28. Septembar 2010

Južni Sandžak – Suđenje optuženima za deportaciju bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore moglo bi izazvati potres na političkoj sceni te države. Može li bivši predsjednik Momir Bulatović svjedočenjem ugroziti sadašnju vladajuću garnituru?

Jučerašnji zahtjev bivšeg crnogorskog predsjednika Momira Bulatovića pred Višim sudom u Podgorici da bude oslobođen čuvanja državne tajne mogao bi malo odložiti predviđenu dinamiku suđenja u ovom procesu, ali bi istovremeno mogao izazvati pravi krivično-pravni zemljotres na crnogorskoj političkoj sceni, ocjenjuje se u Podgorici.

Bulatović tvrdi da raspolaže obimnom dokumentacijom o dešavanjima u proljeće 1992. godine kada je iz Crne Gore snagama bosanskih Srba isporučeno 150 državljana Bosne i Hercegovine, od kojih je kasnije većina ubijena u zatvoru u Foči.

Ali, Bulatović je kazao da to nije bila krivica državnih organa Crne Gore, već je to, kako je rekao, „bila zla sudbina koja je zadesila Crnu Goru i opšte okolnosti koje su tada vladale u okruženju“.

Da svjedoči i Đukanović

Advokat optuženih Branislav Lutovac kaže da je odlukom suda, koji je precizirao da o zahtjevu nekadašnjeg predsjednika Crne Gore treba da odluči neki drugi državni organ, povrijeđeno pravo njegovih klijenata na odbranu. „Ako su crnogorski državni organi dali saglasnost Bulatoviću da na Haškom tribunalu može da otkrije službenu tajnu, zašto to ne može i pred Višim sudom u Podgorici. To je pravni nonsens“, istakao je on.

Inače, osim Momira Bulatovića u Crnoj Gori je i danas na vlasti i personalno gotovo ista politička garnitura kao i prije 18 godina. Zato advokat Lutovac smatra da je neobično što svjedok na suđenju nije i crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je svjedočio u istrazi. „Bulatovićevo svjedočenje je ključno, kao i svjedočenje Đukanovića, tadašnjih rukovodećih ljudi Crne Gore, da vidimo koja je to bila naredbodavna ljestvica u ovom postupku.“

Ekstradicija optuženih iz Srbije

Na optuženičkoj klupi se nalaze tek četvorica od devetorice optuženih za zločin deportacije. Riječ o nekadašnjim visokim policijskim funkcionerima koji se od januara prošle godine nalaze u istražnom zatvoru. Petorica optuženih su u bjekstvu i borave u Srbiji, čiji su državljani. No, nakon jučerašnjeg dogovora ministarstava pravde Crne Gore i Srbije o ekstradiciji, očekuje se da bi oni uskoro mogli biti izručeni Crnoj Gori.

U optužnici se navodi da su oni izvršili „nezakonito preseljenje građana Bosne i Hercegovine srpske i muslimanske nacionalnosti koji su imali status izbjeglica izvršavajući naredbu tadašnjeg crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića“. Bulatović je ubijen u Beogradu, 2000. godine.

Deportovani i Srbi i Muslimani

Konstatujući da suđenje ulazi u kritičnu fazu, glavni svjedok u ovom procesu, bivši policijski inspektor u Herceg-Novom Slobodan Pejović kaže da je istina da su iz Crne Gore isporučivani i Muslimani i Srbi. „Muslimani su deportovani da kasnije bili ubijeni, a Srbi da bi ratovali, kako se to u Crnoj Gori govorilo, da bi branili svoja ognjišta. Mi smo Crnogorci to bolje znali nego oni koji nisu htjeli tamo da idu, a ti Srbi nisu htjeli da idu da se bore, to je bilo njihovo pravo. Isto kao što je bilo pravo ovih nesrećnih Muslimana, koji su pobjegli misleći da će naći spas u Crnoj Gori. Što su našli? Smrt su našli“, naglašava on.

Zbog ovakvih stavova, Pejović je od 1992. godine nekoliko puta fizički napadan.

Izvor: IslamBosna.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles