Dani Srebrenice u Klagenfurtu – Austrija

0
13

Evropa – Ovogodiišnjem obilježavanju i sjećanju na GENOCID počinjen u Srebrenici, a kao EVROPSKOM DANU SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI, učestvuju studenti porijeklom iz BiH koji studiraju na Univerzitetima u Klagenfurtu i Grazu. Namjera oranizatora je da naši studenti sljedeće, a i svih narednih godina ako Bog da, preuzmu i organizuju “Dani Srebrenice” u Kärntenu (Koroška), naravno uz pomoć svih Bošnjaka koji žive u Klagenfurtu. „Dani Srebrenice 2011“ počinju 30.06.2011 predavanjem Prof.dr.Smaila Čekića – Agresija na RBiH i genocid nad Bošnjacima.  Ovogodišnjom manifestacijom pod nazivom «DA VIDIŠ, DA ZNAŠ, DA PAMTIŠ» Bošnjaci okupljeni oko internet stranice dzemat-klagenfurt.at  zajedno sa bosanskim studentima Univerziteta Klagenfurt i Graz, sjećaju se počinjenog genocida u Srebrenici.

Prošle godine centralna Manifestacija  «DA ZNAŠ, DA PAMTIŠ» održana je u Wolfsbergu i ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su učestvovali u njenoj realizaciji, a posebno predstavnicima grada Wolfsberga i gospodinu Jasminu Agoviću, fotografu i saradniku ICMP-a, koji je i ove godine ustupio svoje fotografije.

Ove godine u organizaciji obilježavanja i sjećanja na GENOCID počinjen u Srebrenici, a kao EVROPSKI DAN SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI, učešće su uzeli i studenti porijeklom iz BiH koji studiraju na Univerzitetima u Klagenfurtu i Grazu. Namjera svih nas je da naši studenti sljedeće, a i svih narednih godina ako Bog da, preuzmu i organizuju “ Dani Srebrenice” u Kärntenu, naravno uz pomoć svih nas koji živimo u Klagenfurtu.

„Dani Srebrenice 2011“ počinju 30.06.2011 predavanjem Prof.dr.Smaila Čekića – Agresija na RBiH i genocid nad Bošnjacima. Predavanje će biti održano u prostorijama Džemata “BOŠNJAK“- Graz, u 19:30 h.

Centralno otvaranje manifestacije je u petak, 01.07.2011 u Klagenfurtu, Europahaus – sa početkom u 18:00 sati. Svoj dolazak potvrdili su:

– Gradonačelnik grada Klagenfurt gospodin Christian Scheider, koji će otvoriti manifestaciju

– Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, gospodin Haris Hrle

– Prof.dr.Smail Čekić-tema:  GENOCID NAD BOŠNJACIMA BOSNE I HERCEGOVINE U SIGURNOJ ZONI UJEDINJENIH NACIJA SREBRENICI, JULA 1995. (Rekonstrukcija događaja)

– Univ.-Prof. Dr.Klaus Ottomeyer će govotiti na temu: Traume kod ljudi, sa osvrtom na traume nakon agresije na BiH i genocida u Srebrenici

– Likovni umjetnici Sead i Halida Emrić – sa izložbom slika o Srebrenici i prezentacijom svojih radova na temu  „Genocid u Srebrenici“

– Dr. Walter Horn – prezentacija likovnog  djela  Seada i Halide Emrić

– Književnik Amir Talić – Pjesme o Srebrenici

U Subotu 02.07. s početkom u 18:00  ( Europahaus ) u Klagenfurtu Prof.dr. Smail Čekić će imati predavanje na temu “Agresija na RBiH i genocid nad Bošnjacima“, samo na bosanskom jeziku. Predavanje će održati akademski slikar Sead Emrić na temu ”Krik kao izraz istine u djelima likovnih umjetnika BiH”. Književnik Amir Talić ce prezentirati svoje pjesme o Srebrenici.

Nakon predavanja predviđeno je druženje, uz razgovor i pitanja, sa uvaženim gostima.

Članice Udruženja “Sevdah” iz Klagenfurta, za ovu priliku spremit će raznovrsne specijalitete iz bosanske kuhinje .

Nažalost neke bošnjačke organizacije kako prošle tako i ove godine, nisu imale niti imaju sluha za ovaj projekat sjećanja na 16. godišnjicu počinjenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Odazovimo se pozivu i svojim dolaskom uvećajmo ovu manifestaciju, da svojim prisustvom, kroz riječi i fotografiju budemo svjedoci Genocida nad narodom regije Srebrenice. Nemojte dozvoliti da vrijeme gurne u zaborav agresiju na našu Domovinu, na nečovječnost agresora koja je u događanjima u i oko Srebrenice u julu 1995 godine odnijela više od 10 000 bošnjačkih glava.

Pripreme za manifestaciju su uveliko u toku, djele se  flayeri reklamnog materijala koji su rađeni na njemačkom i bosanskom jeziku. Na flayerima pored najave skupa stoji i kraći opis onoga što se desilo u Srebrenici 1995.god.

Izložba fotografija, tekstova, članaka i video materijala će biti postavljena svakoga dana od 01. do 08. jula od 08:00 do 16:00 h, u Europahaus-Klagenfurt.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.