20. Novembar 2013

grb-karta-sandzaka-drvo

REDAKCIJA SANDŽAK PRESS VAM ČESTITA DAN SANDŽAKA

Bošnjačka demokratska zajednica – BDZ

Na današnji dan prije 70 godina osnovano je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima kao ravnopravna administrativno upravna jedinica na sa svim ostalim republikama Jugoslavije. Narodi Sandžaka, Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, Albanci i drugi su tog dana pokazali narodnosnu i slobodarsku svijest i težnju prema ideji suživota i izgradnje sandžaka kao jedinstvene teritorije sa uniktnim principom suživota, uvažavanja i prožimanja kultura i civilizacija kao jedinim mogućim putem opstanka i razvoja ovog područja. Zato je današnji dan, iako su ga Bošnjaci priznali za svoj nacionalni blagdan, podjednako važan i za ostale narode Sandžaka.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka svim Bošnjacima i svim drugim narodima Sandžaka koji ovaj dan doživljavaju kao svoj praznik ili dan kada je civilizacija nadjačala antihumanizam  upućuje čestitke i želi da ga provedu u svečarskoj atmosferi, okruženi dragim osobama, prijateljima i svim dobronamjernim ljudima koji iznad svega baštine univerzalne ljudske vrijednosti i tradiciju antifašizma.

Predsjednik BDZ Sandžaka

Jahja Fehratović 

———————————————————————————————————————————————————

Bošnjačko nacionalno vijeće – BNV

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao i u svoje lično, svim građankama i građanima Sandžaka čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka.

Ovaj datum je dokaz antifašističke prošlosti Bošnjaka i Sandžaka, kao i vjekovne potrebe sandžačkog stanovništva za autonomijom historijske regije Sandžak.

Predsjednik

Samir Tandir

———————————————————————————————————————————————————

Narodno vijeće Sandžaka – NVS

U ime Narodnog vijeća Sandžaka (NVS) i svoje lično ime, svim građanima upućujem srdačne čestitke povodom 20. novembra – Dana Sandžaka.

Građani Sandžaka se suočavaju sa teškim životnim uslovima, bez radnih mjesta, bez fabrika i stranih ulaganja, bez kvalitetne putne mreže i ostalih elementarnih uslova za život. Svi ovi problemi mogu biti riješeni samo ukoliko ustrajemo u naporima u cilju izgradnje odgovornog i radnog društva, jakog pozitivnog duha, koje gaji suživot i toleranciju, te međusobno uvažavanje i poštovanje.

Predsjednik   
Izvršnog vijeća Sandžaka  
Sead Šaćirović

———————————————————————————————————————————————————

Zajednica sandžačke dijaspore – ZSD

U ime ZSD kao i u svoje lično ime čestitam gradjanima Sandzaka kao i našim ljudima u dijaspori  20. novembar – Dan Sandzaka.

Neka nam sjećanje na na ZAVNOS i naše hrabre i istaknute pojedince bude dodatna inspiracija da nastavimo putem autonomije Sandzaka kao prekogranične regije.

Bošnjaci u Sandzaku koji su uvijek promovisali suživot, toleranciju i pozitivne vrijednosti neće prestati da se bore za slobodu i sopstvena prava kao i prava drugih naroda Sandzaka.

Predsjednik ZSD
Mithat Mujovic

———————————————————————————————————————————————————

Stranka demokratske akcije – SDA

Povodom obilježavanja 20. novembra Dana Sandžaka, predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin, uputio je čestitku svim građanima Sandžaka.

U čestitki se kaže:

“20 novembar je nacionalni praznik Bošnjaka i svih građana Sandžaka jer su se tada Bošnjaci, Srbi i Crnogorci ujedinili protiv fašizma i u Pljevljima osnovali Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka. 20 novembar predstavlja najvetliju stranicu moderne istorije Sandžaka i on predstavlja simbol antifašizma, borbe za ljudska prava i slobode.

Čestitam ovaj veliki praznik Bošnjacima i svim građanima Sandžaka i želim da ga provedu u  sreći, miru, slozi i dobrom zdravlju.”

SDA

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles