Da ”Lim” teče : Kumanica -15. mart, ”Pet do dvanaest”

0
3

Bijelo Polje – Koordinacioni tim NVO iz Srbije, Crne Gore i BIH za očuvanje rijeke ” Lim”, je na današnjem sastanku održanom u Bijelom Polju donio odluku da se 15. marta, na Međunarodni dan borbe protiv visokih brana u pet do dvanaest, organizuje skup Nevladinih organizacija i građana iz Srbije, Crne Gore i BiH u mjestu Kumanica na granici Srbije i Crne Gore.

Povod organizovanja skupa je pokretanje postupka Izgradnje Hidroelektrana u Priboju i Brodarevu pod nazivom Brodarevo 1 i Brodarevo 2, čijom će se izgradnjom potopiti i dio crnogorske teritorije, biće ugrožen eko sistem i okolina, uništit će se poljoprivredna proizvodnja kao i riblji fond na području naše opštine, ekonomski će uticati na razvoj Bijelog Polja, napravit će se ogromna šteta turizmu Crne Gore, napravit će rizik od velikih poplava koje nijesu zabilježene na ovom području i  dovest će do još većeg iseljavanja stanovništva sa područja opštine Bijelo Polje, kazao je Almer Mekić, koordinator tima i predsjednik NVO „Euromost”.

-” Sve je ovo jedan veliki razlog da se pridružimo našim kolegama iz NVO sektora iz Brodareva, Prijepolja, Priboja i Rudog i zajedno sa njima organizujemo sigurno do sada najveći skup u regionu, a sve u cilju očuvanja rijeke ”Lim”, istakao je Mekić i sa pressa pozvao sve NVO, sugrađane da se odazovu skupu čiji je jedini cilj da se sačuva rijeka ”Lim”.

Jasminka Dizdarević, predsjednica ekološkog pokreta NVO” Lim” iz Priboja, istakla je da rijeka Lim koja protiče kroz tri države mora da bude zaštićena.

– ”Mi smo se okupili ovdje danas da se dogovorimo da kroz jednu aktivnost koja će se dogoditi 15. marta, pokažemo našoj i međunarodnoj javnosti da ima ljudi koji žele da se sačuva ta rijeka u obliku u kojem je ona danas, da se ne narušavaju svi ti eko sistemi koji se naslanjaju na nju i da ima drugih načina za dobijanje električne energije, a da se ne pregrađuje rijeka i da se narušava njen izgled”, kazala je Dizdarević.

Nataša Kovačević program koordinator za životnu sredinu iz NVO ,,Green Home” iz Podgorice, je ukazala na simboliku skupa u pet do 12 što zapravo govori u prilog tome da je krajnje vrijeme da se pokrenu pitanja i uradi ono što je već trebalo, a to su ona pitanja koja se tiču procjene zakonitosti samog postupka za planiranje hidroenergetskih objekata Brodarevo 1 i Brodarevo 2.

(RadioBijeloPolje)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.