1. Februar 2019

Novinari i medijski profesionalci u regiji Sandžak 1. februar obilježavaju kao “Dan novinara Sandžaka”.

Ovaj datum asocira na početak izlaženja lista “Sandžak”. Dana, 1. februara 1932. godine, u Prijepolju se pojavio prvi broj lista “Sandžak”. Tokom šestogodišnjeg izlaženja (1932-1938), s listom su sarađivali najprogresivniji i najugledniji ljudi toga vremena.

“Svi žurnalisti i poslenici javne riječi, mogu biti ponosni na historijski početak žurnalizma u Sandžaku. Taj svijetli temelj pisane riječi u Sandžaku treba stalno da podsjeća i obavezuje svakog novinara, intelektualca, građanina, a posebno rukovodstvo medija, jer javno izgovorena riječ o Sandžaku je bila riječ zbog čega je išla glava od strane režima. Žurnalisti su se neprestano zalagali za slobodu javne riječi u Sandžaku.” ističe dr. Šefket Krcić, urednik revije Sandžak tokom 90-tih godina.

“Novinarstvo je preživjelo trnovit razvojni put, da je položaj novinara danas nezavidan i jako težak, da su prava novinara ugrožena, te da je novinarsko zvanje degradirano u društvu retrogradnim ponašanjem pojedinih medija i novinara. U tom smislu, svim pravim novinarima u Sandžaku, koji baštine vrijednosti kulture, etike i morala, koji poštuju novinarske kodekse i trude se da stanje i svijest svog naroda poprave i poboljšaju, upućujem iskrene čestitke u povodu ovog jubileja – uz želju da buduće godišnjice dočekujemo u boljem ambijentu uz veće novinarske slobode i prava.” kazao je Salahudin Fetić, direktor Sandžak Media centra.

Povodom Dana novinara Sandžaka ove 2019. godine Stranka pravde i pomirenja (SPP), Matica Bošnjačka, Sandžak Media centar su biblioteci Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru organizirali tribinu na temu „Mediji i novinarstvo u Sandžaku 1932.-2019.”. 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles