intergracije brojnih imigranata, tako je u Danskoj došlo do pobune muslimana zbog božićne jelke.
Početkom decembra muslimani, kojih je u nekim gradovima Danske već više nego autohtonog stanovništva, istupili su protiv božićne jelke – tradicionalnog simbola hrišćanskog praznika.

Danci su negodovali zbog toga, pa su ipak stavili jelku. Ali, vlasti u Briselu odmah su se odlučile za ustupke i odustale su od jelke da ne bi povrijedile religiozna osjećanja muslimana.

Takvih primjera ima sve više, pa neki analitičari procjenjuju da je evropska politika tolerantnosti i multikulturalnosti pretrpjela konačni fijasko.

Na teritoriji Evrope danas živi više od 20 miliona muslimana. To je svaki jedanaesti stanovnik Francuske, svaki dvadeseti stanovnik Velike Britanije i NJemačke.

Eksperti tvrde da migranti često ne prihvataju pravila života evropskih zemalja. Koegzistencija domaćina i gostiju je postala – problem.

Migracija može da bude kontrolisana samo u slučaju ako su etnos, koji prima migrante, i zemlja iz koje oni dolaze bliski u oblastima kulture i jezika – navode stručnjaci.

Na primjer, Australijanci, koji žive u SAD, lakše se integrišu. Ista je stvar s migrantima iz Švajcarske u NJemačku…

Međutim, problem je u tome što su većina migranata u Evropi ljudi sa Bliskog istoka ili iz Afrike. Pri tome oni, kako tvrdi niz evropskih eksperata, principijelno ne žele da se uklope u evropsko društvo.

Recimo, 10 do 15 odsto imigranata koji su došli u NJemačku ne ide na kurseve njemačkog jezika i ne priznaje državu u kojoj živi.

Oni se asimiliraju samo toliko da bi se nastanili, dobili posao, poslali djecu u školu. Čak i ona pravila, kojima se danas podređuju, za njih su privremena i uskoro neće ni njih uvažavati.

Eksperti smatraju da se politika multikulturalizma našla u ćorsokaku. Neki evropski političari pokušavaju da riješe problem samo na nivou običnog života. Međutim, stručnjaci kažu da je riječ o ozbiljnom muđukulturalnom sukobu.

Mnogi analitičari za takvu situaciju okrivljuju Evropljane i navode da su muslimani jaki u svojoj tradicionalnoj kulturi, a da Evropljani nisu na nivou u tom smislu – prenosi “Glas Rusije”.

Glavno je pitanje – hoće li se imigranti prilagođavati Evropljanima ili obrnuto.

Sudeći po anketama, stanovnici “Starog svijeta” su – umorni. Na primjer, 40 odsto Italijana izjavljuje da ti imigranti ugrožavaju zemlju. Skoro polovina anketiranih podržava potpunu zabranu imigracije.

(novitalas)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles