Danas u sjevernom Sandžaku izbori za BNV

30
15

izbori BNV 2014

19:00

Novi Pazar – U ulici Stevana Nemanje kod Lejlek Džamije začuo se pucanj. Povređenih nije bilo a policija je odmah izašla na lice mjesta.

18:00

Na izborima za članove BNV- a još jedan incident u tutinskoj općini, pored onog u Ribarićima gdje je član biračkog odbora pocijepao birački spisak. RIK će na ovaj incident odgovoriti krivičnom prijavom za koju je predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

CESID u 15h održao pres konferenciju

Izlaznost na izborima od 9-14h na 169 biračkih mjesta je 17, 66%. Što je u odnosu na Parlamenatrne izbore u martu manje kada je izlaznost do 14h bila 27,7 %.

Najveća izlaznost do 14h bila je u Novoj Varoši, koja iznosi 29,54%, Novi Pazar 14,86%, Priboj 26,34%, Prijepolje 13,80%, Sjenica 26,30% i Tutin 19,11%.

Najmanja izlaznost do 14h bila je u Prijepolju i Novom Pazaru. Prema podacima u koje je CESID imao uvid u svih šest općina na 169 biračkih mjesta manjih nepravilnosti kašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta, nedostatkom biračkog materijala, na biračkom mjestu broj 7. u Dubovu između 12-13h časova došlo je do incidenta gdje je jedna osoba uništila jemstvenik i uzela pečat. Isto biračko mjesto zatvoreno je na sahat vremena kada je glasanje nastavljeno. CESID vrši uvid u 6 općina za Bošnjačku nacionalnu manjinu.

 

Smail Alić, kaže da je na biračkom mjestu 7. u Dubovu došlo do neregularnosti, nisu korišćene sprej i lampa, listići su ubacivani bez lične karte, naš član je morao da napusti jer nije više mogao da gleda to. Pozvali smo OEBS, i policiju. Kutija sa jedne strane nije bila ni zapečaćena.

Predsjednik biračke komisije 45. Sportska hala rekao je da se izbori odvijaju regularno u miru, ali sa manjom izlaznošću. On je istakao da očekuju posle podne veću izlaznost. Do 13-30 h izlaznost je bila 15%.

Biračko mjesto 35. Tehnička škola Zenun Hasković, izborno mjesto je otvoreno na vrijeme izbori protiču u miru, veća izlaznost se očekuje u popodnevnim časovima.

Biračko mjesto 32. Ekonomsko-trgovinska škola koje ima 1615 glasača. Do 13h izašlo je 255 glasača. Izbori se odvijaju bez problema.

Kulturni centar ili biračko mjesto 33. broji 1996 glasača, do 13h izašlo je 15% ili 300 glasača. Nema problema u sprovođenju izbora.

Radno tijelo za sprovođenje izbora za BNV-e , izvršilo je presjek stanja izlaznosti do 14h. Prema podacima do 14h je glasalo 13,49% birača oko 6229. Na nijednom mjestu nije bilo nepravilnosti, svi se sprovode u zakonskim uslovima. Nadamo se da će se do kraja cio izborni procesa odvijati kako treba rekao je Ismail Dupljak.

17:00

U Tuzinju presjednik biračkog odbora, Musa Osmanlić i zamjenik Amer Kurtanovic vrše pritisak na birače da glasaju za SDA. DOPUSTAJU LJUDIMA DA GLASAJU BEZ LIČNIH KARATA.

16:42

Aktivisti SDA napali su predsjednika i potpredsjednika Mladih BDZ Ismira Rastica i Dinela Hamidovića. Napadači: Asim Hodzić, Jasmin Graca i Dinel Eminović.

15:33

Izlanost na izborima od 9h do14h na 169 biračkih mjesta je 17,66%, što je u odnosu na parlamentarne izbore u martu manje, kada je izlaznost do 14h bila 27,7%.

Prema upisanim u biračkom spisku najveća izlaznost do 14h u Novoj Varoši je 29,54%, Novi Pazar 14,86%, Priboj 26,34%, Prijepolje 13,80%, Sjenica 26,30% Tutin 19,11%

Prema podacima u koje je CeSID imao uvid u svih 6 opština na 169 biračkih mjesta, pored manjih nepravilnosti, kašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta i nedostatkom biračkog materijala, na biračkom mjestu 7. U Dubovu došlo je do većeg incidenta u vremenskom periodu između 12h i 13h, gdje je jedna osoba uništila jemstvenik i uzela pečat i isto biračko mjesto je zatvoreno do 14h kada je lasanje nastavljeno. Napominjemo da CeSID vrši uvid u 6 opština za bošnjačku nacionalnu manjinu.

14:47

Izlaznost u N. Pazaru porasla na 13.5%

14:18

Rukovodilac gradskog radnog tela koje pomaže Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Ahmedin Binjoš rekao je da u Novom Pazaru pravo glasa ima 47.511 Bošnjaka, 113 Roma, pet Hrvata i po jedan Rusin i Slovenac.

Izborni proces prati veliki broj posmatrača iz Evropske komisije, OEBS-a, kao i predstavnici stranih ambasada. Prethodni izbori za nacionalne savete održani su 6. juna 2010. godine.

13:00

Kako je za agenciju SANA istakao koordinator radnog tijela za izbore za nacionalno vijeće i načelnik Gradske uprave u Novom Pazaru Ahmedin Binjoš, izlaznost do 13h sa presjekom na 5 izbornih opština je 6.2%. U 14h vise informacija.

 12:00

Veliki broj građana u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici se žali da je izbačeno sa biračkog spiska.

11:00

CESID održao konferenciju i iznio sljedeće podatke:

 • Izlanost na izborima do 9h na 169 biračkih mjesta je 2,40%, što je u odnosu na parlamentarne izbore u martu manje, kada je izlaznost do 9h bila 5,3%.
 • Prema upisanim u biračkom spisku najveća izlaznost do 9h u Novoj Varoši je 3,83%, Novi Pazar 2,13%, Priboj 3,76%, Prijepolje 2,29%, Sjenica 3,19%, dok je u Tutinu izlaznost do 9h bila 2,26%.
 • Prema podacima u koje je CeSID imao uvid u svih 6 opština na 169 biračkih mjesta, pored manjih nepravilnosti, kašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta i nedostatkom biračkog materijala, na 136 biračkom mjestu u Ribarićima došlo je do većeg incidenta, gdje je nepoznata osoba uništila biračke spiskove i isto biračko mjesto je zatvoreno do odluke RIK-a.
 • Upisanih birača u birački spisak, što se tiče bošnjačke nacionalne manjine je 99 250.

 

9:26

Na Biračkom mjestu Ribariće, jedan od birača, nakon što je dobio informaciju da nije upisan u poseban birački spisak, nasilno je oteo glasački listić, glasao i ubacio glasački listić u kutiju. Nakon toga je došlo do svađe između članova biračkih odbora, te je pocijepan birački spisak. Očekuje se zatvaranje te izborne jedinice.

 

9:05

Na biračkom mjestu u Crkvinama – nasilno glasao jedan čovjek, što je konstatovano zapisnikom ali nije obustavljeno glasanje.

Na biračkom mjestu u Melajama – fali jedan birački listić i nije još uvijek počelo glasanje.

 

8:00

Brojna biračka mjesta u Sandžaku otvorena sa zakašnjenjem. U Novom Pazaru, uz minimalne tehničke nepravilnosti, nije bilo većih nepravilnosti.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

30 KOMENTARI

 1. Ovi sdp-ovci iz opštine su izbacili pola bukreša i potoka iz biračkog spiska, znaju oni đe se za koga glasa, jer oni drugog posla sem srtanačkog po opštini nemaju, svako drugi se vraća iz ekonomske, nema ih na spisku.

  0

  0
 2. Koju sprdnju napraviše od izbora za BNV.Realno gledano neće izaći ni 10 % Bošnjaka.Na prošlim izborima je bila referendumska atmosfera i praznik u Sandžaku.Ovo danas SRAMOTA.

  0

  0
 3. Allahu dragi pomogni ti onima koji su zalutali.Pa zar je moguće da Srbi jedva čekaju pobjedu liste broj 2……..tu nešto nije normalno ili se ja varam….

  0

  0
 4. DA LI ĆE SE BOŠNJACI IKADA OPAMETITI I OTRIJEZNITI. PA OVO JE HISTORIJSKI DAN I TRENUTAK ZA BOŠNJAKE SANDŽAKA. ŠTA BOŠNJACI ČEKAJU, ŠTO NE IZAĐU DA GLASAJU. PA RADI SE O NJIHOVOJ SUDBINI I BUDUĆNOSTI. DO BOGA, ŠTA JE OVO SA BOŠNJAČKIM NARODOM. KAKO JE OVAKO NAIVAN I NACIONALNO NEZREO. BOŠNJAŠKO VIJEĆE JE NAŠ AVNOJ, NAŠA NARODNA SKUPŠTINA SANDŽAKA. SAMO ZNAMO PO KAFEČAJNICAMA DA KRITIKUJEMO I OVOGA I ONOGA, A KADA TREBA DA KREIRAMO SVOJU BUDUĆNOST I NAŠEG POTOMSTVA, SJEDIMO KUĆI I NEĆEMO DA ODEMO DO GLASAČKOG MJESTA DA DAMO SVOJ GLAS I MASOVNO PODRŽIMO OVAJ NAJZNAČAJNIJIN ORGAN BOŠNJAČKOG NARODA U REPUBLICI SRBIJI, RASIM JE SA SVOJIM NEUČEŠĆEM NA OVIM IZBORIMA JIŠ JEDNOM JASNO I NEDVOSMISLENO DOKAZAO DA NJEGA SAVRŠENO NE INTERESUJE SUDBINA NJEGOVOG NARODA VEĆ SAMO NJEGOVA LIČNA KARIJERA. IZAĐITE NA IZBORE, ŠTA LI ČEKATE!!!

  0

  0
 5. Sto ste se uplasili Srbiii?
  “Visite” na Sandzakpressu.
  Naravno da je kradja u pitanju, jer vidite da su ljude izbacivali iz birackih spiskova.
  Opet prljava igra od prljavih ne (ljudi).

  0

  0
  • Pusti Prasimove četnike neka se samozadovoljavaju.Ako se ustanove kradje neće biti srpskog BNV-a i gotovo.Lako je sa Ugljaninom sjesti,ako se odrekne vladike Zilkića,i organizovati BNV bez dušmana.

   0

   0
 6. DANAS NE SMIJEMO DA SE BRUKAMO I BLAMIRAMO. ONI KOJI SU NIJESU SMJELI DA ISTAKNU SVOJU LISTU I IZAĐU NA IZBORE ZA BOŠNJAČKO VIJEĆE JER SU ZNALI DA BI DOŽIVJELI IZBORNI BRODOLOM, NAMJERNO ĆE SLATI SVOJE LJUDE NA BIRAČKA MJESTA DA IZAZIVAJU PROVOKACIJE I INCIDENTE DA BI BACILI CRNU MRLJU NA IZBORNI POSTUPAK I SAME IZBORE. NEMOJ DA VAS PRISTALICE CRNOG GRUJE ZBUNE I POREMJETE IZBORNI PROCES. IZAĐITE MASOVNO NA OVE IZBORE, DOKAŽIMO TREĆOJ STRANI DA SMO JAKI I BROJNI I BEZ NJIH. ONI DOBRO NE MISLE DANAŠNJIM IZBORIMA I JEDVA ČEKAJU DA ŠTO MANJE NARODA IZAĐE DA BI SE TIME HVALILI, JER NEMAJU SA ČIM DRUGIM.

  0

  0
  • Koje ta treca strana.Postoje dvije strane,jedna Bosnjacka i druga srba nuslimanske veroispovesti koju predvode UGLJANIN I ZILKIC.Danas glasajmo za Bosnjake.

   0

   0
 7. Bruka je ovaj zakon da se glasači moraju registrovati.Ovo je ona ista logika kojom Bošnjake treba podijeliti i vještački nam umanjiti brojčano stanje.

  0

  0
  • Iz koje si ti zapizdine tako zatucan pa kad ovo pišeš.
   Pa naravno da birači moraju biti registrovani.U suprotnom mogu doći ja pa glasati.Onaj iz Bugsrske bi mogao na glasanje.Aj ljudi zatucanih.

   0

   0
   • O kulturi izrazavanja i pisanja- necu ni da pominjem – ocigledno je to, za tebe strani pojam!
    Ko je zatucan – sam prosudi!
    .

    Covek ti lepo objasnjava a ti ne kapiras!
    Pored spiska za koji ti znas, gde nema nikog iz Bugarske , postoji jos jedan – POSEBNI – iz kojeg nas konstantno brisu (!) a moras se registrovati u TOM spisku!
    Samo ko je na TOM spisku moze da glasa!

    0

    0
   • Nije mi jasno jedno SB. Celo vreme je bila kampanja da svaki Bošnjak proveri da li je na posebnom biračkom spisku. Moglo se i prostim ukucavanjem JMBG proveriti da li je neko na tom spisku. Ne mogu da pojmim da su neki tek danas na dan glasanja saznali da nemaju pravo glasanja. Izvini, ali to je i propust građanina koji je zainteresovan da izađe na izbore, a nije u međuvremenu proverio da li je u biračkom spisku. Taj građanin je verovatno znao da ni na prošlim izborima nije imao pravo glasa. Zar nije trebao ipak da blagovremeno reaguje kako bi bio evidentiran za ove izbore?

    0

    0
   • RE:srbin,To je opstukcija,
    Opstruirati prema rječnicima znači omesti, ometati, namjerno blokirati nečiji rad. Sprječavanje, zapreka ili ometanje nečijeg djelovanja je opstrukcija, a taj pojam u političkom životu znači metodu političke borbe kroz sprječavanje ili odugovlačenje donošenja nekih odluka. Pa se tako u parlamentima pokušava „potrošiti“ vrijeme ne usvajanje dnevnog reda, vode se bučne i duge rasprave ili se napušta parlament, s ciljem da se neka odluka ne donese..
    Samim tim brisanje biraca sa birackog spiska je opstrukcija i sprecavanje da se isti izjasni glasanjem prema svojoj volji i td..pa se postavlja pitanje iz kojih razloga je isti opsruiran i onemogucen na pravo glasa

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.