26. Oktobar 2016

Dr. Zarif Skender je rođen u Sarajevu, 1855. godine, ali je nakon završenih studija, upućen da radi u Novi Pazar, gdje je i umro 1918. godine, od posljedica verema (tuberkuloze)..

Bosanski guverner Topal Mehmed-paša, 1874. godine, šalje na medicinske studije u Istanbul, dva dobra prijatelja, vrijedna i sposobna momka, Skendera Zarifa i Mehmeda Šerbića. Daroviti mladići se za vrijeme studija, koje je trajalo 12 godina, počinju baviti i trgovinom. Uspjevaju zarađivati za sopstvenu egzistenciju i naravno, završavati fakultet u roku.

Po povratku u Bosnu, Topal Mehmed-paša upućuje Dr. Zarifa Skendera u Novi Pazar a Mehmeda Šerbića u Tuzlu. Dodjeljuje im platu od 1000 groša..Radili su u prvim Vakuvskim bolnicama, poznatim kao Hastahane..

 

Nažalost, u našoj čaršiji su tih godina vladale opasne bolesti, tuberkuloza i kolera. Dnevno je umiralo i do stotinu osoba. Dr. Zarif je spasio mnoge, no sebe nije uspio. Umro je 1918. godine u Novom Pazaru..

Na prikazu je diploma, sa Medicinskog fakulteta u Istanbulu, tada jedina u širokom regionu..

 

Izvor-Stari Dedo

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles