Da li ste rasejani?

0
10

Još niste uspjeli da pronđete izgubljenu torbu, a već ste primetili da ste negde zaturili i ključeve. Zašto vam se to dešava i kako prekinuti svakodnevnu igru žmurke sa stvarima?

Gubite novčanik, prsten zaboravljate u salonu za manikir, mobilni telefon i ključevi „dobijaju noge“…

Ponekad vam se čini kao da su u vašim rukama svakom predmetu odbrojani dani: prije ili kasnije ćete ga ostaviti na stolu u kafiću, u bioskopu, u tramvaju, na klupi u parku ili u kabini prodavnice u šoping centru.

Kod nekih je rasejanost dio karaktera, a gubljenje stvari svakodnevica, ali ovakve stvari se povremeno događaju i onim najorganizovanijim.

Postoji objašnjenje, a i lijek za stalnu ali i povremenu rasejanost.

Anatomija rasejanosti

Jeste li se ikada zapitali šta se zapravo događa u mozgu kada ste rasejani?

Obično, kad smo zauzeti bilo kojom svakodnevnom aktivnošću, različiti dijelovi mozga održavaju aktivnom našu koncentraciju i pažnju, a time i pamćenje događaja u kojima učestvujemo.

Bez obzira na to da li je riječ o događajima koji se odvijaju u dužem periodu ili o onima koji traju samo nekoliko minuta, mozak pravi izbore koji se zasnivaju na iskustvu, logici i posledicama koje određeno djelovanje može proizvesti.

Kada te mehanizme, koji su tokom miliona godina evolucije postali vrlo istančani, poremete spoljni faktori, na primjer, nedostatak sna, stres, briga, depresija ili materije sa psihoaktivnim djelovanjem, naša sposobnost da budemo prisutni duhom i koncentrisani znatno se umanjuje.

U takvim slučajevima čini nam se kao da smo suočeni sa nekom mentalnom interferencijom: ne uspevamo da razlučimo važne podsticaje od onih nevažnih i sve se čini podjednako važnim.

Stvaranju takvog mentalnog stanja doprinose brojni neurotransmiteri, materije koje omogućuju izmenu informacija u našem mozgu, među kojima su najvažniji noradrenalin i dopamin.

U svakom slučaju, stres, umor, brige i teskoba najčešći su krivci za rasejanost. U takvim situacijama naš um je zatrpan problemima i verovatnoća da ćemo biti rasejani i da ćemo grešiti je vrlo velika.

Budući da je memorija strukturalan i složen proces, kada je mozak usredsređen na rešavanje nekog posebno važnog problema ili koncentrisan na opsesivne misli, smanjuje se nivo pažnje (ponekad gotovo potpuno nestaje) prema svemu ostalom.

Ali, takve zaboravnosti obično su privremene, vezane uz neki poseban period života: kada se ponovo stekne mir, više se ne događaju.

Ne gubimo svi iste stvari

Prema mišljenju psihoanalitičara, amnezije ne treba pripisivati slučaju: imaju korene u unutrašnjem svijetu, tj povezane su s emocijama, vrijednostima i podsvesnim željama. Ukratko, ne zaboravljamo slučajno.

Na primjer, mobilni je predmet koji će lakše zaboraviti domaćica nego poslovna žena. Majka koja odlazi po djecu u školu ne doživljava mobilni kao prioritet, za razliku od menadžera ili novinara kojima biti dostupan spada u poslovne obaveze.

S druge strane, sasvim je sigurno da majka neće zaboraviti da stavi užinu u dječju školsku torbu ili da ode po dijete u školu.

Različit uzrast – različita rasejanost

 striatic / Flickr.com

Mladost
U pubertetu iza prividne rasejanosti najčešće stoji potreba za kršenjem pravila kako bi se odraslima dokazao sopstveni identitet. To je razlog zašto se zaboravlja telefonski poziv roditeljima ili se zaboravljaju elementarne porodične obaveze poput rođendana roditelja.

Zrelost

Kod odraslih na upotrebu memorije utiče način života: prezaposlenost, stres i zatrpanost obavezama pogodno su tlo za razne vrste nepažnje.

Starost

U starijoj dobi rasejanost nije samo posljedica prirodnog procesa starenja delova mozga zaduženih za “kratko” pamćenje, to jest događaje koji su se trenutak ranije dogodili, nego i smanjenja motivacije i interesa što uzrokuje pad efikasnosti moždane aktivnosti.

Starija osoba će možda zaboraviti da isključi plamen na šporetu, ali neće zaboraviti omiljenu emisiju na televiziji.

Kreativci češće gube stvari

Živeti u oblacima ne mora uvjek imati negativne konotacije. Prema novim istraživanjima, koja je sprovela grupa američkih psihologa, rasejanost se povezuje sa kreativnim i maštovitim osobama, nesklonim logičnom razmišljanju i koncentrisanju na pojedine detalje.

Stoga je verovatnije da će rastresena i zaboravna biti osoba koja ima mnoštvo interesa i ideja koje želi realizovati.

Takva osoba je pomalo idealista i obično ne pridaje puno važnosti praktičnim aspektima života, smatrajući ih nepotrebnim obavezama.

Savjeti protiv gubljenja

Napravite mentalnu sliku

Kad negde odložite neki predmet, dovoljn vam je sekund da u umu napravite detaljnu sliku mjesta gdje ste ga odložili.

Na primjer, zabeležite u svojoj mentalnoj slici da vaše crvene rukavice leže na crnom stolu. Mozak lakše pamti i priziva u pamćenje slike nego riječi, pa ćete se, ako se potrudite da napravite mentalnu sliku, lakše sjetiti gdje ste ostavili neki predmet.

Koristite high-tech opcije

Alarm na mobilnom telefonu može se koristiti i u druge svrhe, ne samo za buđenje. Primjer: namestite ga na vrijeme kad treba da odete s posla ili iz hotelske sobe jer će vas to podsjetiti na mnogo toga: da ne zaboravite da uzmete mobilni, punjač, laptop …

Fokusirajte se na ono pozitivno

Imate li običaj za vrijeme vožnje tramvajem, autobusom ili vozom da „ubijate“ vrijeme surfajući internetom na svom smartfonu?

U tom slučaju bolje je da idete na Facebook ili neku drugu zabavnu stranu nego na portale sa vijestima. Loše vesti koje izazivaju stres i teskobu čine nas rasejanim i povećavaju rizik za gubljenje stvari. Vedre i vesele teme ne opterećuju toliko naše misli i ne potenciraju rasejanost.

Stvorite lančanu reakciju

Trikovi za čuvanje rizičnih predmeta: ako imate naviku ostavljati kišobran ili šal, stavite ih na nešto što će se nužno pomaknuti kad ustanete i odlučite krenuti, na primjer na stolicu, ili na nešto što sigurno nećete zaboraviti da uzmete, poput tašne.

Nosite manje stvari

Što više nepotrebnih svari vučete sa sobom, to su veće šanse da ćete nešto negde zaboraviti. Stoga, smanjite broj stvari koje uvjek imate kod sebe. Kupite torbu srednje veličine koja ima džep za mobilni i tablet i stavite u nju samo ono najnužnije.

Kreirajte mantru

Koliko god vam zvučala smešno, ova metoda je vrlo efikasna: kreirajte mantru koja će obuhvatati tri predmeta koja najčešće gubite, na primjer “mobilni, ključevi, kišobran” i spojite ih sa melodijom neke omiljene pjesme. Pevušite to u glavi kad god odlazite iz nekog prostora i znatno ćete smanjiti rizik gubljenja ta tri predmeta.

Kako pronaći izgubljeno?

 william.neuheisel / Flickr.com

• Vratite se u mislima svojim stopama

Ako se tačno sjetite šta ste radili kad ste posljednji put imali određeni predmet u ruci, znaćete odakle da počnete potragu. Pređite u mislima ceo dan. Što življi i stvarniji bude taj pregled u mislima, veća je verovatnoća da će vam sinuti gdje ste ostavili izgubljenu stvar.

Budite svjesni efekta kamuflaže

Zagubljeni predmeti najčešće su u radijusu od pola metra od mjesta na kojem mislite da ste ih ostavili, ali su nečim skriveni od vašeg pogleda. Provjerite ispod svega što vam se čini da bi ih moglo pokrivati (na primjer, ispod novina koje ste odložili na sto ili ispod ćebeta kojim ste se pokrili dok ste dremali nakon ručka).

Uđite u zen stanje duha

Normalno je da ćete izgubiti živce ako ne možete da nađete ključeve auta, ali u tom slučaju nećete moći da se usredsredite na mjesta na kojima treba da ih tražite. Zato, prije nego što krenete u potragu za izgubljenim predmetom, nekoliko puta duboko udahnite da biste se smirili.

Takođe, o predmetu koji tražite razmišljajte kao o „zaturenom“, a ne izgubljenom. Naime, pozitivnim razmišljanjem i uverenošću da ćete ga naći povećavate šanse da se to zaista i dogodi.

(B92)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.